PGEU(28.01.2022): Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση σχετικά με την απόκριση των εμβολίων στην παραλλαγή Omicron.

 • Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της φινλανδικής κυβέρνησης πιστεύει ότι έως και ένας στους δύο ενήλικες βιώνει συμπτώματα πολύ καιρό μετά τη μόλυνση με COVID, με περίπου ένα στα 50 παιδιά να επηρεάζονται. O μακροχρόνιος COVID είναι μια κατάσταση παρατεταμένης φλεγμονής, βλάβης ιστού και ανοσοαπόκρισης που μπορεί να σχετίζεται με διαταραχή της ρύθμισης της πήξης και του νευρικού συστήματος. -Ένα podcast του Pharmaceutical Journal συζητά την πιθανή είσοδο του Amazon Pharmacy στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
 • Όσον αφορά τον εμβολιασμό στην Αφρική, ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος εσωτερικής αγοράς δήλωσε ότι δημιουργούνται τέσσερα εργοστάσια τα οποία θα παραδώσουν εμβόλια. Στη Ρουάντα, τη Νότια Αφρική, τη Γκάνα και τη Σενεγάλη.
 • Οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές συζήτησαν τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση σχετικά με την απόκριση των εμβολίων στην παραλλαγή Omicron. Τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα εγκεκριμένα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία από λοιμώξεις και ήπιες ασθένειες αλλά  παρέχουν υψηλή προστασία στη σοβαρή νόσο και τη νοσηλεία που συνδέεται με την παραλλαγή Omicron. Για την έγκριση οποιαδήποτε παραλλαγής εμβολίου, υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι απαιτούνται κλινικά δεδομένα.
 • Ο EMA ξεκίνησε την αξιολόγηση μιας αίτησης για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το από του στόματος αντιικό φάρμακο Paxlovid (PF-07321332 και ριτοναβίρη). Ο αιτών είναι η Pfizer Europe MA EEIG.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), οι Επικεφαλείς Οργανισμών Φαρμάκων (HMA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία για να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο ξεκινούν, σχεδιάζονται και διεξάγονται οι κλινικές δοκιμές, που αναφέρεται ως Επιταχυνόμενες Κλινικές Δοκιμές στην ΕΕ.
 • Τσεχία: Σύμφωνα με έρευνα της SC&C, η εμπιστοσύνη στους φαρμακοποιούς μεταξύ των ασθενών έχει αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης ότι τα φαρμακεία είναι η πρώτη επιλογή για τους ασθενείς όταν αντιμετωπίζουν ήπια προβλήματα ή κατά την έναρξη της νόσου
 • Δανία: Ένας αριθμός ρεκόρ εμβολιάστηκε στο φαρμακείο το 2021 κατά της γρίπης, του COVID και του πνευμονιόκοκκου. Τα φαρμακεία θα συνεχίσουν και θα επεκτείνουν τις προσπάθειές τους το 2022.
 • Γαλλία: H νομοθεσία πλέον προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του Covid ατόμων που εργάζονται στον τομέα της υγείας και του ιατροκοινωνικού τομέα.
 • Γερμανία: Τα φαρμακεία μπορούν πλέον να προμηθευτούν εμβόλια Covid-19 και να πραγματοποιήσουν εμβολιασμούς
 • Ουγγαρία: χιλιάδες φαρμακεία αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες. Για το λόγο  αυτό τα φαρμακεία χαμηλού όγκου συνταγών, μπορούν να λάβουν ως βοήθεια ένα  τέλος εξυπηρέτησης
 • Ιρλανδία: Η Ένωση Φαρμακευτικών Ιρλανδίας (IPU) δήλωσε ότι το κύμα Omicron θέτει τα κοινοτικά φαρμακεία της χώρας υπό σημαντική πίεση λόγω της μειωμένης διαθεσιμότητας προσωπικού.  
 • Νορβηγία: Οι προμηθευτές, η Farma Norge και τα φαρμακεία του Pharmacy Association προτείνουν μια ελάχιστη τιμή αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φθηνά φάρμακα θα παραμένουν διαθέσιμα.
 • Πολωνία : Ο υπουργός Υγείας έλαβε την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου για την COVID-19 στο φαρμακείο, ενθάρρυνε τους Πολωνούς να εμβολιάζονται στα φαρμακεία και ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς για την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη, ένα εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εμβολιασθεί σε φαρμακεία.
 • Πορτογαλία: Η κυβέρνηση όρισε αποζημίωση στη διενέργεια ταχειών δοκιμών αντιγόνου στα κοινοτικά φαρμακεία 15 ευρώ ανά εξέταση και έως 4 δωρεάν εξετάσεις το μήνα ανά ασθενή. Επιπλέον για τα φαρμακεία προβλέπεται μαζική εκστρατεία δοκιμών σε μαθητές και εργαζόμενους στην προσχολική ηλικία αποζημιούμενες από την κυβέρνηση.
 • Ισπανία: Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μέτρο ρύθμισης της τιμής των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων αντιγόνου, το οποίο επικροτείται από τους φαρμακοποιούς.