PGEU(18.10.2022):Ταχέως αναπτυσσόμενες παραλλαγές του COVID-19 εμφανίζονται καθώς το νέο κύμα κινείται στην Ευρώπη

ENHMEΡΩΣΗ ΠΦΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ PGEU

 

  • Ταχέως αναπτυσσόμενες παραλλαγές του COVID-19 εμφανίζονται καθώς το νέο κύμα κινείται στην Ευρώπη. O Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δήλωσε ότι μια ασφαλή οδό για το μέλλον θα μπορούσε να παρέχει ένας άλλος τύπος εμβολίου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη – τα λεγόμενα εμβόλια παν-κορωνοϊού – με στόχο να είναι σε θέση να προστατεύουν από ένα ευρύ φάσμα παραλλαγών. Αυτά τα εμβόλια βρίσκονται ακόμη σε πρώιμες φάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να γίνει γνωστό εάν θα μπορούσαν να γίνουν μια χρήσιμη εναλλακτική λύση.
  • Το Ευρ. Συμβούλιο ενέκρινε τα τελικά δομικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας:

–          τον κανονισμό για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία,

–          τον κανονισμό για την εκτεταμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και

–          τον κανονισμό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή πρόσθετων εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA).

  • H Ευρ. Επιτροπή προτείνει αυστηρότερους κανόνες για τον ατμοσφαιρικό αέρα, τους ρύπους επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας αλλά και την επίτευξη του στόχου, σύμφωνα με τον οποίο, έως το  2050, θέλουμε το περιβάλλον μας να είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς ρύπους.
  • Στην παγκόσμια ημέρα Πολυομυελίτιδας, η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, για τις Διεθνείς Συνεργασίες, Jutta Urpilainen, και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) Dr Andrea Ammon, δήλωσαν ότι η  πολιομυελίτιδα παραμένει μια διεθνής απειλή για την υγεία. Όσο παραμένουν μη εμβολιασμένες ή υποεμβολιασμένες πληθυσμιακές ομάδες στις ευρωπαϊκές χώρες, διατρέχουμε τον κίνδυνο να επανεμφανιστεί ο ιός στην Ευρώπη. Η πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση και να έχει τρομερές συνέπειες για την υγεία. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος επανεισαγωγής και η παρατεταμένη μετάδοση αυτής της άκρως μολυσματικής νόσου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε επίπεδο ΕΕ.
  • Ο FIP, δημοσίευσε μια νέα έκθεση στην οποία περιγράφεται το πώς ανταποκρίθηκε το επάγγελμα του φαρμακοποιού σε όλο τον κόσμο στην πανδημία COVID-19. Με πληροφορίες που προέρχονται από 42 χώρες προκύπτουν δραστηριότητες όπως ανάπτυξη και ενημέρωση κλινικής καθοδήγησης, προγράμματα δημόσιας εκπαίδευσης, παροχή εκπαίδευσης για επαγγελματίες υγείας, διευκόλυνση προμηθειών φαρμάκων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, υποστήριξη διαγνωστικών δοκιμών και εμβολιασμών στα φαρμακεία, της επιστήμης της  έρευνας και τις προοδευτικές αλλαγές στο δίκαιο.
  • Η PGEU συμμετείχε στην εκδήλωση με θέμα «Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών φυτικών φαρμακευτικών προϊόντων: Ποιούς κανόνες χρειαζόμαστε για ισχυρισμούς υγείας για τα βοτανικά;» Η PGEU παρουσίασε τη θέση της, εστιάζοντας στην ανάγκη αξιολόγησης των ισχυρισμών υγείας στα βοτανικά, την ευκαιρία που έχουν οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί να εκπαιδεύσουν τον πληθυσμό και να μειώσουν τους κινδύνους και τις βλάβες για τους ασθενείς.
  • Η PGEU παρακολούθησε μια εκδήλωση με θέμα «Να νικήσουμε τον καρκίνο μέσω της πρόληψης: Κάλεσμα για δράση για τους καρκίνους που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια σε ολόκληρη την Ευρώπη» που διοργανώθηκε από τον ευρωβουλευτή González Casares. Στην  εκδήλωση συζητήθηκε πώς να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και να ενεργοποιηθούν ενέργειες σε επίπεδο κρατών μελών, όπως η επέκταση των συστάσεων για την κάλυψη των εμβολίων HPV/HBV και η ενθάρρυνση των κρατών μελών να ενημερώσουν τα εθνικά τους σχέδια ελέγχου του καρκίνου με σαφείς στόχους.

Ισπανία: Το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακευτικών Κολλεγίων ανέπτυξε το πρόγραμμα HazFarma σύμφωνα με το οποίο πάνω από το 60% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία για κατάθλιψη ή άγχος, έχουν προβλήματα συμμόρφωσης στη θεραπεία. Οι φαρμακοποιοί έχουν προωθήσει μια σειρά από στρατηγικές για την προώθηση της τήρησης αυτών των θεραπειών. Μεταξύ των κυριότερων παρεμβάσεων ξεχωρίζουν η ενίσχυση της επικοινωνίας φαρμακοποιού-ασθενούς, η χρήση δεξιοτήτων παρακινητικής συνέντευξης, οι θετικές δηλώσεις σχετικά με τα κλινικά αποτελέσματα και η τήρηση, η αναγνώριση της επίτευξης στόχου ή τα κίνητρα για διατήρηση καλής εφαρμογής.