PGEU(16.06.2022): Προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Ουκρανούς, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει μια νέα έκκληση για χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων

  • Από τις 13 Μαΐου 2022 και έως τις 2 Ιουνίου 2022, έχουν αναφερθεί ή ταυτοποιηθεί από τον ΠΟΥ 780 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 27 κράτη μέλη σε τέσσερις περιοχές του ΠΟΥ. Το Tecovirimat από τη SIGA είναι η μόνη θεραπεία που εγκρίθηκε για την ευλογιά των πιθήκων στην ΕΕ, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Άλλα φάρμακα υποψήφια είναι η Brincidofovir, που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ πέρυσι για τη θεραπεία της ευλογιάς και το cidofovir, εγκεκριμένα για λοίμωξη των ματιών σε άτομα με AIDS αλλά με πιθανή ισχύ έναντι των ιών ευλογιάς.
  • Το ECDC εξέδωσε το έγγραφο, το οποίο παρέχει καθοδήγηση σε εργαστήρια, ειδικούς μικροβιολογίας και σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς που καθιερώνουν ή κλιμακώνουν την ικανότητα απομόνωσης και αντιγονικού χαρακτηρισμού των κυκλοφορούντων παραλλαγών SARS-CoV-2.
  • Προκειμένου να συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Ουκρανούς, τόσο στη χώρα όσο και στο εξωτερικό, ο ΠΟΥ έχει ξεκινήσει μια νέα έκκληση για χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 147,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά, 80 εκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για την παροχή βοήθειας στη χώρα, για παράδειγμα, για τη διανομή φαρμάκων και την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, ενώ άλλα 67,5 εκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για την υποστήριξη των προσφύγων που έφυγαν από τις μάχες.
  • Η θεωρία της προέλευσης της διαρροής του COVID-19 στο εργαστήριο δεν έχει κλείσει από την επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει επιφορτιστεί να εξετάσει τα στοιχεία. Αντίθετα, η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων (SAGO) ανέφερε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη ότι δεν υπάρχουν νέα δεδομένα για την αξιολόγηση της θεωρίας και ως εκ τούτου, «συνιστά περαιτέρω έρευνες σε αυτό και σε όλες τις άλλες πιθανές οδούς».
  • Στις 7 Ιουνίου 2022, η Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων του EMA (MSSG) υιοθέτησε τη λίστα των φαρμάκων εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία έναντι της COVID-19. Τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι εγκεκριμένα για την COVID-19 και η προσφορά και η ζήτηση τους θα παρακολουθούνται στενά για τον εντοπισμό και τη διαχείριση πιθανών ελλείψεων.
  • Η ετήσια έκθεση του EMA για το 2021 που δημοσιεύτηκε, παρέχει μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων του Οργανισμού για την προστασία και την προώθηση της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και υπογραμμίζει τα σημαντικότερα επιτεύγματα του EMA.
  • Ως μέρος των προσπαθειών του να υποστηρίξει μια παγκόσμια προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο EMA δημοσίευσε την τελική αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή για την αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.

Φινλανδία:  Μειώνονται τα μέσα λειτουργικά κέρδη και τα μεικτά περιθώρια των ιδιωτικών φαρμακείων, σύμφωνα με την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων που ετοίμασε η Fimea, η οποία περιγράφει την οικονομική κατάσταση και την οικονομική ανάπτυξη των ιδιωτικών φαρμακείων. Η ανάλυση περιγράφει την οικονομική κατάσταση του φαρμακείου το 2020 σε σύγκριση με την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο 2017–2019.

Γερμανία: Από το 2019, όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ελέγχονται αυτόματα για πλαστογράφηση με τη βοήθεια της «securPharm». Μέχρι να διαλευκανθούν οι υποψίες για πλαστογραφία, το φάρμακο παραμένει σε ασφαλή φύλαξη στο φαρμακείο.

Νορβηγία: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος διεξήγαγε δύο έρευνες για τις ελλείψεις φαρμάκων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, μία το 2019 και μία το 2022. Η έρευνα του 2022 δείχνει ότι τα φαρμακεία αναφέρουν  δύο φορές περισσότερες περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων σε σχέση με το 2019.

Πορτογαλία: Η Ema Paulino, πρόεδρος του ANF αναφέρει ότι: «Τα πορτογαλικά φαρμακεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστήριξης των ατόμων που ζουν με ασθένειες. Είναι σημαντικό οι πρόσφυγες με χρόνιες παθήσεις να μην αναστέλλουν τη φαρμακευτική αγωγή τους και να γνωρίζουν ότι μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη των φαρμακοποιών.»