PGEU(18.02.2022): Μια νέα μετάλλαξη του HIV ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία

 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το πρώτο σχέδιο εργασίας για την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA).
 • Σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα δεν απαιτείται ειδικός εμβολιασμός για τη μετάλλαξη Omicron. Η τρίτη δόση είναι επαρκής για να καλύψει την ανοσοποίηση έναντι της μετάλλαξης Omicron.
 • Στην έκθεση του ECDC για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του COVID-19 σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών αναφέρεται ότι τα εμβόλια COVID-19 για εφήβους προσφέρουν πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι λοιμώξεων, συμπωματικής νόσου και σοβαρής ασθένειας
 • Οι χειμερινές οικονομικές προβλέψεις του 2022 αναφέρουν ότι, μετά από μια αξιοσημείωτη επέκταση κατά 5,3% το 2021, η οικονομία της ΕΕ θα αναπτυχθεί κατά 4,0% το 2022 και 2,8% το 2023. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα πάνω σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας, αλλά και τη διεύρυνση των πληθωριστικών πιέσεων σε άλλες κατηγορίες αγαθών από το φθινόπωρο.
 • Μια νέα μετάλλαξη του HIV ανακαλύφθηκε στην Ολλανδία η οποία έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερο ιικό φορτίο και πολύ ταχύτερη πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ερευνητές που συνέταξαν την εργασία που δημοσιεύτηκε στο Science διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί από αυτήν τη μετάλλαξη ξεκίνησαν τη θεραπεία, είχαν παρόμοια ανάκαμψη με τα άτομα με άλλες μεταλλάξεις του HIV.
 • Το πιο δημοφιλές φάρμακο για τον πόνο στον κόσμο, η παρακεταμόλη, μπορεί να μην είναι τόσο αβλαβές όσο πίστευαν κάποτε, σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση. Μακροπρόθεσμα, η πλήρης δόση παρακεταμόλης αυξάνει την αρτηριακή πίεση των υπερτασικών ασθενών, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.
 • Η Αφρικανική Ένωση παρουσίασε το προσχέδιο του κειμένου της για μια τελική δήλωση στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΑΕ της επόμενης εβδομάδας και είναι σαφές ότι το θέμα που κυριαρχεί είναι η δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια καθώς και η  συζήτηση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
 • Το ECDC τονίζει ότι η χρήση της μάσκας είναι αναγκαία ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που ο στόχος της δημόσιας υγείας είναι να περιοριστεί η μετάδοση μέσα στην κοινότητα. Όμως αυτό επιτυγχάνεται μόνο με τη σωστή χρήση της μάσκας προσώπου.
 • Πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή υπουργική διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Υγείας της ΕΕ. O Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι «Η υγεία έχει γίνει ένα γεωπολιτικό ζήτημα με διάφορα και διαφορετικά οράματα και η Ευρώπη έχει τη δική της προσέγγιση», και τόνισε ότι «Ήταν απαραίτητο να εδραιώσουμε μέσω του διαλόγου ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για την παγκόσμια υγεία».
 • Η προώθηση της υπεύθυνης χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών στα ζώα είναι ένας από τους κύριους στόχους του κανονισμού για τα κτηνιατρικά φάρμακα που τέθηκε σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις 28 Ιανουαρίου 2022. Για αυτό ο EMA δημοσίευσε για δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο για την προφυλακτική χρήση αντιμικροβιακών σε ζώα.
 • Ο EMA ξεκινά σήμερα τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου για το Δίκτυο Ανάλυσης Δεδομένων και Ανακρίσεων Πραγματικού Κόσμου (DARWIN EU®). Ο ρόλος του Κέντρου Συντονισμού είναι να αναπτύσσει και να διαχειρίζεται ένα δίκτυο πραγματικών πηγών δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ και να διεξάγει επιστημονικές μελέτες που ζητούνται από ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων και, σε μεταγενέστερο στάδιο, ζητούνται από άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Γερμανία: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός COVID-19 των πολιτών στα φαρμακεία. Στο εγχείρημα αυτό αρχικά συμμετέχουν 526 φαρμακεία.

Ολλανδία: Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας θα συμπεριλάβουν πλέον την αποζημίωση για την εφαρμογή του προγράμματος της αντιμετώπισης του αφθώδους πυρετού στις συμφωνίες μεταξύ των κοινοτικών φαρμακείων και των ασφαλιστών υγείας.

Νορβηγία: Το 2021, 56,2 εκατομμύρια πελάτες επισκέφθηκαν τα φαρμακεία στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2021 δείχνει ότι το 80 τοις εκατό των ερωτηθέντων έχει μεγάλη ή πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στα φαρμακεία. Συγχρόνως γίνεται αντιληπτό ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει αυξηθεί σημαντικά φτάνοντας το 92,5 τοις εκατό το 2021.

Ισπανία: Η κυβερνητική αντιπροσωπεία κατά της βίας λόγω φύλου και ο Συλλογικός Φαρμακευτικός Οργανισμός της Ισπανίας κυκλοφόρησαν σήμερα ένα νέο πρωτόκολλο για τα ισπανικά φαρμακεία κατά της βίας λόγω φύλου. Ο στόχος αυτού του πρωτοκόλλου δράσης στο κοινοτικό φαρμακείο είναι να βοηθήσει στην ανίχνευση για τα πρώτα σημάδια βίας και να μάθει πώς να ενεργήσει σε μια πιθανή περίπτωση.