PGEU(6.01.2024): Η Γενική Συνέλευση της PGEU εγκρίνει ένα νέο Έγγραφο Θέσεων σχετικά με το ρόλο των κοινοτικών φαρμακοποιών στον εμβολιασμό

«Δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημόσια υγεία»

Η κατανάλωση αντιμικροβιακών στα ζώα αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη – Στο σωστό δρόμο 27 κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής βελτίωσης της μικροβιακής αντοχής, δηλώνει ο EMA

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει αισθητά τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών, κάτι που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων στους ανθρώπους και τα ζώα αντίστοιχα. Οι συνολικές πωλήσεις κτηνιατρικών αντιβιοτικών μειώθηκαν κατά 53% μεταξύ 2011 και 2022, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο που αναφέρθηκε ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία από 25 χώρες. Αυτό είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της δέκατης τρίτης ετήσιας έκθεσης για την ευρωπαϊκή παρακολούθηση της κτηνιατρικής αντιμικροβιακής κατανάλωσης (ESVAC): 2009 – 2023.

Κατά την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις αντιβιοτικών, που θεωρούνται κρίσιμα στην ανθρώπινη ιατρική για κτηνιατρική χρήση, μειώθηκαν αξιοσημείωτα. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις των κεφαλοσπορίνων τρίτης και τέταρτης γενιάς μειώθηκαν κατά 49%, οι πολυμυξίνες κατά 81%, οι φθοροκινόλες κατά 25%, ενώ οι κινολόνες στο σύνολο τους, κατά 90%.

Με την παρότρυνση όλα τα αντιβιοτικά να χρησιμοποιούνται με μέτρο και υπεύθυνα, ώστε να διατηρείται η αποτελεσματικότητά τους και να περιορίζεται ο πιθανός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καταλήγει η έκθεση των αντιμικροβιακών συμβουλών Ad Hoc Expert Group (AMEG).

Παράλληλα, ο Ivo Claassen, επικεφαλής του τμήματος κτηνιατρικών φαρμάκων του EMA, δηλώνει:

«Η συλλογή δεδομένων σχετικά με τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών ήταν κρίσιμη για τη διαμόρφωση πρωτοβουλιών πολιτικής, αξιολογώντας τον αντίκτυπο των σημερινών μέτρων και τον καθορισμό στόχων που βοηθούν στην αντιμετώπιση της εμφάνισης αντιμικροβιακής αντίστασης».

Ο EMA παρακολουθεί τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών στην Ευρώπη μέσω του έργου ESVAC από το 2009, όταν 9 ευρωπαϊκές χώρες προσφέρθηκαν εθελοντικά να παράσχουν στοιχεία για τις πωλήσεις αυτών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων χωρών έχει αυξηθεί περισσότερο από τρεις φορές από την αρχή και βρίσκει το 2022 με 31 ευρωπαϊκές χώρες να συνεργάζονται στενά σε αυτό το έργο.

Η ESVAC οδήγησε στη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων σχετικά με τα αντιμικροβιακά, που πωλούνται για χρήση σε ζώα, παρέχοντας ανεκτίμητες γνώσεις, για τις συμμετέχουσες χώρες σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων τους για την προώθηση της συνετής χρήσης, και την επίτευξη των στόχων για τη μείωση της κατανάλωσης αντιμικροβιακών στα ζώα.

Το έργο ESVAC είναι μία ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας σχετικά με τη δέσμευση και την ισχυρή συνεργασία. Το έργο ολοκληρώθηκε τη χρονιά που μόλις έφυγε και η EMA θα δημοσιεύσει την τελευταία έκθεση ESVAC με δεδομένα από το 2022 έως σήμερα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προειδοποιεί για επικίνδυνη χρήση ακατάλληλων αντιβιοτικών λόγω των σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και αυτό το χειμώνα

Οι σοβαρές ελλείψεις αντιβιοτικών τον περασμένο χειμώνα μπορεί να έχουν τροφοδοτήσει την ανάπτυξη λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα, αναγκάζοντας τους γιατρούς να συνταγογραφούν αντιβιοτικά επιρρεπή στη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων, προειδοποίησε ανώτερος εμπειρογνώμονας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει και πάλι μία πίεση στις θεραπείες.

