PGEU(22.07.2022): Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της αύξησης της μικροβιακής αντοχής , η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει κατάλογο των αντιμικροβιακών φαρμάκων που πρέπει να προορίζονται για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο

  • Η Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων του EMA (MSSG) ενέκρινε τη λίστα με τις κύριες θεραπευτικές ομάδες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην επείγουσα περίθαλψη, τη χειρουργική επέμβαση και την εντατική θεραπεία τα οποία παρακολουθούνται στενά λόγω πιθανού αυξημένου κινδύνου ελλείψεων. Εάν απαιτείται, ο EMA μπορεί να συντονίσει γρήγορες ενέργειες στα κράτη μέλη για να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή τους.
  • Στις 6 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης  ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην ευρωπαϊκή περιοχή έχουν τριπλασιαστεί σε σχεδόν 6.000. Σύμφωνα με το διευθυντή του ΠΟΥ Ευρώπης Ηans Kluge, χρειάζεται κλιμάκωση της επιτήρησης,  αυξημένη ικανότητα διάγνωσης και ανταπόκρισης στη νόσο όπως επίσης επενδύσεις για τη δημόσια υγεία και επικοινωνιακές εκστρατείες.
  • Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της αύξησης της μικροβιακής αντοχής (AMR), η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει ένα κατάλογο των αντιμικροβιακών φαρμάκων που πρέπει να προορίζονται για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων στον άνθρωπο. Τα φάρμακα αυτά, θα απαγορευτούν για κτηνιατρική χρήση.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit αναζητά τομείς όπου μπορεί να προηγηθεί της ΕΕ, επενδύοντας στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών. Η διαδικασία που θα εφαρμόσει, ονομάζεται Innovative Licensing and Access Pathway ή ILAP, στοχεύει να λύσει μία από τις βασικές προκλήσεις στην απόδειξη ότι οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες είναι ασφαλείς και λειτουργούν.
  • Σύμφωνα με την καλοκαιρινή (ενδιάμεση) οικονομική πρόβλεψη του 2022 ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ΕΕ, θέτοντας την σε τροχιά χαμηλότερης ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.
  • Αναστέλλονται οι άδειες κυκλοφορίας των διαλυμάτων υδροξυαιθυλικού αμύλου (HES) για έγχυση, λόγω συνεχούς χρήσης σε πληθυσμούς ασθενών με αντενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής βλάβης.
  • Ο EMA δημοσίευσε μια καθοδήγηση για τις οργανώσεις ασθενών και επαγγελματιών υγείας με βασικές αρχές και παραδείγματα καλών πρακτικών για να τους υποστηρίξει στην πρόληψη και τη διαχείριση των ελλείψεων ανθρώπινων φαρμάκων.
  • Ο EMA ξεκίνησε ένα πιλοτικό έργο για να αξιολογήσει εάν η ανάλυση «ακατέργαστων δεδομένων» από κλινικές δοκιμές από τις ρυθμιστικές αρχές βελτιώνει την αξιολόγηση των αιτήσεων χορήγησης άδειας κυκλοφορίας (MAA) για νέα φάρμακα καθώς και για εφαρμογές μετά την έγκριση.

Ιρλανδία: Η Irish Pharmacy Union (ISU) ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την «Πρωτοβουλία Ασφαλούς Φαρμακείου». Η πρωτοβουλία Safe Pharmacy εστιάζει στην παροχή υποστήριξης στα φαρμακεία σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και καταναγκαστικού ελέγχου. Για την προώθηση της κυκλοφορίας, η IPU δημιούργησε ένα βίντεο το οποίο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το οποίο προωθήθηκε από την PGEU.

Ολλανδία:

  • Οι φαρμακοποιοί στην Ολλανδία μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε τοπικό επίπεδο στη διενέργεια  εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
  • Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων, οι κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων και οι χονδρέμποροι θα υποχρεωθούν να διατηρήσουν απόθεμα δυόμισι μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Νορβηγία: Διπλασιασμός του εμβολιασμού κατά της ΤΒΕ. Η ΤΒΕ (εγκεφαλίτιδα από κρότωνες) είναι μια ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή ασθένεια αφού  περίπου το 30%  μπορεί  να αναπτύξει εγκεφαλίτιδα. Σύμφωνα με το ΝIPH, τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης ΤΒΕ έχει αυξηθεί.