PGEU(14.05.2021):Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη στρατηγική στήριξης της διάθεσης και ανάπτυξης θεραπειών κατά του κορονοϊού.

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τη στρατηγική στήριξης της διάθεσης και ανάπτυξης θεραπειών κατά του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών βρίσκεται το κορτικοστεροειδές δεξαμεθαζόνηκαι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων όπως η ρεμδεσιβίρη.

·         To ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), σε συνεργασία με τον EU-OSHA, τον οργανισμό της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, πραγματοποίησαν μια έρευνα, αποδεικνύοντας ότι η πραγματοποίηση rapid test συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους εργασίας υψηλού κινδύνου.·         Η εταιρεία Moderna αξιολογεί την εφαρμογή αναμνηστικής δόσης του αρχικού εμβολίου είτε τροποποιημένου εμβολίου με στόχο και τα μεταλλαγμένα στελέχη, εκτιμώντας ότι αμφότερα αυξάνουν τα επίπεδα αντισωμάτων απέναντι στον ιό.·         Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και στο Κατάρ ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Biontech-Pfizer έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό πανω από 95% κατά της μόλυνσης, της νοσηλείας και του θανάτου, ενώ είναι αποτελεσματικό σε ένα μεγάλο ποσοστό και ως προς τη ΝΑ και Βρετανική μετάλλαξη.·         Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την έναρξη ενός κέντρου πληροφοριών για την πανδημία και την επιδημία στο Βερολίνο, ο οποίος θα παρακολουθεί τα δεδομένα σε μια προσπάθεια εντοπισμού νέων ασθενειών.

  • Η εταιρεία Novavax, ξεκινά τη μελέτη εμβολιασμού κατά του covid-19  σε εφήβους ηλικίας 12-17 ενώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ζητήσει έγκριση κυκλοφορίας εμβολίου για ενήλικες από τον FDA.
  • H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη μείωση των περιορισμών στα ταξίδια των εμβολιασμένων ατόμων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Παράλληλα ρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όπως και τα εισερχόμενα ταξίδια στην ΕΕ από πολίτες τρίτων χωρών.
  • Οι Biontech-Pfizer υπέβαλλαν αίτηση για πλήρη έγκριση από το Η.Π.Α. για το εμβόλιο κορονoϊού για ενήλικες 16 έως 85 ετών. Ταυτόχρονα η Moderna μελετά τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 12-17 ετών.

·         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στη Sigma-Aldrich 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή εσφαλμένων ή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με την εξαγορά της Sigma-Aldrich από τη Merck.·         Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσίευσε σχέδιο που περιλαμβάνει την ενίσχυση των κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων όπως επίσης και τη βελτίωση διαφάνειας των τιμών. ·         Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα μια διαβούλευση που προωθεί την ασφαλή διαχείριση δεδομένων των ασθενών, την ανάπτυξη των ψηφιακών υπηρεσιών υγείας και της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας.·         Η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων του EMA (CHMP) αξιολογεί: το εμβόλιο Comirnaty ως προς την επέκταση ένδειξης εμβολιασμού σε εφήβους από 12 ετών και άνω, το εμβόλιο Vero Cell, που περιέχει απενεργοποιημένο στέλεχος SARS-CoV-2  και αναπτύχθηκε από την Sinovac Life Sciences Co., Ltd και το φάρμακο sotrovimab, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που αναπτύχθηκε από την GlaxoSmithKline και την Vir Biotechnology, Inc. για τη θεραπεία της COVID-19.·         ΒΕΛΓΙΟ: Οι αρχές εξετάζουν τη συμβολή των φαρμακοποιών στη σωστή χρήση των self-tests από τους πολίτες, ως μέτρο για τη συνέχιση της αποκλειστικής διάθεσης των test από τα φαρμακεία.  ·         ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: Μελέτη που έγινε στους πολίτες για τα φαρμακεία έδειξε ότι η πλειονότητα των Φιλανδών είναι ικανοποιημένη με τη λειτουργία των φαρμακείων την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα φαρμακευτικών υπηρεσιών και φαρμάκων ενώ θα ήθελαν περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες.

  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός κόμβος, το Digital Hub ABDA, όπου θα ασχολείται με την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγείας και των φαρμακείων, αναλύοντας πιθανά οφέλη για ασθενείς και φαρμακοποιούς.

·         ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Η Πορτογαλική Φαρμακευτική Εταιρεία δημιούργησε μια συλλογή παιδικών βιβλίων με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα υγείας. Ένα από τα βιβλία αυτά με θέμα το διαβήτη, έχει μεταφραστεί και διδάσκεται στην Πολωνία.·         ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Στα φαρμακεία πραγματοποιούνται rapid tests.·         ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ: O δήμαρχος του Λονδίνου ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς για τη συμβολή τους στην πανδημία και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δικτύου φαρμακείων.·         ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Στη Βόρεια Ιρλανδία τα φαρμακεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 και έχουν πραγματοποιήσει έως τώρα πάνω από 35.000 εμβολιασμούς.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

Συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση της PGEU (online) όπου διενεργήθηκαν εκλογές για την εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου της PGEU για το έτος 2022. Πρόεδρος εξελέγη  Ιταλός Roberto Tobia και Αντιπρόεδρος ο Αυστριακός Raimund Podroschko.