PGEU(3.07.2023): Οι ασθενείς ζητούν από την ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με τα ορφανά φάρμακα

Ιατρικά νέα

 

« Αντιμικροβιακή αντοχή (AMR) – εθνικές στρατηγικές ‘κλειδιά’ ζητάει το ευρωκοινοβούλιο»

 

Λύσεις για την ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά και καλύτερη πρόληψη των μολύνσεων, μέτρα ελέγχου στην χρήση τους και περισσότερη έρευνα, όσον αφορά καινούργια αντιμικροβιακά φάρμακα, ζητάει το ευρωκοινοβούλιο από τις χώρες – μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης. Η αλόγιστη και άσκοπη χρήση των αντιβιώσεων τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στη δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών, εν ονόματι “super bugs”, που δημιουργούν ανθεκτικότητα στα γνωστά σκευάσματα, που κυκλοφορούν, κάνοντας τα λιγότερο αποτελεσματικά και επιτρέποντας στις λοιμώξεις να επικρατούν στο σώμα, αυξάνοντας το ρίσκο της περαιτέρω μετάδοσης τους. “Η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να περιοριστεί κι άλλο, όπου μπορούμε, προκειμένου αυτό το ‘σωτήριο’, για τη ζωή, φάρμακο, να παραμείνει χρήσιμο και να μη χάσει την αποτελεσματικότητα του”, τόνισε ο Tiemo Wollken της MED ( Model of European Parliament ), κατά τη διάρκεια debate με την επίτροπο υγειας της Ε.Ε, κυρία Στέλλα Κυριακίδη, την Πέμπτη 1 Ιουνίου. Το ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να δει εθνικά πλάνα δράσης ενάντια στην AMR, που θα μειώσουν την ανθρώπινη κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη κατά 20%, μέχρι το 2030. Επιπλέον η MED θέλει να βελτιώσει την συλλογή πληροφοριών, αναφορικά με την AMR και την κατανάλωση αντιβιοτικών, δημιουργώντας μία βάση δεδομένων της ευρωπαϊκής ένωσης ανά χώρα, που θα ενημερώνεται σε συχνή βάση.

 

«Τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»

 

Ένα δυναμικό εργαλείο, στα χέρια των επαγγελματιών υγείας, θα μπορούσε να είναι η τεχνητή νοημοσύνη ( AI ), αρκεί να υπάρχει η ανάλογη επαγρύπνηση για την σωστή ανάπτυξη και εφαρμογή της από τους ασθενείς και τους παρόχους υγείας. Η ψηφιακή μετάβαση στην υγεία, από την έναρξη της πανδημίας, υπήρξε αλματώδης με τις ψηφιακές εφαρμογές να κερδίζουν έδαφος στην διάγνωση των ασθενειών, στις εξατομικευμένες θεραπείες και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την φαρμακευτική αγορά. Σύμφωνα με τον Hans Danneels, CEO της εταιρείας ιατροτεχνολογικών Bytefiles, η ιδέα είναι να απλουστεύσουμε, με την τεχνητή νοημοσύνη, τη διαδικασία ελέγχου, που καλούνται να κάνουν οι επαγγελματίες υγείας στους ασθενείς τους. Έτσι οι ημέρες νοσηλείας στα νοσοκομεία θα μειώνονται, επιτρέποντας τον ασθενή από το σπίτι του να στέλνει, μέσω ειδικής ιατροτεχνολογικής συσκευής, μετρήσεις, που αφορούν την κλινική του κατάσταση στο γιατρό του. Ο κύριος Danneels τονίζει, πως θα υπάρχει πάντα και η παρακολούθηση από ανθρώπινο παράγοντα, που θα κατηγοριοποιεί τα αποτελέσματα και θα ελέγχει για πιθανές αποκλείσεις του μηχανισμού.

 

Δράσεις της ευρωπαϊκής ένωσης και δημόσια υγεία

 

«Οι ασθενείς ζητούν από την ευρωπαϊκή ένωση να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω με τα ορφανά φάρμακα»

 

