PGEU(13.11.2023): Δράσεις της Ε.Ε και δημόσια υγεία – Νέα μέτρα προσέγγισης ενάντια στις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ

“Δράσεις της Ε.Ε και δημόσια υγεία”

Νέα μέτρα προσέγγισης ενάντια στις ελλείψεις φαρμάκων στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 13 Οκτωβρίου μια σειρά ενεργειών για την καλύτερη πρόληψη και τον μετριασμό των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων στην ΕΕ, για αυτόν και τους επόμενους χειμώνες. Οι πρόσφατες κρίσιμες ελλείψεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών τον περασμένο χειμώνα, δείχνουν ότι απαιτείται συνεχής συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του εφοδιασμού και να καταστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων της Ευρώπης πιο ανθεκτικές μακροπρόθεσμα. Οι βασικοί στόχοι της ανακοίνωσης είναι η πρόληψη και ο μετριασμός των κρίσιμων ελλείψεων σε επίπεδο ΕΕ. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πιο κρίσιμα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, για τα οποία πρέπει να διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή η ασφάλεια του εφοδιασμού στην ΕΕ.

Η παρούσα ανακοίνωση βασίζεται στο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας, και ιδιαίτερα στην ειδική εντολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στην πρόσφατα δημοσιευμένη φαρμακευτική μεταρρύθμιση, μετά από μια ισχυρή έκκληση των κρατών μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Νέα πολιτική φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι φαρμακοποιοί της ευρωπαϊκής κοινότητας χαιρετίζουν την ανακοίνωση σχετικά με τη νέα φαρμακευτική πολιτική για τις ελλείψεις φαρμάκων, που εγκρίθηκε στις 24 Οκτώβρη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η PGEU ζητά εδώ και καιρό τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων. Οι πρωτοβουλίες, που περιγράφονται στην ανακοίνωση αισιοδοξούν την αποφυγή μιας ακόμα περιόδου σοβαρών ελλείψεων, όπως αυτή του περασμένου χειμώνα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η PGEU υποστηρίζει την έκκληση της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη να παρακολουθήσουν και να επιβάλουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών να προμηθεύουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, τη δημιουργία ενός καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων και ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης. Υποστηρίζει επίσης την αποτελεσματική χρήση των ρυθμιστικών ευελιξιών για τον μετριασμό των ελλείψεων, την ενίσχυση του συντονισμού της ΕΕ, τη βελτίωση των προβλέψεων ζήτησης και προσφοράς καθώς και τα προτεινόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Όσον αφορά την κοινή στρατηγική προσέγγιση για τη συγκέντρωση αποθεμάτων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα αποθέματα δεν θα είναι σε τέτοιο βαθμό, που να θέτουν σε κίνδυνο τη γενική προσφορά φαρμάκων ούτε θα δημιουργούν περιττά απόβλητα.

Ο Πρόεδρος της PGEU Koen Straetmans δήλωσε: “Χαιρετίζουμε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Η ετήσια έρευνα της PGEU επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε όλους τους τύπους φαρμάκων, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών , με σπατάλη πόρων και απογοήτευση του κοινωνικού συνόλου. “

Ο κύριος Straetmans, περιέγραψε τη ζοφερή καθημερινότητα των κοινοτικών φαρμακοποιών της Ευρώπης, που αφιερώνουν ώρες διαχειριζόμενοι τις ελλείψεις και βρίσκουν λύσεις για να εγγυηθούν τη συνέχεια της θεραπείας για τους ασθενείς τους. Συνέχισε, πως χρειάζονται πιο έγκαιρη και αποτελεσματική επικοινωνία για τις ελλείψεις, που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται καλύτερα τη φροντίδα των ασθενών. Κατέληξε, συμπερασματικά, πως οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην άμβλυνση των ελλείψεων φαρμάκων με κάθε μέσο, μεταξύ άλλων και της σύνθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, όταν το επιτρέπουν οι εθνικές αρχές.

