PGEU(26.02.2021): Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει στρατηγικές που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που συνεχώς εμφανίζονται, ώστε τα εμβόλια να είναι πιο αποτελεσματικά

Ενημέρωση από το Newsletter της PGEU

 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει στρατηγικές που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστούν οι νέες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που συνεχώς εμφανίζονται, ώστε τα εμβόλια να είναι πιο αποτελεσματικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται να αγοράσει PCR tests που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση μεταλλάξεων και σκοπεύει να διαθέσει τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ.
 • Η Επιτροπή Ασφάλειας της Υγείας της ΕΕ συνέταξε έναν κατάλογο rapid-test αντιγόνου του κορωνοϊού, που οι χώρες μέλη συμφώνησαν να αναγνωρίσουν.
 • Η ΕΕ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις των χωρών μελών να είναι σε επιφυλακή γιατί κυκλοφορούν πολλοί απατεώνες που προσεγγίζουν με σκοπό την πώληση δήθεν εμβολίων COVID-19. Για αυτό η OLAF ενισχύει τις έρευνές της για ψεύτικα εμβόλια με σκοπό να παρεμποδίσει το παράνομο εμπόριο.
 • Ο EMA έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από τη Janssen-Cilag International. Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) θα αξιολογήσει το εμβόλιο και πιθανόν να γνωμοδοτήσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2021.
 • ΑΥΣΤΡΙΑ: Περίπου 800 φαρμακεία σε όλη την Αυστρία προσφέρουν ήδη δωρεάν εξετάσεις COVID-19.
 • ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Το Υπουργείο προτείνει την τροποποίηση των κανονισμών έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να ζητήσουν εμβόλια κατά της COVID-19 και να πραγματοποιούν τους αντίστοιχους εμβολιασμούς, γεγονός ζωτικής σημασίας για την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Η Ισπανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) και το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακευτικών Κολλεγίων (CGCOF) ξεκίνησαν μια νέα εκστρατεία. Η εκστρατεία έχει διπλό σκοπό: να ευαισθητοποιήσει τους φαρμακοποιούς σχετικά με τη σημασία της σωστής χορήγησης αντιβιοτικών και τη σημασία του ρόλου τους στην εκπαίδευση για την υγεία των πολιτών και να ευαισθητοποίησει τους ασθενείς σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η αυτοθεραπεία με αντιβιοτικά σε ιογενείς λοιμώξεις όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και η νόσος COVID-19.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Έχοντας επίγνωση της ανάγκης προώθησης της κατάρτισης των επαγγελματιών και της ενημέρωσης του πληθυσμού, το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακευτικών Κολλεγίων ξεκίνησε μια στρατηγική 360º – εμβολιάζομαι, για τον εαυτό μου και για όλους – στόχος της οποίας είναι να δημιουργήσει και να αυξήσει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού γύρω από τα εμβόλια κατά της COVID-19.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Περίπου τα μισά από τα κοινοτικά φαρμακεία της Ουαλίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την παροχή εμβολιασμών COVID-19 στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Γίνονται Διαβουλεύσεις για τη διάθεση δύο αντισυλληπτικών χαπιών μόνο με προγεστογόνο χωρίς ιατρική συνταγή. Η Asha Kasliwal, πρόεδρος της Σχολής σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι τα αντισυλληπτικά χάπια μόνο με προγεστογόνο είναι ασφαλή, αξιόπιστα, εύχρηστα και είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης και η διαθεσιμότητα τους χωρίς συνταγή στα φαρμακεία θα διευκολύνει τις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη βασική αντισύλληψη για να αποφύγουν μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID-19.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Ενώ τα φαρμακεία γενικά θα πρέπει να μπορούν να παρέχουν τουλάχιστον 1.000 εμβολιασμούς την εβδομάδα, ο NHE&I ζητά επίσης εκδήλωση ενδιαφέροντος από φαρμακεία που θα μπορούσαν να παρέχουν «έως και 400 εμβόλια την εβδομάδα» τώρα που ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μπαίνει στη δεύτερη φάση.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 • Συμμετείχαμε σε έρευνα της Γαλλικής αντιπροσωπείας για τα είδη προϊόντων που δύνανται να πωλούνται στα κοινοτικά φαρμακεία της Ελλάδας.
 • Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Γερμανικής αντιπροσωπείας για ενημέρωση αναφορικά με λεπτομέρειες για θεσμικά θέματα ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακείων της Ελλάδας.
 • Απαντήσαμε σε ερωτήματα της Φινλανδικής αντιπροσωπείας αναφορικά με τις εκπτώσεις σε είδη που πωλούνται στα φαρμακεία.