PGEU(15.10.2021) : Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλαβε θέση ενάντια στις «απαγορευτικά υψηλές τιμές» των φαρμάκων

 • H Επιτροπή δημοσίευσε δημόσια διαβούλευση έως τις 21 Δεκεμβρίου σχετικά με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ που θα αφορά την πρόσβαση στο φάρμακο, την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών αγορών, την ασφάλεια προμήθειας φαρμάκων, την ποιότητα και κατασκευή των φαρμάκων, την αντιμικροβιακή αντοχή και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.
 • Έρευνα από το Ηνωμένο  επιβεβαίωσε ότι η χορήγηση του εμβολίου εποχικής γρίπης ταυτόχρονα με αναμνηστική δόση-είτε των εμβολίων BioNTech/Pfizer είτε Oxford/AstraZeneca COVID-19-είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
 • Μελέτη έδειξε πως στην ανατολική Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Φινλανδία, η αναλογία ηλικιωμένων-ενηλίκων σε ηλικία εργασίας συνεχώς αυξάνεται. Κατά μέσο όρο, λιγότεροι από τρεις ενήλικες σε ηλικία εργασίας  αντιστοιχούν για κάθε άτομο ηλικίας 65 ετών και άνω. Ο υψηλότερος λόγος εξάρτησης ηλικιωμένων (78,3%) καταγράφηκε στην Ευρυτανία.
 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έλαβε σήμερα θέση ενάντια στις «απαγορευτικά υψηλές τιμές» των φαρμάκων, όχι μόνο για νέες θεραπείες αλλά και για παλιές όπως η ινσουλίνη..
 • Η Διατλαντική Ομάδα Αντιμικροβιακής Ανθεκτικότητας (TATFAR) έχει ενισχύσει τη συνέργεια και την επικοινωνία μεταξύ των οργανισμών μελών της, για την καταπολέμηση της επείγουσας απειλής της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά (AMR). Οι δράσεις της επικεντρώνονται στην κατάλληλη θεραπευτική χρήση αντιμικροβιακών, την  πρόληψη λοιμώξεων ανθεκτικών στα φάρμακα και τις στρατηγικές για τη βελτίωση των νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια επιπλέον δόση των εμβολίων COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) και Spikevax (Moderna) μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
 • H CHMP έχει αξιολογήσει δεδομένα για το Comirnaty που δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται αναμνηστική δόση περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών.
 • Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνει αναθεώρηση των κανόνων για την COVID-19 που θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια και θα βασίζεται στα ποσοστά εμβολιασμού.
 • Η AstraZeneca ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων να χορηγήσει άδεια έκτακτης ανάγκης για μακροχρόνια θεραπεία αντισωμάτων  για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο της νόσου.
 • H Δανία και η Σουηδία διέκοψαν τη χρήση του εμβολίου mRNA COVID-19 της Moderna μετά από αναφορές για αύξηση περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας σε άτομα κάτω των 18 ετών.
 • Η MSD και η Ridgeback Therapeutics ανακοίνωσαν ότι η ερευνητική αντιιική φαρμακευτική αγωγή molnupiravir  μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά περίπου 50% σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες ασθενείς με ήπιο έως μέτριο COVID-19. Για αυτό και η  MSD σχεδιάζει να υποβάλει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) στον FDA.
 • Μετά την προσφυγή της Ιταλίας και της πόλης του Μιλάνου εναντίον της απόφασης μετεγκατάστασης του EMA στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, ο γενικός εισαγγελέας, Michel Bobek συνέταξε μία μη δεσμευτική γνωμοδότηση, η οποία διαπιστώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έχει νομική βάση για να κρίνει τη προσφυγή αυτή.
 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ευρεία χρήση του εμβολίου ελονοσίας RTS, S/AS01 (RTS, S) μεταξύ παιδιών στην Αφρική και σε άλλες περιοχές με μέτρια έως υψηλή μετάδοση της ελονοσίας.
 • Σε ψήφισμα τους οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ε.Ε. οφείλει να έχει ένα κοινό ορισμό για την αναπηρία και να εισάγει μια Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας για την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας σε όλη την ΕΕ.
 • Το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Ολλανδία μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε μια συμφωνία για την τιμή του φαρμάκου Zolgensma, μιας γονιδιακής θεραπείας για τη μuἲκή ατροφία της σπονδυλικής στήλης (SMA).
