PGEU(11.05.2021): Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τα «ψηφιακά πράσινα» πιστοποιητικά

  • Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, δεσμεύτηκε ότι η φαρμακευτική στρατηγική της ΕΕ θα αντιμετωπίσει τα βασικά ζητήματα που καθιστούν τα φάρμακα μη διαθέσιμα σε όσους τα χρειάζονται. Η στρατηγική αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και  θα κορυφωθεί με μια νομοθετική πρόταση η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2022.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον της AstraZeneca για τις ελλειπείς παραδόσεις εμβολίων. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί, η AstraZeneca υποσχέθηκε να παρέχει 300 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά τώρα φαίνεται πιθανό να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει με μεγάλη πλειοψηφία τα «ψηφιακά πράσινα» πιστοποιητικά που θέλουν να χρησιμοποιήσουν οι Βρυξέλλες για να επανεκκινήσουν τα ταξίδια και τα οποία αποδεικνύουν ότι οι κάτοχοι έχουν κάνει το εμβόλιο  ή το μοριακό τεστ ή έχουν αντισώματα μετά από λοίμωξη από κορονοϊό.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια «κοκτέιλ» μονοκλωνικών αντισωμάτων Roche / Regeneron για τη θεραπεία της COVID-19.
  • Τρεις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 (VOC), που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο (B.1.1.7), τη Νότια Αφρική (B.1.351) και τη Βραζιλία (P.1) θεωρούνται επικίνδυνες και σχετίζονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα και σοβαρότητα της νόσου, με πιθανές επιπτώσεις στην επίκτητη ανοσία ή και στην αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων.
  • Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην ανίχνευση και τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον καρκίνο.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη διαχείριση κρίσεων μέσω νομοθετικής αναθεώρησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Αυτό επιτρέπει ταχύτερες και αποτελεσματικότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ή καταστροφών μεγάλης κλίμακας που πλήττουν ταυτόχρονα πολλές χώρες.
  • Για να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να καταστούν δίκαιοι οι φόροι, οι ευρωβουλευτές υποβάλλουν μια σειρά από προτάσεις για την τροποποίηση των ξεπερασμένων κανόνων που έχουν θεσπιστεί πολύ πριν υπάρξει η ψηφιακή οικονομία.
  • Η επιτροπή για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) συνέστησε οκτώ φάρμακα για έγκριση στη σύσκεψη του Απριλίου 2021 (Enspryng, Evkeeza, Adtralza, Koselugo, Onureg, Abiraterone Krka, Celsunax, Jayempi).
  • ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που αφορά τις τιμές των φαρμάκων στην ιστορία τους. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί προβλέπουν και τη δημιουργία ενός διεθνούς δείκτη τιμών αναφοράς που θα λαμβάνει υπόψη τις τιμές που καθορίζονται σε έξι χώρες: Αυστραλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.
  • ΑΥΣΤΡΙΑ: Μια τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αυστριακών σε ποσοστό 59% θα ήθελαν ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 να γίνεται στα φαρμακεία.
  • ΙΣΠΑΝΙΑ: Το Επίσημο Κολλέγιο Φαρμακοποιών της Μαδρίτης (COFM) ξεκινά εκστρατεία για να τονίσει τη σημασία του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 ως μεθόδο ατομικής και συλλογικής προστασίας από τον ιό.