 

Fake OZEMPIC βρέθηκαν σε φαρμακεία της κοινότητας – προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εγρήγορση των φορέων

Το ψεύτικο φάρμακο για τον διαβήτη, του οποίου το δραστικό συστατικό χρησιμοποιείται επίσης και για τη θεραπεία της απώλειας βάρους, έχει διεισδύσει στη νόμιμη αγορά φαρμάκων με το να επανασυσκευάζεται σε γνήσιες συσκευασίες, προειδοποίησε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Οι χονδρέμποροι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισαν προγεμισμένες ενέσιμες συσκευές τύπου πένας με ψευδή σήμανση, ως το φάρμακο για τον διαβήτη Ozempic, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή.

Το Ozempic είναι ένα φάρμακο από τη Novo Nordisk, που περιέχει σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο που η δανική εταιρεία πουλάει επίσης με την επωνυμία Wegovy για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.Τα στυλό, με ετικέτες στα γερμανικά, προέρχονται από χονδρεμπόρους στην Αυστρία και τη Γερμανία. Έχουν επίσης αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσια πακέτα Ozempic.

Αυτοί οι κωδικοί επιτρέπουν την ανίχνευση των φαρμάκων, από τον κατασκευαστή έως τον φαρμακοποιό που το χορηγεί. Το πλαστό περιεχόμενο ανακαλύφθηκε μετά τη σάρωση των σειριακών αριθμών, ειδοποιώντας τους αρμόδιους, ότι είχαν ήδη χορηγηθεί.

Η ζήτηση για σεμαγλουτίδη έχει αυξηθεί από τότε που η Wegovy εγκρίθηκε για απώλεια βάρους πέρυσι, οδηγώντας τη Novo να γίνει η πιο πολύτιμη εταιρεία στην Ευρώπη.Το Wegovy έχει κυκλοφορήσει μόνο σε λίγες χώρες στην Ευρώπη: Δανία, Νορβηγία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ασθενείς που επιθυμούν απελπισμένα να εξασφαλίσουν προμήθειες στρέφονται στο Διαδίκτυο, όπου εντοπίζονται κυρίως οι ψεύτικες συσκευασίες. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά, για ευρέως διαδεδομένο παραποιημένο προϊόν σε συστήματα υγείας πέρα από τη Γερμανία, όπου ανακαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο EMA προειδοποιεί τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε εγρήγορση.

“Who is who”

Συνέντευξη του Προέδρου της PGEU στο πορτογαλικό περιοδικό

Ο Πρόεδρος της PGEU, Koen Straetmans, έδωσε μια συνέντευξη στο πορτογαλικό περιοδικό περιεχομένου Caderno País Positivo, σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ευρωπαίοι φαρμακοποιοί, εξασφαλίζοντας με επιτυχία την καλύτερη δυνατή φαρμακευτική φροντίδα με κέντρο τον ασθενή της κοινότητας. Οι προκλήσεις του σύγχρονου φαρμακείου στην Ευρώπη συνοψίζονται σε τρία βασικά σημεία :

  1. Την ανασκόπηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας
  2. Την διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων και ανθρώπινου δυναμικού
  3. Την υιοθέτηση νέων φαρμακευτικών υπηρεσιών στα φαρμακεία της κοινότητας

“Η 25η του Σεπτέμβρη αποτελεί ημέρα γιορτής και ευκαιρία να φέρουμε την επιθυμητή ευαισθητοποίηση στο επάγγελμά μας, ως Παγκόσμια Εθνική Ημέρα Φαρμακοποιών “ επεσήμανε με νόημα ο Βέλγος πρόεδρος.

 

“Ιατρικά νέα”

Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη – Πρόκληση ή απειλή;

Με την ψηφιακή υγεία να κάνει ολοένα και περισσότερα άλματα σε όλες τις πτυχές της υγειονομικής περίθαλψης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει σήμερα μια σειρά συστάσεων προς τις ρυθμιστικές αρχές και τους προγραμματιστές,προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα πρόκλησης βλάβης σε ασθενείς και φροντιστές.

