PGEU(20.04.2022): Το Κοινοβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες που ενισχύουν την ανταλλαγή δεδομένων εντός της ΕΕ

 • Η EFSA και το ECDC ερευνούν το ξέσπασμα σαλμονέλας σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα σοκολάτας.
 • Οι συντονισμένες προσπάθειες του ECDC, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέληξαν σε ένα έγγραφο που αποσκοπεί στην παροχή πληροφοριών για την καθοδήγηση της ατομικής αξιολόγησης της υγείας που διενεργείται από πάροχους υγείας πρώτης γραμμής σε παραμεθόριες περιοχές, κέντρα υποδοχής, κέντρα διέλευσης και μεμονωμένες κλινικές, καθώς και εθνικές υπηρεσίες/αρχές δημόσιας υγείας σε χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες και υπηκόους τρίτων χωρών.
 • Στάλθηκε, στις χώρες υποδοχής των προσφύγων από την Ουκρανία, ενημερωτικό σημείωμα το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο καθολικός έλεγχος των εισερχόμενων προσφύγων από την Ουκρανία για λοίμωξη από φυματίωση (ΤΒ) δεν συνιστάται.
 • Ο ΠΟΥ, ο PEPFAR και συνεργάτες διασφαλίζουν την προμήθεια αντιρετροϊκών φαρμάκων για άτομα που ζουν με HIV και είναι πρόσφυγες από την Ουκρανία.
 • Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπάρχουν ήδη πάνω από 240.000 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Τσεχία. Μερικοί από αυτούς είναι χρόνια άρρωστοι και λαμβάνουν τακτικά φάρμακα και πρέπει να συνεχίσουν την καθορισμένη θεραπεία τους. Το ČLnK ετοίμασε ένα δια δραστικό εγχειρίδιο για την εύρεση ισοδύναμου φαρμάκου με την ίδια δραστική ουσία που έχει καταχωριστεί στην Τσεχική Δημοκρατία για διευκόλυνση των ατόμων αυτών.
 • Το Γαλλικό Υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας απέστειλε στους επαγγελματίες υγείας λεπτομέρειες σχετικά με το καθεστώς προσωρινής προστασίας που αποφασίστηκε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των προσφύγων από την Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτό το καθεστώς επιτρέπετε σε όλα τα άτομα που επωφελούνται από αυτό το σύστημα στη Γαλλία να είναι συνδεδεμένα με την Καθολική Προστασία Υγείας (PUMA) και να επωφελούνται από τη Συμπληρωματική Αλληλεγγύη Υγείας (C2S), χωρίς περίοδο αναμονής .
 • Το Επιμελητήριο Φαρμακοποιών της Πολωνίας εξέδωσε ανακοίνωση για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων στα πολωνικά φαρμακεία. Αναφέρει ότι οι φαρμακοποιοί παρατηρούν αυξημένο ενδιαφέρον ασθενών για αγορά παυσίπονων, αντιπυρετικών και επιδέσμων εδώ και λίγες ημέρες και πιο συγκεκριμένα τέσσερα εκατομμύρια πακέτα πωλήθηκαν σε δύο ημέρες.
 • Οι πρόσφυγες από την Ουκρανία δεν χρειάζεται να πληρώνουν συμμετοχή για φάρμακα στο φαρμακείο κατά την εξαργύρωση ροζ συνταγών κατά τους πρώτους 18 μήνες της παραμονής τους στη Γερμανία.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων δημοσίευσε καινούρια δεδομένα σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
 • Το φαρμακευτικό λόμπι της Ευρώπης δημοσίευσε τον ετήσιο δείκτη WAIT, ο οποίος εξετάζει πόσο χρόνο χρειάζονται οι ασθενείς σε διάφορες χώρες της ΕΕ για να έχουν πρόσβαση σε νέα φάρμακα. Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο με αυτή τη δημοσίευση ότι οι ανισότητες σε ολόκληρη την ΕΕ επιδεινώνονται και δεν βελτιώνονται.
 • Το Κοινοβούλιο εγκρίνει νέους κανόνες που ενισχύουν την ανταλλαγή δεδομένων εντός της ΕΕ. Στις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν ότι δεν υπήρχαν κενά που θα επέτρεπαν σε τρίτες χώρες να κάνουν κατάχρηση του συστήματος.
 • Η πρωτοβουλία της ΕΕ για την ασφάλεια της υγείας (2020–2025) στοχεύει στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την ασφάλεια της υγείας στις γειτονικές περιοχές της ΕΕ μέσω ενισχυμένης περιφερειακής συνεργασίας, εκπαίδευσης και βελτιστοποίησης των δεξιοτήτων. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ανάπτυξης ικανοτήτων, της αξιολόγησης κινδύνου, της ετοιμότητας και των ικανοτήτων αντίδρασης.
 • Στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο ΠΟΥ/Ευρώπη καλεί όλους να ενωθούν και να αναγνωρίσουν τη σημασία του πλανήτη μας, για χάρη της υγείας μας και των επόμενων γενεών.
 • Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη του AMR Action Fund, το οποίο υποστηρίχθηκε με 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ανέφερε τις δύο πρώτες του επενδύσεις. Το ταμείο, το οποίο ξεκίνησε το 2020 με την υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Κατασκευαστών και Ενώσεων (IFPMA), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Wellcome Trust, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα στηρίξει την Adaptive Phage Therapeutics και τη Venatorx Pharmaceuticals.
 • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε την Πέμπτη την κατηγορηματική υποστήριξή του για μια σχεδιαζόμενη οδηγία για την προμήθεια φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μετά το Brexit παρέμεινε στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
 • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και η ομάδα εργασίας του EMA για τον COVID-19 (ETF) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης μιας τέταρτης δόσης mRNA εμβολίων COVID-19 (Pfizer’s Comirnaty και Moderna’s Spikevax) στο γενικό πληθυσμό.
 • Τα γενικά τέλη μη φαρμακοεπαγρύπνησης που καταβάλλονται στον EMA από τους αιτούντες και τους κατόχους αδειών κυκλοφορίας αυξάνονται κατά 0,3% και 5,3% από την 1η Απριλίου 2022, για να αντικατοπτρίζουν τις προσαρμογές του ποσοστού πληθωρισμού του 2020 και του 2021 αντίστοιχα.