Τον περασμένο χειμώνα, τα αυξανόμενα ποσοστά λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α που προκαλεί αμυγδαλίτιδα, ήταν μόνο ένας από τους λόγους που η Ευρώπη υπέφερε από χρόνια έλλειψη αντιβιοτικών. Η ζήτηση για πενικιλίνη, ειδικά για τα παιδιά, ξεπέρασε την προσφορά, καθώς οι κατασκευαστές βρέθηκαν απροετοίμαστοι για την τόσο εκτεταμένη ζήτηση για τα φάρμακά τους.

Ορισμένα μέρη της Ευρώπης σημείωσαν επίσης αύξηση στη χρήση μίας ομάδας αντιβιοτικών που ονομάζονται μακρολίδες, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ φειδώ, καθώς έχουν υψηλότερο κίνδυνο μικροβιακής αντίστασης.

Ο Dominique Monnet, επικεφαλής του τμήματος μικροβιακής αντοχής (AMR) και λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη στο ECDC τονίζει ότι : «Με μία αύξηση στη χρήση μακρολιδίων θα περιμέναμε και αύξηση των ανθεκτικών λοιμώξεων στα μακρολίδια», είπε ο Monnet, προσθέτοντας ότι αυτοί οι τύποι αντιβιοτικών ευρέος φάσματος «είναι επιρρεπείς να δημιουργήσουν αντοχή στα αντιβιοτικά».

Στην Ευρώπη, οι λοιμώξεις από βακτηριακή πνευμονία που είναι ανθεκτικές στη θεραπεία με μακρολίδες ανέκαμψαν το 2021 και το 2022 μετά από προηγούμενη πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν μία στις πέντε περιπτώσεις δεν ανταποκρίνεται στα μακρολίδια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ECDC.

Ενώ ο Monnet είπε ότι είναι πιθανό οι ελλείψεις να έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη στροφή του περασμένου έτους στα μακρολίδια, το ECDC εξακολουθεί να μην γνωρίζει γιατί συνέβη αυτό και ξεκινά μία μελέτη για να κατανοήσει καλύτερα τα πρότυπα κατανάλωσης αντιβιοτικών.

Τα τελευταία στοιχεία για τα αυξανόμενα ποσοστά χρήσης μακρολιδίων σε ορισμένες χώρες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ,καθώς η Ευρώπη διανύει έναν ακόμα χειμώνα με πολυποίκιλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ,που οφείλονται τόσο στον ιό της γρίπης όσο και στον πολύ μεταλλαγμένο ιό του COVID . Με 24 χώρες να συνεχίζουν να αναφέρουν ελλείψεις στα πολύ βασικά και αποτελεσματικά αντιβιοτικά πρώτης γραμμής, όπως τα σκευάσματα αμοξικιλλίνης με κλαβουλανικό οξύ, η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δυσμενής για το χώρο της υγείας πανευρωπαϊκώς.

Ο EMA «αναγνωρίζει ότι ορισμένα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις συγκεκριμένων αντιβιοτικών, αλλά η κατάσταση αναδιαμορφώνεται συνεχώς», είπε ένας εκπρόσωπος. Η ρυθμιστική αρχή «παρακολουθεί στενά τη ζήτηση και την προσφορά των βασικών αντιβιοτικών».

Εάν η ζήτηση επανέλθει στα μέσα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, «τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η προσφορά από του στόματος σκευασμάτων βασικών αντιβιοτικών πρώτης και δεύτερης γραμμής για λοιμώξεις του αναπνευστικού θα ανταποκρίνεται κυρίως στη ζήτηση», ανέφερε ο EMA.

Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός βρίσκεται σε τακτική επαφή με σχετικούς κατασκευαστές για να συζητήσει την αναμενόμενη κατάσταση εφοδιασμού, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν επικείμενων ελλείψεων.

Στα φαρμακεία της χώρας μας παρατηρείται από την προ εορταστική περίοδο μία πρωτοφανή κατάσταση, με διαρκώς αυξανόμενες λοιμώξεις ποικίλης αιτιολογίας με ιδιαίτερη έξαρση της γρίπης τύπου Α , όπως και πολυάριθμα περιστατικά νόσησης με COVID και στρεπτόκοκκο. Οι φαρμακοποιοί είναι, για ακόμα μία φορά, στην πρώτη γραμμή προάσπισης της δημόσιας υγείας με τη διενέργεια rapid test, τον έλεγχο της ορθολογικής και νόμιμης χρήσης των αντιβιοτικών και τη συμβουλευτική παρότρυνση των πολιτών για χρήση μάσκας, τακτικό πλύσιμο των χεριών και αποφυγή πολυσύχναστων κλειστών χωρών.

