PGEU(26.02.2022): Ο WHO/ EUROPE παρουσίασε την έκθεση «Ανισότητες παιδικού καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ»

-Μια κλινική δοκιμή του εμβολίου Sputnik Light σε συνδυασμό με το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca έδειξε ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Η κλινική δοκιμή φάσης 2 θα συνεχίσει να αξιολογεί την ασφάλεια και τα ανοσοποιητικά αποτελέσματα του συγκεκριμένου συνδυασμού.

-Ο WHO/ EUROPE παρουσίασε την έκθεση «Ανισότητες παιδικού καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ». Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό πενταετούς συνολικής επιβίωσης για παιδιά με καρκίνο αυξήθηκε από 30% τη δεκαετία του 1960 σε πάνω από 80% τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος δεν έχει σημειωθεί εξίσου σε όλες τις χώρες, δεδομένο που καθιστά απαραίτητη τη λήψη μέτρων ώστε να μειωθούν οι ανισότητες σε όλη την Περιφέρεια.

-Σύμφωνα με την POLITICO, η Γαλλία που ηγείται του Συμβουλίου της ΕΕ,  εργάζεται για να πείσει τους ομολόγους της να διπλασιάσουν την καταπολέμηση των πλαστών φαρμάκων, των ιατρικών συσκευών και των επικίνδυνων παιχνιδιών που διακινούνται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.

-Η Eυρωπαική Επιτροπή, μαζί με το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, θα χορηγήσουν 100 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του πρόσφατα ιδρυθέντος Αφρικανικού Οργανισμού Φαρμάκων. Αυτή η ενέργεια θα βοηθήσει στην επέκταση της τοπικής παραγωγής ποιοτικών, ασφαλών, αποτελεσματικών και οικονομικών φαρμάκων, εμβολίων και άλλων εργαλείων υγείας.

-Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ πραγματοποίησε μια από τις πιο εκτεταμένες  έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια κλίμακα σχετικά  με τη ρύπανση των ποταμών από φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα. Η επίδραση πολλών από τις πιο κοινές φαρμακευτικές ενώσεις που βρέθηκαν ευρέως στα ποτάμια είναι ακόμη άγνωστη. Ωστόσο,  είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο ότι τα διαλυμένα ανθρώπινα αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψαριών και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η αυξημένη παρουσία αντιβιοτικών στα ποτάμια θα μπορούσε να περιορίσει την αποτελεσματικότητά τους ως φάρμακα.

-Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας για τα διαλύματα για έγχυση υδροξυαιθυλικού αμύλου (HES) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, ξεκίνησε μια αναθεώρηση της ασφάλειας των αναστολέων της κινάσης Janus (JAK) που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών διαταραχών, δεδομένου ότι μπορεί να συνδεθούν με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, λοιμώξεων και καρκινογένεσης.

Φινλανδία: Τα τελωνεία προειδοποιούν για παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία που πωλούν συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ οι διαδικτυακές αγορές έχουν αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γαλλία: Το Paxlovid (ριτοναβίρη) προεγκρίθηκε στη Γαλλία στις 21 Ιανουαρίου, για διανομή σε κοινοτικά φαρμακεία και νοσοκομεία. Η παροχή του φαρμάκου γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Γερμανία: Προκειμένου να υποστηριχθεί η ταχεία χορήγηση και η ασφαλής χρήση των από του στόματος αντιιικών θεραπευτικών για τον COVID-19 Lagevrio και Paxlovid από τα φαρμακεία, η AMK παρέχει λίστες ελέγχου με φαρμακολογικά και θεραπευτικά κριτήρια.

Ιρλανδία: Η Irish Pharmacy Union (IPU), ζητά την ίδρυση μιας νέας σχολής φαρμακευτικής στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ιρλανδία δεν εκπαιδεύει αρκετούς φαρμακοποιούς, κάτι που θα οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Σερβία:                                                                                                            

-Το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φαρμάκων και Ιατρικών Συσκευών της Σερβίας  παρουσιάζουν το φυλλάδιο COVID-19 Vaccine in Serbia.

-Το Φαρμακευτικό Επιμελητήριο της Σερβίας τυποποίησε τρεις υπηρεσίες:

1)για διαβητικούς ασθενείς, 2)κατά τη χορήγηση αντιβιοτικών, 3)για ασθματικούς ασθενείς

Σε αυτές τις υπηρεσίες ο φαρμακοποιός δίνει στον ασθενή γραπτές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση, τη δοσολογία και τη φύλαξη του φαρμάκου όπως επίσης για ανεπιθύμητες ενέργειες και διατροφικές συνήθειες.