Τα ορφανά φάρμακα είναι τα φάρμακα που προορίζονται για σπάνιες ασθένειες και για πολύ μικρό ποσοστό ασθενών, συνεπώς δεν έχουν εμπορική αξία. Για να γίνει εφικτή η παραγωγή τους απαιτούνται κρατικές επιχορηγήσεις και ειδικό καθεστώς. Παρουσιάζοντας το “pharmaceutical package”, όπως ονομάζεται η φαρμακευτική νομοθεσία της ευρωπαϊκής ένωσης, η επίτροπος υγείας, κυρία Στέλλα Κυριακίδη, μίλησε για συγκεκριμένες προμήθειες, που θα αφορούν στα ορφανά φάρμακα, προκειμένου να ενισχύσουν την έρευνα και την ανάπτυξη τους στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε 6000 σπάνιες ασθένειες, ενώ για το 95% από αυτές δεν υπάρχει καμία πρόταση θεραπείας. “Αυτό θα πρέπει να αλλάξει”, επισημαίνει η κυρία Κυριακίδη, “αφού οι τωρινές επενδύσεις στην βιομηχανία φαρμάκου δεν θέτουν πάντα ως προτεραιότητα τις μεγάλες ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες στην κοινότητα”. Στα σύγχρονα εθνικά συστήματα υγείας δεν μπορεί να υπάρχουν ασθενείς διαφορετικών ταχυτήτων

 

« Ηλεκτρονικό τσιγάρο ή τσιγάρο ατμού – Χρήσιμο εργαλείο στην διακοπή καπνίσματος ή κρυφή παγίδα;  Προβληματίζεται ο WHO»

 

Πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως χαρακτηριστικά η Αγγλία, χρησιμοποιούν τα τσιγάρα ατμού και τα e-cigarette, ως εργαλεία χρήσιμα για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος για τον πληθυσμό της κοινότητας. Ο WHO, όμως εκφράζει έντονα τις αντιρρήσεις του, ισχυριζόμενος, ότι πρόκειται περί παγίδας, ειδικά για τις νέες ηλικίες και στους εφήβους, που δελεάζονται από τις πολλές γεύσεις των τσιγάρων, θεωρούν ότι είναι σύμφωνα με το σύγχρονο life style και εθίζονται σταδιακά στον καπνό, καταλήγοντας και πάλι, ως ενήλικες, στο κλασικό κάπνισμα.

 

« Ευρωπαϊκή εβδομάδα ενάντια στη μάχη με τον καρκίνο – κάνοντας την διαφορά ! »

 

Η Ευρώπη επιθυμεί να χτίσει μία υγιή ένωση με έμφαση στην πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρκίνων και στην μείωση των αδιάγνωστων ασθενειών. Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τον καρκίνο ξεκίνησε το 2020 και στοχεύει στην δυνατότητα ποιοτικής διάγνωσης, στην καλύτερη θεραπεία και φροντίδα του ασθενή. Το πλάνο δράσης είναι αφιερωμένο στο να εξασφαλίσει την πρόσβαση του κάθε ασθενή ξεχωριστά και ανεξαρτήτως που μένει, σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, οδηγούς υποστήριξης για τον ίδιο και τους φροντιστές του και υψηλές υπηρεσίες διαγνωστικής απεικόνισης. Ο καρκίνος μας αφορά όλους και είναι υποχρέωση της Ευρώπης να αλλάξει έμπρακτα την καθημερινή πραγματικότητα των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους

 

« Η ειδική επιτροπή της COVID 19 ψηφίζει, μέσω έκθεσης, για τα μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας»

 

Η Covid-19 Committee Ψηφίζει για την τελική της έκθεση με 23 ψήφους υπέρ, 13 κατά και μία αποχή. Η έκθεση, συγκεντρώνοντας για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 15 μηνών όλη το έργο της επιτροπής, συλλέγοντας τις αποδείξεις, τις εμπειρίες και τα μαθήματα από την πανδημία του COVID 19, παρουσιάζει το αποτύπωμα, που άφησε η πανδημία στους πολίτες και τα θεμελιώδη δικαιώματα τους, στις επιχειρήσεις, στον τομέα της υγείας και στη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της

Who is who

« Ολλανδός ο νέος πρόεδρος της PGEU για το 2024»

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, στην ετήσια συνεδρίαση της συνέλευσης της PGEU, εξελέγη ο νέος πρόεδρος της ευρωπαΐκής φαρμακευτικής ομάδας για το 2024, ο Ολλανδός Aris Prins, της Royal Dutch pharmacists Association, με την θητεία του να ξεκινάει επίσημα από την 1 Ιανουαρίου 2024. Ο Aris Prins, στον ευχαριστήριο λόγο του, τόνισε ότι το 2024 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά για το ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, δεδομένου των ευρωεκλογών, που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο. Η PGEU θα φροντίσει να εξασφαλίσει, ότι θα παραμείνει σε πρωταρχική θέση η υγεία στην ατζέντα της ευρωπαΐκής ένωσης και ότι ο ρόλος του κοινοτικού φαρμακοποιού θα αναγνωριστεί περαιτέρω, καθώς και η συμβολή του στην δημόσια υγεία και στην πρόληψη. Ο κύριος Prins έδωσε έμφαση στην αναμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την επιρροή που θα έχει μελλοντικά στην καθημερινότητα του κοινοτικού φαρμακείου. Επίσης, αναφερόμενος στην σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου, όπως οι ελλείψεις των φαρμάκων και το θέμα της μικροβιακής ανθεκτικότητας στις αντιβιώσεις, υποσχέθηκε πως θα δώσει αγώνα, με σκοπό την προώθηση του ρόλου του φαρμακοποιού και θα υιοθετήσει έμπρακτα όλες τις προτάσεις της PGEU, που συζητήθηκαν στην ετήσια συνεδρίαση στο Βέλγιο. Ο Aris Prins διατελεί πρόεδρος τoυ Ολλανδικού Φαρμακευτικού Συλλόγου από το 2019 έως σήμερα, ενώ παράλληλα είναι μέντορας του Πανεπιστημίου του Λάιντεν στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της φαρμακευτικής σχολής.