«Ιατρικά νέα»

Τί  να περιμένουμε από την Κίνα για τις αναπνευστικές λοιμώξεις στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα – Καταλυτική η σημασία της σωστής προετοιμασίας για τη διαχείριση της εποχικής γρίπης από τα κράτη μέλη

Το ECDC επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αναμένουν παρόμοιες αυξήσεις στις εποχικές αναπνευστικές λοιμώξεις με αυτές που εμφανίζονται στην Κίνα.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δήλωσε στο Morning Health ότι έχει «άμεση επιβεβαίωση από τις κινεζικές αρχές ότι αυτό που αντιμετωπίζουν είναι μία σοβαρή εποχική αύξηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού από μία ποικιλία παθογόνων παραγόντων, που είναι όλα γνωστά και κοινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το ECDC επεσήμανε ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες αυξήσεις στις εποχικές λοιμώξεις του αναπνευστικού, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία βλέπει υψηλά κρούσματα βρογχιολίτιδας. Η Γαλλία ανέβασε το επίπεδο κινδύνου για τη γρίπη των πτηνών στο κόκκινο, αφού κατέγραψε κρούσματα μεταναστευτικών άγριων πτηνών και κρούσματα σε γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε η κυβέρνησή της. Αυτό θα «ενισχύει τα μέτρα επιτήρησης και πρόληψης», τονίστηκε.

Η καλύτερη προετοιμασία για τη γρίπη βελτιώνει την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη διαπίστωση, πως αρκετές χώρες θεωρούνται «απροετοίμαστες» για πανδημίες και απαιτούν ενισχυμένες ικανότητες, καταλήγει ο Τζόσουα Άνταμ Μοτ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τονίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ετοιμότητας για την εποχική γρίπη, με αντίκτυπο, ενδεχομένως, στη συνολική ετοιμότητα για την πανδημία, ο Μοτ τονίζει τη διαρκή σπουδαιότητα των υπαρχόντων εμβολίων παγκοσμίως και ζητά δίκαιη πρόσβαση όλων των κρατών – μελών σε βελτιωμένες τεχνολογίες.

Στην Αμερική, η αυξημένη ζήτηση για εμβόλια κατά της γρίπης, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια δόσεις φέτος, αποδίδεται σε χρηματοδοτικό μέσο του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) που προσφέρει εμβόλια σε χαμηλότερες τιμές. Νέα πρόκληση θα αποτελούσε η διασφάλιση της δίκαιης πρόσβασης σε προηγμένες ιατρικές τεχνολογίες και αντιικά φάρμακα σε παγκόσμια κλίμακα.

 

« Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας» – Η νέα πραγματικότητα της ψηφιακής υγείας στην Ευρώπη,

Το European Health Data Space εισέρχεται δυναμικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επιτροπές υγείας και πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίνουν την έκθεσή τους για τη νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Υγείας (EHDS), τροποποιώντας βασικές πτυχές της πρότασης της Επιτροπής, καθώς οι ευρωβουλευτές αγωνίζονται να οριστικοποιήσουν το φάκελο, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του φετινού έτους.

Το EHDS στοχεύει να εξασφαλίσει ευκολότερη πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεση φροντίδα τους, καθώς και να αξιοποιήσει δεδομένα υγείας, που θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς όπως η έρευνα. Ενώ οι χώρες και οι ευρωβουλευτές συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τους πρωταρχικούς στόχους του χώρου δεδομένων υγείας, οι διαφωνίες σχετικά με την ιδιωτικότητα, τα δικαιώματα των ασθενών, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τη συμμετοχή της βιομηχανίας στο νέο σύστημα έχουν περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις.

Οι βασικές αλλαγές από την επιτροπή υγείας (ENVI) και την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών (LIBE), συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα των ασθενών να έχουν περισσότερο λόγο, για το εάν τα δεδομένα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς, όπως η έρευνα και η χάραξη πολιτικής.

«Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας (EHDS) θα είναι μια νέα εποχή για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της ψηφιακής υγείας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Tomislav Sokol. Σε δήλωσή του, ο νομοθέτης του Κροατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε ότι η νομοθεσία θα εξασφαλίσει την καλύτερη διάγνωση και θεραπεία, θα μειώσει τα ιατρικά λάθη και θα αποφύγει τις περιττές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και «θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση των ασθενειών, ενισχύοντας την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και ιατρικών συσκευών.”

«Who is who»

22 Νοεμβρίου 2023, Βρυξέλλες.

Στη φωτογραφία της συνέλευσης της PGEU, βρίσκεται και η Ελληνική αντιπροσωπεία με τον κ. Κωνσταντίνο Κούβαρη, πρόεδρο του ΦΣ Πειραιά, και τον κ. Κωνσταντίνο Λιάρα, εκλέκτορα του ΦΣ Κιλκίς και σύμβουλο της PGEU

Η Γενική Συνέλευση της PGEU εγκρίνει ένα νέο Έγγραφο Θέσεων σχετικά με το ρόλο των κοινοτικών φαρμακοποιών στον εμβολιασμό.

Οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί συνεισφέρουν στις στρατηγικές εμβολιασμού με διάφορους τρόπους, όντες στην πρώτη γραμμή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στους πληθυσμούς της κοινότητας, ικανοί να παρέχουν πληροφορίες, συμβουλές και θεραπείες για τη μείωση του φόρτου ασθενειών, που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια. Οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν επίσης σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τον εμβολιασμό, αντιμετωπίζουν το δισταγμό εμβολιασμού συγκεκριμένων ομάδων και συμβάλλουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης.

«Η δυνατότητα εμβολιασμού στους φαρμακοποιούς βελτιώνει την προσβασιμότητα, την ευκολία για τους ασθενείς και κυρίως τα συνολικά ποσοστά εμβολιασμού. Το εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και ένα στρατηγικά κατανεμημένο δίκτυο επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για την επέκταση των υπηρεσιών εμβολιασμού. Αυτή τη στιγμή, δεκαπέντε (15) χώρες στην Ευρώπη έχουν εφαρμόσει με επιτυχία προγράμματα εμβολιασμού, υπό τη διεύθυνση των φαρμακοποιών, και βασιζόμαστε σε άλλες, που θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους προς όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας», τονίζει ο Πρόεδρος της PGEU, Koen Straetmans.

Άλλα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν οι ελλείψεις των φαρμάκων και θέματα σχετικά με την νομοθεσία της ευρωπαϊκής επιτροπής.

 

«Νέα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»

Σερβία – Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού 2023 – Εκπαίδευση σε νηπιαγωγεία και σχολεία.

Το Φαρμακευτικό Επιμελητήριο της Σερβίας, για πέμπτη συνεχή χρονιά, γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιών (25 Σεπτεμβρίου) και από πέρυσι την Εβδομάδα του Παιδιού (3-9 Οκτωβρίου), εκπαιδεύοντας παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Ο κύριος στόχος είναι η προληπτική προώθηση υπεύθυνων στάσεων για την υγεία και την ασφάλεια μέσω μαθημάτων δημόσιας υγείας. Φέτος, την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου, σε συμφωνία με τα σχολεία, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με τα ακόλουθα θέματα:

Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά της I – IV τάξης του δημοτικού σχολείου:

 Πώς να μεγαλώνετε υγιείς και δυνατοί

  • Ο φαρμακοποιός μου κι εγώ
  • Υπερήρωες για τον πλανήτη μας !!! – πώς να είστε φύλακες της φύσης και της υγείας

Για παιδιά των τάξεων V – VIII του δημοτικού σχολείου:

  • Φαρμακευτική στο μάθημα βιολογίας – γιατί τα βακτήρια είναι όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά;
  • Περιβαλλοντικοί ντετέκτιβ – ανακαλύπτουμε την επίδραση των χημικών ουσιών στον πλανήτη και στην υγεία μας
  • Προσοχή! Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα ο καπνός, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το αλκοόλ;

 