Ο WHO, συγκεκριμένα, ζητά διαφανή τεκμηρίωση σχετικά με την ανάπτυξη της ΤΝ, δημοσίευση των συνόλων δεδομένων εκπαίδευσης που στηρίζουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, αυστηρούς ελέγχους στην ποιότητα των δεδομένων, καθώς και τη διασφάλιση της τήρησης των κανονισμών προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων.

«Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά για την υγεία, αλλά συνοδεύεται και από σοβαρές προκλήσεις, όπως η ανήθικη συλλογή δεδομένων, οι απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ενίσχυση των προκαταλήψεων ή της παραπληροφόρησης», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του WHO.

Η νέα καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία απευθύνεται σε ρυθμιστικές αρχές, προγραμματιστές και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη καθώς και της αυξανόμενης ανησυχίας για τον κίνδυνο που μπορεί να εγκυμονεί.

Ο WHO, αναφέρει σε δήλωση, ότι οι τεχνολογίες ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, αναπτύσσονται γρήγορα, μερικές φορές χωρίς πλήρη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους, κάτι που θα μπορούσε είτε να ωφελήσει είτε να βλάψει τους τελικούς χρήστες, όπως τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.

«Υπάρχει εύλογη ανησυχία και φόβος για την τεχνητή νοημοσύνη… ανησυχίες όπως για παράδειγμα, την ιατρική νομική ευθύνη για το εάν χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για υποβοηθούμενη διάγνωση», δήλωσε η Natasha Azzopardi-Muscat, διευθύντρια των πολιτικών και συστημάτων υγείας στην Ευρώπη. Ωστόσο, είπε, ότι η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνεται ραγδαία από μόνη της, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλαγή συμβαίνει τόσο γρήγορα, που δεν μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό ρυθμιστικό σύστημα.

Αντιγριπικός εμβολιασμός 2023 – Εκστρατεία ευαισθητοποίησης από τον ECDC και ο ρόλος “καταλύτη” του φαρμακοποιού της κοινότητας

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη γρίπη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων έχει στόχο να αυξήσει την κινητοποίηση του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης

Η Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για τη Γρίπη σηματοδοτείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του WHO κάθε χρόνο τους φθινοπωρινούς μήνες. Στόχος της είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και να αυξήσει τα ποσοστά διενέργειας του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης σε άτομα με υποκείμενους παράγοντες κινδύνου. Η γρίπη είναι συνήθως ήπια και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα, αλλά μερικοί διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, κάποιες από τις οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια, εάν μολυνθούν. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εκτίθενται περισσότερο σε διαφορετικούς ιούς σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης, και θα πρέπει με τη σειρά τους να εμβολιάζονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς τους.

Σήμερα, ο συντριπτικός όγκος των εμβολιασμών διενεργείται στα φαρμακεία της κοινότητας σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας, και φέτος, διενεργούνται εμβολιασμοί στους ασθενείς και χωρίς ιατρική συνταγή, υπό προϋποθέσεις. Ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο κομμάτι της πρόληψης, αυξάνοντας σημαντικά τα ποσοστά ανοσοποίησης του πληθυσμού της κοινότητας.

“Νέα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοπορεί ακόμα μια φορά, σε καινοτόμες λύσεις κατά της μικροβιακής αντοχής

Η ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύει την πρώιμη έρευνα για το AMR*

