PGEU(10.08.2023): « Ελλείψεις φαρμάκων – μία πληγή στην δημόσια υγεία»

Ιατρικά νέα

« Κίρρωση ήπατος – η σιωπηλή ασθένεια και το βαν της Κροατίας που σώζει ζωές στα Βαλκάνια»

Με όπλο την πρόληψη, ένα βαν από την Κροατία, εξοπλισμένο με ηπατικά test σάλιου , λειτουργεί εδώ και εφτά χρόνια, προσφέροντας ultra sound απεικονίσεις, και διάγνωση της ηπατίτιδας C στο κοινό, που προσέρχεται να εξεταστεί. «Το συκώτι δεν προκαλεί πόνο», αναφέρει ο Thomas Berg, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μελέτη του ήπατος, στο συνέδριο για το ήπαρ, στις 21 Ιουνίου στη Βιέννη. Σύμφωνα με τον κύριο Berg, περίπου 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη από κίρρωση του ήπατος. Πρόκειται για μια ασθένεια χωρίς συμπτώματα στα πρώτα στάδια της, ή με ήπιες ενοχλήσεις, που αποδίδονται συνήθως από τους ασθενείς σε άλλα θέματα υγείας και έτσι αγνοούνται. Το ‘Hepatos’, όπως ονομάζεται η Κροατική ένωση για την ασθένεια ήπατος, έχει εκπληρώσει πάνω από 5000 διαγνωστικούς υπερήχους, με το βαν που διαθέτει, σε χώρες όπως η Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Η Τατιάνα Ρέιχ, διευθύντρια και ιδρύτρια του ‘Hepatos’, επενδύει στην πρώιμη διάγνωση της ασθένειας και ασχολείται ενεργά η ίδια, συμμετέχοντας στις περιοδείες του Βαν στις βαλκανικές χώρες, για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στον πληθυσμό.

 

« Το στίγμα του HIV ως κορυφαία προτεραιότητα στην ατζέντα του Ισπανού υπουργού υγείας»

Ο Joses Minones, Υπουργός υγείας της Ισπανίας δήλωσε εμφατικά ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο ενάντια στο στίγμα και την περιθωριοποίηση, που συνοδεύουν τα άτομα με HIV. Αυτό θα υποστηρίξει και στο συνέδριο της Σεβίλλης στις 15 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της ατζέντας της ισπανικής προεδρίας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Ο κύριος Minones αναγνωρίζει όλες τις κινήσεις και προσπάθειες των ομάδων, που ασχολούνται με το AIDS και αμύνονται υπέρ των δικαιωμάτων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δηλώνοντας με νόημα, πως θα συνεχίσει τον αγώνα ο ίδιος και σε πολιτικό επίπεδο.

«Ο FDA της Αμερικής δίνει το πράσινο φως στην κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού χωρίς συνταγή στους πάγκους των φαρμακείων»

Ενώ η ιστορία με την αντισύλληψη μετράει δεκαετίες πίσω, μόλις πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε επίσημα το πρώτο OTC αντισυλληπτικό χάπι από τη φαρμακευτική εταιρεία Perrigo και διανεμήθηκε από την αλυσίδα φαρμακείων CVS σε 10.000 φυσικά σημεία. Το Opill, όπως ονομάζεται, είναι ένα αντισυλληπτικό, που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση, αποτελείται μόνο από την ουσία προγεστερόνη και επιτυγχάνει την αντισύλληψη παχαίνοντας τα τοιχώματα της μήτρας, εμποδίζοντας την εμφύτευση του εμβρύου, ενώ παράλληλα διακόπτει την φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών. Το χάπι απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών, που ανήκουν στην παραγωγική φάση, και κρίνεται κατά 95% αποτελεσματικό, ενώ σύμφωνα με τον FDA, είναι και ασφαλές στη χρήση του.

Δράσεις της ευρωπαϊκής ένωσης και δημόσια υγεία

« Ενίσχυση της δημόσιας υγείας στη μετά COVID εποχή – μία φιλόδοξη φαρμακευτική στρατηγική»

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού “European Files”, στις 19 Ιουλίου του 2023, η πανδημία ανέδειξε την σημαντικότητα της δημόσιας υγείας και το wellbeeing των πολιτών πανευρωπαϊκώς. Η πρόκληση – “κλειδί” είναι να τοποθετηθούν οι ασθενείς στο κέντρο των στρατηγικών υγειονομικής φροντίδας, να αυξηθεί η συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων και η συνεχής τους πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες. Ο αντικειμενικός στόχος μίας φιλόδοξης στρατηγικής είναι να εξασφαλιστεί η γρηγορότερη και η πιο δίκαιη διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς της Ευρώπης. Προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία κάτι τέτοιο απαιτείται σαφώς μία μεγαλύτερη ευελιξία στην αλυσίδα διακίνησης των φαρμάκων, με την προϋπόθεση πως για τα λεγόμενα «απαραίτητα» φάρμακα δε θα εξαρτάται η επάρκεια τους από τρίτες χώρες. Επιπλέον τονίζεται καθολικά στο άρθρο η σημασία της ψηφιακής μετάβασης, της τεχνητής νοημοσύνης και του ευρωπαϊκού data space της υγείας στην εξέλιξη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

« Ελλείψεις φαρμάκων – μία πληγή στην δημόσια υγεία»

Η γενική γραμματέας των της PGEU κ. Ilaria Passarani, ανακοινώνοντας τα ετήσια αποτελέσματα ανά χώρα της Ευρώπης, για το έτος 2022, που αφορούν τις ελλείψεις φαρμάκων, διεπίστωσε με πικρία την επιδείνωση της κατάστασης, με την πλειοψηφία των χωρών να δηλώνουν πάνω από 600 βασικά φάρμακα σε έλλειψη, με τα φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος να επηρεάζονται περισσότερο και τα αντιβιοτικά να ακολουθούν.