Το ενδιαφέρον των μελών του Επιμελητηρίου ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Περισσότεροι από 200 φαρμακοποιοί επισκέφτηκαν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε περισσότερες από 60 πόλεις και χωριά. Πάνω από 20.000 παιδιά εκπαιδεύτηκαν και 6.000 βιβλία ζωγραφικής «Ο φαρμακοποιός μου και εγώ» μοιράστηκαν στους νεότερους. Οι περισσότερες διαλέξεις σε προσχολικά ιδρύματα και κατώτερες τάξεις πραγματοποιήθηκαν με θέμα «Πώς να μεγαλώνετε υγιείς και δυνατοί», αλλά εκπροσωπήθηκαν και οι διαλέξεις «Υπερήρωες για τον πλανήτη μας» και «Ο φαρμακοποιός μου και εγώ». Μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών του δημοτικού, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα: “Προσοχή! Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα ο καπνός, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το αλκοόλ;”

‘’Ήμασταν πολύ δημιουργικοί, φτιάχναμε διαφημιστικές πινακίδες, εκτυπώσαμε βιβλία ζωγραφικής, κολλήσαμε αυτοκόλλητα, μοιράσαμε λεμονάδες, σέικ φρούτων και υγιεινά σνακ, μεταφέραμε εργαστηριακό εξοπλισμό και ανακυκλώσαμε παλιό χαρτί.’’

‘’Τα σχόλια και οι αντιδράσεις των παιδιών ήταν υπέροχα. ήταν ενθουσιασμένα, έμαθαν κάτι νέο και μας ζήτησαν να έρθουμε ξανά. Αν και μικροί, ξέρουν να ακούν, να σκέφτονται πολύ καλά και ξέρουν να επιβραβεύουν. Είχαν πολλές ερωτήσεις και σχόλια. Κάποιοι θυμήθηκαν τις περσινές διαλέξεις και ότι τους άρεσε το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Υποσχέθηκαν επίσης, ότι θα τρώνε πιο υγιεινά και θα μάθουν στους γονείς τους να ανακυκλώνουν και κάποιοι μάλιστα, είπαν ότι θα ήθελαν να γίνουν και φαρμακοποιοί!!

‘’Οι δάσκαλοι δηλώνουν επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία μαζί μας, και αυτό μας κάνει περήφανους. Λένε ότι είμαστε ευχάριστοι, μπορούμε να κρατάμε την προσοχή και τους έχουμε δώσει σημαντικά μαθήματα για την υγεία, που χρειάζονται όλοι. Από αυτούς λάβαμε μεγάλο αριθμό προτάσεων για θέματα περαιτέρω συνεργασίας: ναρκωτικά, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, συμπληρώματα στον αθλητισμό, πρώτη έμμηνος ρύση, ενεργειακά ποτά, ατμίσματα ως συγκεκριμένο θέμα, σωματική δραστηριότητα, υπερβολική χρήση τηλεφώνου, αυτοθεραπεία, θεραπεία μέσω Διαδικτύου κλπ. Θα ήταν ωραίο να οργανώνουμε δημόσια μαθήματα στα φαρμακεία, ώστε τα παιδιά να μπορούν να βλέπουν τους φαρμακοποιούς στη δουλειά και πώς παρασκευάζουν ή διανέμουν φάρμακα”.

Το φαρμακευτικό επιμελητήριο της Σερβίας χαιρετίζει αυτή τη νέα εμπειρία με φαρμακοποιούς και εκπαιδευτικούς, σύσσωμους προαγωγούς της δημόσιας υγείας, που δηλώνουν ενθουσιασμένοι και γεμάτοι με παιδική ενέργεια. Νιώθουν ευγνώμονες για την ευκαιρία να παρουσιάσουν το φαρμακευτικό επάγγελμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και υποστηρίζουν, πως η εργασία με παιδιά είναι χαρά και μεγάλη τιμή, εμπειρία ανεκτίμητη για αυτούς.

 

Η παιδεία είναι το παν, για άρτια δομημένες χώρες και υπεύθυνους πολίτες με ολοκληρωμένες προσωπικότητες και σωστή αγωγή. Από τα σχολεία ξεκινάνε οι αυριανοί επαγγελματίες φαρμακοποιοί, γιατροί και οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας, που θα αποτελέσουν την κολώνα των μελλοντικών εθνικών συστημάτων υγείας και θα προστατεύουν, με τις γνώσεις τους, το μέσο ευρωπαίο πολίτη.

