PGEU(30.09.2021) : Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη δημιουργία βάσης δεδομένων υγείας

  • Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Επιτροπή θα δωρίσει 200 ​​εκατομμύρια περισσότερες δόσεις – αυξάνοντας τις συνολικές δωρεές της ΕΕ σε 450 εκατομμύρια δόσεις – μέχρι τα μέσα του 2022 σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε κοινή σύμβαση πλαίσιο προμηθειών με τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με κορονοϊό.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά τη δημιουργία βάσης δεδομένων υγείας και τη δημιουργία ενός κέντρου για ανάλυση των δεδομένων αυτών, ώστε να μπορεί να αποκριθεί καλύτερα σε κρίσεις δημόσιας υγείας.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημέρωσε την Τετάρτη για τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα και συμβούλεψε τις χώρες να θέσουν αυστηρότερους κανόνες για την καταπολέμηση της ρύπανσης.
  • Ο ΠΟΥ έχει ορίσει το 2021 ως το Διεθνές Έτος Εργαζομένων Υγείας και Φροντίδας δείχνοντας την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για την αταλάντευτη αφοσίωσή τους στον αγώνα κατά του COVID-19.
  • Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO), ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης για τον καρκίνο, παρουσίασε μια νέα έκθεση στις 21 Σεπτεμβρίου, στο συνέδριο της ομάδας το 2021. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς μια τροποποίηση στις επιλογές θεραπείας, αλλάζοντας τα πρότυπα των θεραπευτικών σχεδίων.
  • Η ESMO παρουσίασε μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, η οποία δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και αφορά το φάρμακο ribociclib, που αναπτύχθηκε από τη Novartis.
  • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε εννέα φάρμακα για έγκριση στη σύνοδο του Σεπτεμβρίου 2021. Η επιτροπή εξέδωσε θετική γνώμη για το Artesunate Amivas (artesunate), για την αρχική θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας σε ενήλικες και παιδιά, για το Brukinsa (zanubrutinib), για τη θεραπεία της μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, για το Gavreto (πραλσετινίμπη) για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και για το Qinlock (ripretinib) για τη θεραπεία προχωρημένου γαστρεντερικών όγκων (GIST).
  • Στην 71η σύνοδο της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, υιοθετήθηκε η στρατηγική ΕΙΑ2030, για την εξασφάλιση δίκαιης και δια βίου προστασίας από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια.
  • Μελέτη που πραγματοποιήθηκε για την αξιολόγηση της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό καρκίνου του μαστού, έδειξε ότι τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο ακριβή συγκριτικά με την αξιολόγηση των ειδικευμένων ιατρών, καταλήγοντας ότι οι σημαντικές ιατρικές αποφάσεις δεν πρέπει να αφήνονται αποκλειστικά στα μηχανήματα.
  • Ο EMA άρχισε να αξιολογεί μια αίτηση για τη χρήση της αναμνηστικής δόσης Comirnaty που θα χορηγηθεί 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω για την καταπολέμηση της COVID-19.

 

  • ΔΑΝΙΑ: Οι Δανοί φαρμακοποιοί παρέδωσαν 10 προτάσεις στην πολιτική τους ηγεσία για το πως μπορεί να ενισχυθεί η ασφάλεια και η πρόληψη της χρήσης των φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς και ειδικά σε αυτούς με χρόνιες παθήσεις.
  • ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Το 60% των φαρμακείων της Φιλανδίας συμφωνούν να διενεργούν rapid tests γιατί ως μέρος της υγειονομικής περίθαλψης θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στον έλεγχο της COVID-19.
  • ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας ετοιμάζει αυτή τη στιγμή μια μεταρρύθμιση η οποία θα επηρεάσει τη λειτουργία των φαρμακείων. Η μεταρρύθμιση χωρίζεται σε τρεις συνιστώσες: την ανάπτυξη καθοδήγησης και χρηματοδότησης για τη φαρμακοεπαγρύπνηση, την ανάπτυξη της διαχείρισης πληροφοριών και των ψηφιακών εργαλείων και την ανάπτυξη της οικονομίας των φαρμακείων και τη διανομή φαρμάκων.
  • ΓΑΛΛΙΑ: Σε μία μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 75% των ασθενών με καρκίνο στη Γαλλία έχουν επηρεαστεί από τις ελλείψεις φαρμάκων. Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα υποστήριξης του καρκίνου, League Against Cancer, προέβλεψε ότι το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στο μέλλον καθώς η κρίση υγείας COVID αύξησε τη ζήτηση σε φάρμακα.
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί σε Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, να ζητήσουν από το κράτος να επικαιροποιηθούν οι ισχύοντες κανονισμοί αδειοδότησης οι οποίοι ισχύουν από 2001. Θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να προσαρμοστούν βιώσιμα στην επιστημονική και τεχνητή πρόοδο και να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις.
  • ΙΤΑΛΙΑ: Η Ιταλική Γερουσία ενέκρινε το νόμο για το διάταγμα GreenPass, στο οποίο περιλαμβάνεται και η δυνατότητα των φαρμακοποιών να κάνουν εμβόλια κατά της γρίπης στα φαρμακεία. Tα φαρμακεία θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο καμπάνια για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να χορηγούν το εμβόλιο σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ όσοι δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία θα είναι σε θέση να αγοράσουν το εμβόλιο με επιπρόσθετο κόστος 6,16 ευρώ αν επιθυμούν να εμβολιαστούν από τον φαρμακοποιό τους.
  • ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Τα κοινοτικά φαρμακεία θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στους εμβολιασμούς της χειμερινής γρίπης.
  • Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια εισφορά μετρητών ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων λιρών για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας τους επόμενους έξι μήνες για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ερχόμενου χειμώνα.