 

Γαλλία: Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του Τάγματος των Φαρμακοποιών, Carine Wolf-Thal, έφερε τις προτάσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη του ρόλου του φαρμακοποιού στο ταξίδι υγείας του ασθενούς, σε μια συνεχή προσέγγιση για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης, στους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές της 10ης και 24ης Απριλίου 2022. Αυτές έτυχαν καλής υποδοχής και οδήγησαν σε συζητήσεις ενδιαφέρουσες για την υγεία των υποψηφίων ομάδες για την εξέλιξη του ρόλου των φαρμακοποιών.

Ιταλία: Η Κεντρική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών Ενώσεων (FOFI), για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που προκαλεί η έκτακτη ανάγκη της πανδημίας, το 2020 συμφώνησε ομόφωνα να διαθέσει συγκεκριμένους πόρους από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για την υποστήριξη των μελών της

Ισπανία: Ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Φαρμακευτικών Κολλεγίων, Jesús Aguilar, παρέλαβε σήμερα, εκ μέρους όλων των Ισπανών φαρμακοποιών,  από τα χέρια της Υπουργού Υγείας, Carolina Darias, τον Grand Cross of the Civil Order of Health, μία βράβευση για το έργο των επαγγελματιών υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πολωνία: Από σήμερα (1η Απριλίου φέτος) σε 75 φαρμακεία σε όλη την Πολωνία ξεκινά η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος αναθεώρησης φαρμάκων. Οι στόχοι της πλοήγησης είναι, μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση της νομιμότητας της συμπερίληψης των επιθεωρήσεων φαρμάκων στο πεδίο εφαρμογής της φαρμακευτικής περίθαλψης και της συμπερίληψης αυτού του είδους υπηρεσίας στις λεγόμενες εγγυημένες παροχές που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.