Ως φαρμακοποιοί και αντιπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου χαιρετίζουμε θερμά τέτοιες δράσεις και οραματιζόμαστε το μελλοντικό Έλληνα φαρμακοποιό από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαιδευτικής αλυσίδας.

Η Ιρλανδία στο δρόμο εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Περιγράφοντας τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών για τον ιό HPV (ανθρώπινα θηλώματα), ως «αλλαγή του παιχνιδιού», ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Stephen Donnelly, αποκάλυψε ότι το Δουβλίνο έχει στόχο να εξαλείψει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έως το 2040 και τώρα βρίσκεται σε «ισχυρή θέση να ξεπεράσει και τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Η Ιρλανδική Αντικαρκινική Εταιρεία χαιρέτισε την ανακοίνωση του υπουργού, που έγινε νωρίτερα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

«Είναι πραγματικά στο χέρι μας τώρα, αλλά για να συμβεί αυτό δε μπορούμε να έχουμε καμία ολίσθηση στα ποσοστά εμβολιασμού HPV ή σε προληπτικούς ελέγχους τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να υποστηρίξουμε αυτόν το στόχο με πραγματικές επενδύσεις», δήλωσε η Amy Nolan, διευθύντρια κλινικών υποθέσεων στην Ιρλανδική Αντικαρκινική Εταιρεία.

«Η Σύμπραξη για την Εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Ιρλανδίας συνεργάστηκε με ερευνητές στο Daffodil Center (μία κοινοπραξία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Συμβουλίου Καρκίνου της Ουαλίας), κορυφαίους ειδικούς στη μαθηματική μοντελοποίηση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Karen Canfell», είπε ο εκπρόσωπος.

Η έρευνα χρησιμοποίησε την πλατφόρμα μοντέλου γνωστή ως «Policy1-Cervix», ένα δυναμικό μοντέλο μετάδοσης του HPV, εμβολιασμού HPV, προκαρκινικού σταδίου του τραχήλου, επιβίωσης του καρκίνου, προσυμπτωματικού ελέγχου, διάγνωσης και θεραπείας.

Η μοντελοποίηση χρησιμοποίησε ιρλανδικά δεδομένα για τον HPV, το CIN 2/3 (τα δύο πιο σοβαρά στάδια της ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας), τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την επιβίωση και τη θνησιμότητα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα προγράμματα εμβολιασμού και προέβλεψε ότι η Ιρλανδία θα επιτύχει την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2040.

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Irish Journal of Medical Science σχετικά με την «επίδραση του εμβολιασμού HPV στο ποσοστό κυτταρολογίας υψηλού βαθμού σε 25χρονες γυναίκες που παρακολουθούν προληπτικό έλεγχο τραχήλου της μήτρας στην Ιρλανδία» παρέχει πρώιμες ενδείξεις για την πιθανή επίδραση του εμβολιασμού κατά του HPV.

Το τρέχον ποσοστό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στη χώρα είναι περίπου 10,4 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες. Η εξάλειψη ορίζεται ως λιγότερες από 4 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες.

 

Επειδή οι 9 στους 10 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ορισμένους τύπους ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων, η Υπηρεσία Υγείας της Ιρλανδίας δήλωσε ότι συμπεράσματα, που αντλήθηκαν για τις ασθένειες που προκαλούνται από άλλους ιούς, έχουν εφαρμοστεί στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Έχουμε μάθει από άλλες περιπτώσεις όπου έχουμε αποτρέψει έναν ιό από το να προκαλέσει εκτεταμένη ασθένεια μέσω στρατηγικών εμβολιασμού», δήλωσε η Υπηρεσία Υγείας της Ιρλανδίας.

«Γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο HPV προστατεύει από τους τύπους του HPV που προκαλούν 9 στους 10 καρκίνους του τραχήλου της μήτρας και γνωρίζουμε ότι μπορούμε να εμβολιαστούμε κατά του HPV, να κάνουμε τεστ για την παρουσία του HPV, να αναζητήσουμε σημάδια πρώιμης νόσου και να αποτρέψουμε, εν τέλει, την ανάπτυξή της».