 • Το 2020 λόγω της COVID-19, οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης AI, αυξήθηκαν κατά 20%, με το μεγαλύτερο κομμάτι των επενδύσεων να γίνεται σε εταιρείες των ΗΠΑ και της Κίνας.
 • H Celltrion Healthcare Hungary Kft έκανε αίτηση στον EMA για έγκριση κυκλοφορίας για το μονοκλωνικό αντίσωμα Regkirona (regdanvimab, γνωστό και ως CT-P59) για τη θεραπεία ενηλίκων με COVID-19 που δεν απαιτούν συμπληρωματική θεραπεία οξυγόνου.
 • Ο Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων (ANSM) ζήτησε από τον EMA τροποποίηση της άδειας κυκλοφορίας των φαρμάκων με δραστική ουσία νομογεστρόλη ή χλωρομαδινόνη. Το αίτημα αυτό προέκυψε μετά από νέα δεδομένα από επιδημιολογικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία σε γυναίκες που λάμβαναν αυτά τα φάρμακα και αναφέρθηκαν περιπτώσεις μηνιγγιώματος.
 • ΑΥΣΤΡΙΑ: Παρατηρήθηκε ότι σε ποσοστό 10 με 14% οι ασθενείς που νόσησαν με COVID-19, εμφανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση, δύσπνοια, υπέρταση, έλλειψη ανθεκτικότητας, άγχος, κατάθλιψη και ψυχολογικά προβλήματα για περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες. Για αυτό και μετά τις 1 Οκτωβρίου 2021 στόχος του υπουργού υγείας Dr. Wolfgang Mückstein είναι η περίθαλψή και η φροντίδα αυτών των ατόμων.
 • ΑΥΣΤΡΙΑ: Νέα εκστρατεία φαρμακοποιών «Παίζω με ασφάλεια με την υγεία μου» όπου παρουσιάζεται η αυτοθεραπεία, η πολυϊατρική, οι παρενέργειες και οι αλληλεπιδράσεις των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και ποικίλες υπηρεσίες των φαρμακοποιών.
 • ΔΑΝΙΑ: Την πρώτη μέρα έναρξης του αντιγριπικού εμβολιασμού σχεδόν 25000 Δανοί προσήλθαν στα φαρμακεία για να εμβολιαστούν. Προσήλθαν 45%  περισσότεροι πολίτες από ότι το 2020 .
 • ΔΑΝΙΑ: Σχεδόν 400 φαρμακεία προσφέρουν εμβολιασμό κατά της γρίπης
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δημιουργήθηκε πλέον η δυνατότητα οι ασθενείς να επικοινωνούν ψηφιακά με τα φαρμακεία. Oι ασθενείς μπορούν να ρωτήσουν στο φαρμακείο της επιλογής τους εάν υπάρχει διαθέσιμο σκεύασμα ή είναι δυνατή η υπηρεσία αποστολής φαρμάκων.
 • ΓΑΛΛΙΑ: Ξεκινά η οικοδόμηση μιας νέας ακαδημίας του ΠΟΥ στη Λυών. Το ινστιτούτο θα παρέχει την πιο επικαιροποιημένη εκπαίδευση, βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς και το εργατικό δυναμικό του ΠΟΥ σε όλο τον κόσμο.
 • ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε η Norstat για λογαριασμό της Ένωσης Φαρμακείων, δύο στους τρείς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός στα φαρμακεία είναι πιο εύκολος και πιο προσβάσιμος.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Το RPS στην Αγγλία καλωσορίζει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα αντισύλληψης στα φαρμακεία. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει για ένα χρόνο και ο Thorrun Govind, Πρόεδρος του RPS English Pharmacy Board, τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί, ως ειδικοί στα φάρμακα, είναι οι πιο κατάλληλοι για την ενημέρωση των πολιτών για την αντισύλληψη ενώ συγχρόνως θα αποσυμφορηθεί και το Σύστημα Υγείας.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Oρισμένες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται να αποσύρουν έως και το 90 % των προϊόντων τους από την αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας λόγω της αβέβαιης και υψηλού κόστους επιβολής νέων διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου καθώς λήγει η περίοδος χάριτος του Brexit.
 • ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Στο συνέδριο της KNMP συζητήθηκαν θέματα όπως το πράσινο φαρμακείο, η πρόληψη της σπατάλης φαρμάκων, τα υπολείμματα φαρμάκων στο περιβάλλον και οι φιλοδοξίες του συνασπισμού Sustainable Pharmacy.