 

 

« Η ελληνική αντιπροσωπεία στην ετήσια Γεν. Συνέλευση της PGEU στο Βέλγιο»

 

Δυναμικό παρών έδωσε η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην PGEU, με τον πρόεδρο κ. Απόστολο Βάλτα, τον κ. Κωσταντίνο Κούβαρη, και τον κ. Κωσταντίνο Λιάρα. Ο κ. Βαλτας, στην ομιλία του στο Βέλγιο, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ομολόγους του, τοποθετήθηκε σχετικά με το καυτό θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων στην χώρα μας και τις επιπτώσεις τους στην δημόσια υγεία, καθώς και στις φαρμακευτικές υπηρεσίες, που διενεργήθηκαν με απόλυτη επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας στα φαρμακεία της Ελλάδας. Επιπλέον, ο κύριος Βάλτας αναφέρθηκε και σε νέες φαρμακευτικές υπηρεσίες, που σήμερα αποτελούν πρόταση και ανοιχτό θέμα συζήτησης της διοίκησης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με την πολιτεία.

Νέα από τις χώρες της ευρωπαΐκής ένωσης

 

« Νέες υπηρεσίες στα φαρμακεία της Πορτογαλίας»

 

Νέες φαρμακευτικές υπηρεσίες παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην διοργάνωση “Community pharmacy Day 2023”, στην Santa Maria da Feira της Πορτογαλίας, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου. Οι Υπηρεσίες αφορούν τη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων και την ανανέωση χορήγησης φαρμάκων χρονίων πασχόντων. Στην διοργάνωση προσδιορίστηκαν οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα για την παροχή των συγκεκριμένων υπηρεσιών στα φαρμακεία της Πορτογαλίας. Η διαμόρφωση του τελικού μοντέλου θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να υποστηρίζει τους κανόνες, που θα θεσπίσει κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να προετοιμάσει την ομαλή έναρξη των υπηρεσιών στα φαρμακεία της χώρας.

 

«Ο Macron ανακοινώνει ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων στην Γαλλία»

 

Με 50 νέα σκευάσματα η Γαλλία  ενισχύει την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων, στην προσπάθεια διαχείρισης των ελλείψεων με 37% των Γάλλων να επηρεάζεται αισθητά η υγεία τους, λόγω απουσίας βασικών φαρμάκων, που λαμβάνουν σε χρόνια βάση. Ο Macron δήλωσε, πως η κυβέρνηση του θα καθιερώσει συγκεκριμένη λίστα 450 απαραίτητων φαρμάκων, που βρίσκονται σε ρίσκο συνεχόμενης έλλειψης. Η μορφίνη, η αμοξυκιλλινη και έξι αντικαρκινικά φάρμακα ανήκουν στα 50 φαρμακευτικά προϊόντα, που θα παράγει Γαλλία, ως προτεραιότητα της, με μία συνολική επένδυση 160 εκατομμυρίων. Ο Macron κάλεσε τους Γάλλους ταυτόχρονα, να συνεχίσουν την εφαρμογή μέτρων πρόληψης, όπως το πλύσιμο των χεριών και η χρήση μάσκας, για να περιοριστεί η διάδοση των ιών και να μειωθεί, περεταίρω, η χρήση των φαρμάκων. Στον αντίποδα των απόψεων, ο οργανισμός OTMeds, που ελέγχει την διαφάνεια της πολιτικής φαρμάκων στην Γαλλία, χαρακτηρίζει το σχέδιο του Macron ασαφές, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μόνο 25 φάρμακα μπορούν να παραχθούν εντός της χώρας, σε ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ο WHO μετράει 577 αντί 450, ως βασικά φάρμακα στη λίστα των ελλείψεων.