PGEU(11.07.2022): Το ECDC εγκαινιάζει μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό

 • Η έκθεση της Φαρμακευτικής Επιτροπής Μαΐου ασχολείται με τα ηλεκτρονικά ενημερωτικά φυλλάδια προϊόντων και την επερχόμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.
 • Η PGEU σε ένα έγγραφο αναφέρει τις θέσεις της σχετικά με τη δημογραφική αλλαγή και την εδαφική συνοχή στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα τονίζει ότι το ευρύ δίκτυο κοινοτικών φαρμακείων στην Ευρώπη παρέχει στους ασθενείς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας κοντά στα μέρη όπου ζουν.
 • Συνολικά 4177 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν εντοπιστεί μέσω μηχανισμών IHR και επίσημων δημόσιων δεδομένων έως τις 28 Ιουνίου 2022.
 • Τα κρούσματα COVID-19 μέχρι τις 26 Ιουνίου παρουσίασαν μια αύξηση της τάξεως του 27% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από 28 χώρες με δεδομένα για εισαγωγές/πληροφορίες σε νοσοκομεία ή ΜΕΘ. 15 ανέφεραν αυξητική τάση. Το ποσοστό θανάτων από COVID-19 όμως μειώνεται.
 • Περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων αναφέρονται συνεχώς σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή από τις 16 Μαΐου. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε σήμερα αναθεωρημένες οδηγίες για την ανίχνευση επαφών κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, 2022.
 • Το ECDC εγκαινιάζει μάθημα ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό. Η εκπαίδευση συγκεντρώνει την πιο πρόσφατη έρευνα στους τομείς της ψυχολογίας, της κοινωνικής συμπεριφορικής επιστήμης και της επικοινωνίας και παρέχει στρατηγικές και εργαλεία βασισμένα σε στοιχεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με τον εμβολιασμό.
 • Η Τσέχικη Δημοκρατία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Τσέχοι διοργάνωσαν μια συνάντηση μεταξύ της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 15 Ιουλίου. Η διασφάλιση ότι τα εμβόλια θα είναι προσαρμοσμένα στις νέες μεταλλάξεις και ότι η διανομή τους θα είναι απρόσκοπτη είναι σίγουρα βασική προτεραιότητα.
 • Ξεκινά η παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίου που αγοράστηκαν από την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υγεία (HERA) ως απάντηση στο τρέχον ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων, με αρχικές 5.300 δόσεις να φτάνουν στην Ισπανία, από τις συνολικές 109.090 δόσεις που προμηθεύτηκαν.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) ξεκίνησε μια ανασκόπηση των δεδομένων για να επεκτείνει τη χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς Imvanex ώστε να συμπεριλάβει την προστασία των ανθρώπων από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων. Το Imvanex είναι επί του παρόντος εγκεκριμένο στην ΕΕ για την πρόληψη της ευλογιάς σε ενήλικες.
 • Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα του Imvanex, η Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης (ETF) του EMA συνέστησε ότι το Jynneos μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή προστασίας από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ.
 • Ο EMA και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσαν έκθεση για την ανάπτυξη μιας εναρμονισμένης προσέγγισης για την αξιολόγηση της διατροφικής έκθεσης των ανθρώπων σε υπολείμματα κτηνιατρικών φαρμάκων, πρόσθετων ζωοτροφών και φυτοφαρμάκων σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η έκθεση είναι ανοιχτή σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31 Αυγούστου 2022.
 • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Roctavian (valoctocogene roxaparvovec) για τη θεραπεία της σοβαρής αιμορροφιλίας Α σε ενήλικες που δεν έχουν αναστολείς του παράγοντα VIII και δεν υπάρχουν αντισώματα στον ορότυπο 5 που σχετίζεται με τον αδενο-ιό (AAV5).

Δανία: Οι χρήστες φαρμάκων της χώρας χρησιμοποιούν την εφαρμογή «apoteket», η οποία συλλέγει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για το φάρμακο που λαμβάνει. Περίπου 150.000 χρήστες ήταν ενεργοί στην εφαρμογή τους τελευταίους μήνες.

Γαλλία: Υπάρχουν συστάσεις να διευρυνθεί η άδεια διενέργειας εμβολιασμών των φαρμακοποιών  σε παιδιά και εφήβους κάτω των 16 ετών.

Γερμανία: Τα φαρμακεία πωλούν σχεδόν 31 εκατομμύρια φάρμακα ψυγείου.

Ολλανδία: Οι φαρμακοποιοί δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να αναφέρουν τη φροντίδα που παρέχεται στους Ουκρανούς πρόσφυγες στο GGD. Ο αριθμός αναφοράς δεν χρειάζεται πλέον να αναφέρεται κατά την υποβολή δήλωσης στο CAK.

Ολλανδία: Η αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή «Κατανομή ευθύνης στη συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης» παραθέτει και διευκρινίζει μεταξύ των παρόχων φροντίδας τη σαφή κατανομή των καθηκόντων και των ευθυνών. Ο οδηγός περιέχει επίσης μια πρακτική λίστα ελέγχου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο φαρμακοποιός όταν συνάπτει (νέες) συνεργασίες, τόσο σε δομική όσο και σε παρεπόμενη βάση.

Νορβηγία: Είναι θετικό ότι ο πληθυσμός μπορεί ακόμη να έχει τη δυνατότητα εμβολιασμού έναντι του COVID-19  στα φαρμακεία και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού οι οποίες είναι και πιο δύσκολο να μετακινηθούν.