PGEU(9.07.2021):Το Ευρ. Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο συνήψαν μια πολιτική συμφωνία σχετικά με μια νομοθετική πρόταση που αφορά τις εργασίες για την αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας

 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε πέντε ελπιδοφόρες θεραπείες COVID-19 ως μέρος ενός σχεδίου για την εξασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου 10 πιθανών θεραπειών COVID-19 έως το τέλος του έτους.
 • Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 της ΕΕ είναι τελικά διαθέσιμο από την 1η Ιουλίου. Ο κανονισμός για τη θέσπιση πιστοποιητικών σε ολόκληρη την ΕΕ επιτρέπει στα κράτη μέλη να επαληθεύουν εάν ένας ταξιδιώτης έχει κάνει test, έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει παλιότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες είναι πλέον υποχρεωμένες να δέχονται πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από άλλη χώρα της ΕΕ.
 • Στις 30 Ιουνίου, η Επιτροπή εγκαινίασε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, την πρώτη εμβληματική δράση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Το Κέντρο Γνώσης είναι μια νέα διαδικτυακή πλατφόρμα για τη συλλογήστοιχείων και τον συντονισμό δράσεων κατά της νούμερο ένα αιτίας θανάτου μεταξύ των κάτω των 65 ετών στην Ευρώπη.
 • Το Ευρ. Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο συνήψαν μια πολιτική συμφωνία σχετικά με μια νομοθετική πρόταση που αφορά τις εργασίες για την αξιολόγηση της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας. Ο κανονισμός θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά την αξιολόγηση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων με την ελπίδα να βελτιωθεί η πρόσβαση στα φάρμακα και να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις φαρμακευτικές εταιρείες.
 • Στις 22 Ιουνίου 2021, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πύλη επιτήρησης για τις μολυσματικές ασθένειες (EpiPulse), μια διαδικτυακή πύλη για τις ευρωπαϊκές αρχές δημόσιας υγείας και τους παγκόσμιους εταίρους για τη συλλογή, ανάλυση, κοινή χρήση και συζήτηση μολυσματικών ασθενειών.
 • Σύμφωνα με το ECDC, οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και να αυξήσουν τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, καθώς η μοντελοποίηση δείχνει ότι η μετάλλαξη  Delta του κορονοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, είναι πιθανό να αντιπροσωπεύει το 90% όλων των περιπτώσεων στην Ευρώπη έως τα τέλη Αυγούστου.
 • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν «καλοί επιστημονικοί λόγοι» που υποδηλώνουν ότι η ανάμιξη εμβολίων COVID-19 είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγόρασε επιπλέον 150 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου COVID-19 της Moderna, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen.
 • Μια πρόταση για ενίσχυση του ρόλου της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα έλαβε την έγκριση της επιτροπής υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για ψηφοφορία τον Ιούλιο στην Ολομέλεια. Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αποκτήσει περισσότερες εξουσίες για να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τα πρώτα σχέδια ανάκαμψης 12 κρατών μελών: του Βελγίου, της Δανίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την εκταμίευση κεφαλαίων που θα υποστηρίξουν τα επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα ληφθούν από αυτά τα κράτη για να προχωρήσουν στη ανάκαμψη τους.
 • Η ειδική επιτροπή για τον καρκίνο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει τη δημιουργία ενός «εικονικού Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καρκίνου». Ο στόχος αυτού του Ινστιτούτου είναι να δημιουργηθεί ένας χάρτης για τον συντονισμό «εκστρατειών πρόληψης μεγάλης κλίμακας και αποτελεσματικών εκστρατειών επικοινωνίας για την προώθηση της υγείας σε εκπαιδευτικά προγράμματα».
 • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Abecma, μια γονιδιακή θεραπεία με βάση τα κύτταρα, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με πολλαπλό μυέλωμα.
 • Ο EMA συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την ανάλυση της πιθανής σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης αντιμικροβιακών από ανθρώπους και ζώα και της εμφάνισης αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας. Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι το ότι η χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί και τώρα είναι χαμηλότερη στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό,τι στους ανθρώπους.
 • ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Συζητείται η νέα κυβερνητική πρόταση για την τροποποίηση ορισμένων διατάξεων σχετικά με τη λειτουργία των φαρμακείων. Η πρόταση αφορά το άνοιγμα νέων φαρμακείων και την απελευθέρωση των τιμών στα φάρμακα.
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Ενωση Παρασκευαστών Φαρμάκων, οι πολίτες θεωρούν το χώρο του φαρμακείου ασφαλέστερο ως προς τη διάδοση του κορονοιού συγκριτικά με  δημόσιους χώρους, επισκέψεις σε φίλους , κλιμακοστάσια και πολυσύχναστα μέρη.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Η υπουργός υγείας Καρολίνα Ντάριας, συνεχάρη τους φαρμακοποιούς για το σημαντικότατο έργο τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το συντονισμό μεταξύ νοσοκομείων, κοινωνικής υγείας και φαρμακείου, ενώ μνημόνευσε τους νεκρούς επαγγελματίες του φαρμακευτικού κλάδου. Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει και μελλοντικά το δίκτυο των φαρμακείων για την ενίσχυση και επέκταση των ικανοτήτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και η ομάδα επαλήθευσης δεδομένων EFE Verifica, συνεργάζονται δημιουργώντας το #VacunaCheck, με σκοπό την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης που επηρεάζει τους πολίτες κατά των εμβολίων COVID-19, ειδικά μέσω κοινωνικών δικτύων και πλατφορμών.
 • ΣΟΥΗΔΙΑ: H Σουηδική Ενωση Φαρμακείων, δημιούργησε τον ιστότοπο  www.apotekswiki.se με σκοπό να αποσαφηνίσει το ρόλο και τα καθήκοντα των φαρμακείων στη Σουηδία.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η επιτροπή εμβολιασμού προτείνει την πραγματοποίηση τρίτης αναμνηστικής δόσης κατά του COVID-19 στις ευπαθείς ομάδες από το Σεπτέμβρη, παράλληλα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό.
 • ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πραγματοποιήθηκε μια εξάμηνη πιλοτική μελέτη από 48 κοινοτικά φαρμακεία με στόχο την εκπαίδευση ασθενών με διάγνωση άσθματος ή ΧΑΠ, στη χρήση αναπνευστικών συσκευών και την τεχνική εισπνοής. Αποτέλεσμα της μελέτης ήταν πολύ σημαντική βελτίωση στην τεχνική εισπνοής των ασθενών, με πιθανό θετικό αντίκτυπο στη χρήση πόρων υγειονομικής περίθαλψης με τη βοήθεια των φαρμακοποιών.
 • ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της Σλοβενίας. Στο επίκεντρο του NextGenerationEU, βρίσκεται το RRF (πλαίσιο του μηχανισμού ανάκτησης και ανθεκτικότητας ) το οποίο θα παρέχει 800 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ. Το σχέδιο της Σλοβενίας, περιλαμβάνει την υιοθέτηση πράσινων και ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανθεκτικότητας και της συνοχής της ενιαίας αγοράς.