Η κ. Passarani εξήγησε πώς διάφορες χώρες της Ευρώπης χειρίζονται το θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά για την Ισπανία πως δημιουργεί εθνικό φαρμακευτικό συμβούλιο, το οποίο συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αλυσίδα προμήθειας των φαρμάκων, ενώ τα  κοινοτικά φαρμακεία εντοπίζουν ψηφιακά τις ελλείψεις και ενημερώνουν άμεσα τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ανάλογο μοτίβο δράσης επιλέγουν η Ιταλία και η Γαλλία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, και με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το θέμα των ελλείψεων δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις στο προσκήνιο της υγείας, αλλά αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα κινδύνου για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη ξεχωριστά. Οι αρμόδιοι φορείς και οι φαρμακευτικοί σύλλογοι, ως θεσμικά όργανα, οφείλουν να πάρουν κάθε μέτρο που κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση του νοσηρού φαινομένου και να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.

 

Who is who

“IARC – International Agency for Research on Cancer”

Το IARC είναι η διεθνής αντιπροσωπεία, η οποία εξειδικεύεται στην έρευνα για τον καρκίνο και τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε, επίσημα πλέον, την ασπαρτάμη, ουσία η οποία χρησιμοποιείται ευρέως σε διαιτητικά ποτά όπως η Coca-Cola, ως πιθανό καρκινογόνο παράγοντα για τους ανθρώπους. Το IARC, ολοκληρώνοντας την έρευνα σχετικά με την ασπαρτάμη τον Ιούλιο, ασχολείται με το να κατατάξει μία ουσία ως επιβλαβή για τον άνθρωπο, με βάση τις δημοσιευμένες μελέτες. Δεν είναι στην αρμοδιότητά της να προσδιορίσει την ποσότητα κατά τη χρήση της οποίας η συγκεκριμένη ουσία θεωρείται ασφαλής προς κατανάλωση.

 

Νέα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

« Πορτογαλία – ενισχύοντας την φαρμακευτική φροντίδα – τώρα τα νοσοκομειακά φάρμακα διαθέσιμα και στα φαρμακεία της κοινότητας»

Το υπουργικό συμβούλιο της Πορτογαλίας πρόσφατα ενέκρινε την νέα νομοθεσία, η οποία αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, επιτρέποντας τη διάθεσή τους και από τα κοινοτικά φαρμακεία. Η απόφαση καλωσορίστηκε τόσο από τους ασθενείς στην Πορτογαλία, όσο και από την εθνική ένωση φαρμακοποιών(ANF). Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να επωφεληθούν περίπου 200.000 ασθενείς στη χώρα, που θα αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο, όσον αφορά τη διαχείριση των ασθενειών τους, αλλά και την ελάφρυνση από τα οικονομικά βάρη στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ANF, Ema Paulino, με την νομοθετική ρύθμιση, που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση της Πορτογαλίας, αναγνωρίζεται έμπρακτα ο ανεκτίμητος ρόλος του κοινοτικού φαρμακοποιού, στην διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, στην προσκόλληση του ασθενή στην αγωγή του, στην βελτίωση του θεραπευτικού αποτελέσματος και στην ενίσχυση της συνολικής φαρμακευτικής φροντίδας και παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η συνεργασία του συστήματος υγείας με τα κοινοτικά φαρμακεία εξασφαλίζει την πρόσβαση όλων των ασθενών στην φαρμακευτική περίθαλψη, δεδομένου ότι τα φαρμακεία είναι πολλά και εύκολα προσβάσιμα. Οι ασθενείς υπολογίζεται να χρειάζονται να διανύουν κατά μέσο όρο 112 km λιγότερα, προκειμένου να προμηθεύονται τα φάρμακά τους. Επιπλέον, μειώνεται αισθητά ο χρόνος αναμονής για την παραλαβή και ο χρόνος απουσίας τους από την εργασία. Η λύση της διάθεσης των νοσοκομειακών φαρμάκων από την κοινότητα δεν έχει μόνο πολλαπλά οικονομικά οφέλη, αλλά και ανεκτίμητη αξία στον τομέα της υγείας και αυτό θα ήταν καλό να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι αρμόδιοι φορείς και των υπολοίπων χωρών της Ένωσης.

« Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά καρκίνου στην Γαλλία από το 1990 έως σήμερα. Μεγαλύτερη η αύξηση στις γυναίκες»

Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η κλιματική αλλαγή συνετέλεσαν τα τελευταία 30 χρόνια στον διπλασσιασμό των καρκίνων στον πληθυσμό της Γαλλίας, με τις γυναίκες να έχουν το προβάδισμα. Οι καρκίνοι, που σχετίζονται με το κάπνισμα,παρουσίασαν ραγδαία αύξηση, όπως του πνεύμονα, του φάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και των χειλιών. Επιπλέον, ο SFP (public health agency in France), επισημαίνει ότι η παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση διαφόρων μορφών κακοήθειας, ακόμα και στις νεαρές ηλικίες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 4 Ιουλίου στο επιδημιολογικό περιοδικό Bouletin, ενώ οργανισμοί, όπως το εθνικό δίκτυο μητρώου καρκίνων στη Γαλλία και το National Cancer Institute, συμμετείχαν στην συλλογή πληροφοριών.