PGEU(16.03.2022):Κοινή έκθεση ECDC, EFSA, EMA και ΟΟΣΑ σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή δείχνει ότι η μικροβιακή αντοχή παραμένει μια σοβαρή πρόκληση

Πόλεμος στην Ουκρανία

·         Η Ουκρανική Ένωση Φαρμακoποιών, μέσω της Παγκόσμιας Ένωσης Φαρμακείων (FIP), έστειλε μια αναφορά στο Διεθνές Δίκτυο Φαρμακοποιών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία. Ο Ουκρανικός Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά από τα φαρμακεία σε όλο τον κόσμο να επηρεάσουν τις διοικήσεις των χωρών τους για να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναφορές από το Παν-Ουκρανικό Φαρμακευτικό Επιμελητήριο δείχνουν ότι υπάρχει έντονη έλλειψη φαρμάκων και ότι πολλά φαρμακεία σε όλη τη χώρα αναγκάστηκαν να κλείσουν ή έχουν καταστραφεί πλήρως. Στα φαρμακεία που εξακολουθούν να λειτουργούν, παρέχονται πρώτες βοήθειες στους τραυματίες ενώ το προσωπικό εξυπηρετεί με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

·         Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χώρες υποδοχής Ουκρανών προσφύγων, για να ενισχύσει την επιτήρηση των ασθενειών και να εξασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών ανοσοποίησης σύμφωνα με τα προγράμματα και τις πολιτικές εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, της ιλαράς, της ερυθράς, του COVID-19 και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

  • Πολωνία :

-Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός στο Rzeszów αποτελεί σημέιο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στους οποίους παρέχεται τροφή, στέγη και ιατρική βοήθεια.

-Φαρμακοποιοί οργάνωσαν σημεία για πρόσφυγες από την Ουκρανία. Παρέχουν ιατρική βοήθεια και ενημέρωση και βρίσκουν υποκατάστατα φαρμάκων.

·         Μολδαβία: Αυτή τη στιγμή στη χώρα φιλοξενούνται πάνω από 51.000 Ουκρανοί πολίτες. Ο ΠΟΥ στη Δημοκρατία της Μολδαβίας παραδίδει τις απαραίτητες προμήθειες υγείας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Το Υπουργείο Υγείας, θα παρέχει σε όλους τους πρόσφυγες δωρεάν εμβολιασμό κατά του COVID-19 και άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, καθώς και δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.  ·         Δελτίο Τύπου PGEU:-Οι φαρμακοποιοί της Ευρωπαϊκής κοινότητας στέκονται μαζί για να καταδικάσουν την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να μοιραστούν την ισχυρή τους αλληλεγγύη με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους και τον ουκρανικό λαό σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς.-H PGEU, καλεί να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πρόσβασης σε φάρμακα σε όλους όσους έχουν πληγεί από αυτόν τον πόλεμο και να δημιουργηθούν με ύψιστη προτεραιότητα ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέπουν τον βασικό ιατρικό εξοπλισμό να φτάσει σε ζώνες συγκρούσεων.-Η PGEU παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στη στενή συνεργασία με τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με όλους τους άλλους ευρωπαϊκούς φορείς υγειονομικής περίθαλψης για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και άλλης βασικής υποστήριξης ζωής .

Νέα από την PGEU

  • Κοινή έκθεση του ECDC, της EFSA, του EMA και του ΟΟΣΑ σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή δείχνει ότι η μικροβιακή αντοχή παραμένει μια σοβαρή πρόκληση. Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα παραγωγής τροφίμων, η αντικατάστασή τους όπου είναι δυνατόν και η επανεξέταση του συστήματος κτηνοτροφικής παραγωγής είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας. Η AMR δεν μπορεί να περιοριστεί εντός συνόρων ή περιοχών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση σε ολόκληρη την ΕΕ/ΕΟΧ.
  • Η Επιτροπή υποστηρίζει 225 έργα μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη για τη βελτίωση της ανθεκτικότητάς τους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στο πλαίσιο του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI).
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη ετήσια έκθεσή της σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), το κεντρικό στοιχείο του NextGenerationEU. Το RRF παρέχει έως και 723,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) επιχορηγήσεων και δανείων στα κράτη μέλη για τη στήριξη μετασχηματιστικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να βγει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε σήμερα να συστήσει μια νέα ειδική επιτροπή για να εξετάσει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Η επιτροπή COVID-19 θα αποτελείται από 38 μέλη και θα είναι επιφορτισμένη με τη διερεύνηση της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην πανδημία στους τομείς της υγείας, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της οικονομίας και της κοινωνίας και των παγκόσμιων σχέσεων της ΕΕ.
  • Ο EMA ξεκίνησε το πρόγραμμα PRIME τον Μάρτιο του 2016 για να υποστηρίξει την ανάπτυξη φαρμάκων που αναμένεται να ωφελήσουν ασθενείς χωρίς τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές για την ασθένειά τους ή να προσφέρουν σημαντικό θεραπευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες. Τα αποτελέσματα των τελευταίων 5 ετών έδειξαν ότι εγκρίθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συνολικά 18 φάρμακα μεταξύ των οποίων, 10 έλαβαν άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στην αγορά νωρίτερα, 7 είναι φαρμακευτικά προϊόντα προηγμένης θεραπείας (ATMP) που έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος καταστάσεων και 16 αφορούν σπάνιες ασθένειες.

Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία:Oι υγειονομικές αρχές δεν προτείνουν στους πολίτες τους την απόκτηση και λήψη σταθερού ιωδίου για προληπτικούς λόγους.

Ιταλία: Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του έργου ενδυνάμωσης υπέρ της συνειδητής κατανάλωσης αντιβιοτικών δεδομένου ότι η Ιταλία βρίσκεται σε υψηλή θέση στη χρήση αντιβιοτικών στην ΕΕ.

Νορβηγία: Αρκετά φαρμακεία έχουν πλέον την ευθύνη για τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Πορτογαλία: H Πορτογαλική Φαρμακευτική Εταιρεία (PPS), για τη στήριξη των Φαρμακοποιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χρηματοδότησε τη Γραμμή Ψυχολογικής Συμβουλευτικής, ενσωματωμένη στη Γραμμή Υποστήριξης Φαρμακοποιών, πραγματοποίησε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα «Ψυχολογική υγεία σε περίοδο κρίσης: Διαχείριση του στρες στην καθημερινή ζωή των φαρμακοποιών» και υλοποίησε μελέτη για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στους φαρμακοποιούς.

Σουηδία: Tα φαρμακεία ξεκινούν την υπηρεσία Inhalation Guidance, με την οποία θα προσφέρουν στους πελάτες τους εμπεριστατωμένες συμβουλές για το πώς να χρησιμοποιούν σωστά μια συσκευή εισπνοής.