Μια εταιρική σχέση βαρέων βαρών μεταξύ των επιστημών υγειας στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε για να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει την ανάπτυξη των πιο υποσχόμενων νέων φαρμάκων για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στις αντιβιώσεις. Μια συμμαχία μεταξύ της κυβερνητικής υπηρεσίας Innovate U.K. και της LifeArc, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού ιατρικής έρευνας, που μεταφράζει την πολλά υποσχόμενη επιστήμη σε θεραπείες, ξεκινά σήμερα με ένα ταμείο 30 εκατομμυρίων λιρών για να βοηθήσει ερευνητές και εταιρείες να προσφέρουν καινοτομίες σε πρώιμο στάδιο κατά της μικροβιακής αντοχής. Η συμμαχία, που ονομάζεται PACE, ανοίγει τον κουμπαρά χρηματοδότησης με έως και δέκα εκατομμύρια λίρες Αγγλίας διαθέσιμα από σήμερα. Το Medicines Discovery Catapult είναι επίσης στην ομάδα για να παρέχει τεχνογνωσία, εγκαταστάσεις και προηγμένα αναλυτικά στοιχεία.

Η LifeArc έχει επιλέξει νικητές φάρμακα στο παρελθόν, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του αντικαρκινικού φαρμάκου Keytruda και στο σκεύασμα της θεραπείας για το Αλτσχάιμερ Leqembi. Αναμένεται, ότι η ομάδα μπορεί να κάνει το ίδιο με νέα αντιβιοτικά, αντιμυκητιακά και διαγνωστικά.

Η μικροβιακή αντίσταση «είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζουμε παγκοσμίως», σχολίασε η Sally Davies, ειδική απεσταλμένη του Ηνωμένου Βασιλείου για την AMR. Είπε ότι η PACE θα είναι σε θέση «να καταρρίψει τα τεχνικά, οικονομικά και ρυθμιστικά εμπόδια που απέτρεψαν τις ανακαλύψεις, στις οποίες βασίζονται τα σύγχρονα εθνικά συστήματα υγείας».

Βέλγιο – Προτεραιότητες της προεδρίας στον τομέα της υγείας

Οι προτεραιότητες, που εκπονήθηκαν από το υπουργείο Υγείας με επικεφαλής τον Frank Vandenbroucke, αναφέρονται ως εξής:

1.Ανθεκτικότητα της υγείας και των συστημάτων υγείας

2.Υγιείς πληθυσμοί και εργατικό δυναμικό της υγείας

3.Ασφάλεια εφοδιασμού φαρμάκων·

4.Ανεκπλήρωτες ανάγκες στην κοινότητα ( ανάγκη ανάπτυξης φαρμ. υπηρεσιών )

5.Αντιμικροβιακή αντοχή (AMR)

Το έγγραφο απαρριθμεί επίσης νομοθετικά και μη νομοθετικά αρχεία, που αναμένεται να τα δει η προεδρία, η οποία ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτά περιλαμβάνουν το πακέτο φαρμακευτικής νομοθεσίας, τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας, τη νομοθεσία για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα, συστάσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος, τους καρκίνους, που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια(HPV vaccine). Σε διεθνές επίπεδο, το έγγραφο παραθέτει τη συνθήκη για την πανδημία και τις αλλαγές στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας.Το έγγραφο απαριθμεί ένα προγραμματισμένο άτυπο συμβούλιο υγείας στις 22-23 Απριλίου του επόμενου έτους, ακολουθούμενο από ένα επίσημο συμβούλιο υγείας στις 14 Ιουνίου.

Η υγεία θα είναι επίσης στο επίκεντρο, όσον αφορά τη διεθνή βοήθεια και ανάπτυξη. Σύμφωνα με την βελγική προεδρία θα τεθεί ως προτεραιότητα η έκκληση για υγειονομική δικαιοσύνη, με την κίνηση προς την ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων υγείας (τα οποία είναι διαθέσιμα, ποιοτικά, οικονομικά, προσβάσιμα και αποδεκτά).

Αυτή η προτεραιότητα θα αναπτυχθεί σε πέντε «άξονες»:

  • ανάπτυξη πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
  • ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της υγείας μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης·
  • καθιστώντας την ισότητα ως «κεντρική αρχή για ένα βιώσιμο οικοσύστημα υγείας»·
  • αύξηση της πρόσβασης στην περίθαλψη σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας·
  • μεταρρύθμιση των πολυμερών επενδυτικών τραπεζών.