PGEU(5.01.2022):Το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη εγκαινιάζει ένα νέο Δίκτυο Περιφερειακών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών

  • Η Επιτροπή τηρεί την υπόσχεσή της να διασφαλίσει τη συνεχή προμήθεια φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα
  • Το ECDC δημοσίευσε τη δέκατη όγδοη ενημέρωση της ταχείας αξιολόγησης κινδύνου (RRA). Αυτή η RRA επεκτείνει την αξιολόγηση σχετικά με την κυκλοφορία της μετάλλαξης Delta (VOC) και τις προβλέψεις για την εορταστική περίοδο που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2021, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης και της εξάπλωσης της  μετάλλαξης Omicron.
  • Με βάση τις προβλέψεις και ανάλογα με το πλεονέκτημα ανάπτυξης και το επίπεδο ανοσολογικής διαφυγής, η μετάλλαξη Omicron είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην ΕΕ εντός των δύο πρώτων μηνών του 2022. Ακόμη και αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από τη μετάλλαξη Omicron είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της μετάλλαξης Delta , η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανώς μειωμένης σοβαρότητας.
  • Η Ευρώπη επιταχύνει την παράδοση των εμβολίων BioNTech/Pfizer στις χώρες της ΕΕ, με επιπλέον 20 εκατομμύρια δόσεις να προστίθενται στις προγραμματισμένες παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ανακοίνωσε την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Η Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ έχουν επίσης ενεργοποιήσει την επιλογή παραγγελίας άνω των 200 εκατομμυρίων δόσεων, στο πλαίσιο της τρίτης σύμβασης με την BioNTech/Pfizer. Αυτή η ενέργεια καλύπτει εμβόλια προσαρμοσμένα στην μετάλλαξη Omicron.
  • Στο μήνυμα του ο Emer Cooke του EMA τόνισε ότι ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε η σύσταση του EMA για την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του COVID-19 για ευρωπαίους πολίτες, γεγονός που ήταν ορόσημο στον αγώνα κατά της πανδημίας ενώ πλέον σήμερα έχουμε πέντε εμβόλια και έξι θεραπείες κατά του κορονοϊού.
  • Το Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Ευρώπη εγκαινιάζει ένα νέο Δίκτυο Περιφερειακών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (CSO), με στόχο την καθιέρωση μόνιμου διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών για τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων για την ετοιμότητα και την απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυκλοφόρησε τον Πίνακα Αποτελεσμάτων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια δημόσια διαδικτυακή πλατφόρμα για να δείξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο σύνολό του και των επιμέρους εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
  • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο COVID-19 Nuvaxovid της Novavax (γνωστό και ως NVX-CoV2373) για την πρόληψη του COVID-19 σε άτομα ηλικίας από 18 ετών.Το Nuvaxovid είναι το πέμπτο εμβόλιο που συνιστάται στην ΕΕ για την πρόληψη του COVID-19. Είναι ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες και, μαζί με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια, θα υποστηρίξει εκστρατείες εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης φάσης της πανδημίας.

 

Τσεχία: Η πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης για εμβολιασμούς σε φαρμακεία και οδοντιάτρους θα συζητηθεί στην Βουλή της Βουλής της Τσεχίας, πιθανότατα στις αρχές του 2022. Η πρόταση αυτή φορά μόνο τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 για περίοδο ενός έτους.

Φιλανδία: Η Minna Reijonen (ps) , βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας και φαρμακοποιός, ζητάει να γίνει εκπαίδευση για τον εμβολιασμό του COVID-19 για το φαρμακευτικό προσωπικό των φαρμακείων.

Γερμανία: Η Ένωση Γερμανών Φαρμακοποιών (DAV) χαιρετίζει την ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας για παράταση της δοκιμαστικής φάσης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2021.