PGEU(10.06.2022): Συνολικά 321 κρούσματα ευλογίας των πίθηκων έχουν επιβεβαιωθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ

 • Τα δεδομένα υγείας είναι απαραίτητα για τη σύγχρονη παροχή υγειονομικής περίθαλψης, τη διαχείριση του συστήματος υγείας, την έρευνα και την καινοτομία, και πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή η προώθηση της χρήσης τους, προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα 2016-2021 ενώ οι μελέτες θα συνεχιστούν και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
 • Συνολικά 321 κρούσματα ευλογίας των πίθηκων έχουν επιβεβαιωθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 557 κρούσματα παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ/ΕΟΧ). Με βάση τις μέχρι σήμερα αναφορές κρουσμάτων, αυτή η επιδημία μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας, που αφορά κυρίως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Πολλές επίσης αναφέρουν φευγαλέους ή/και πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, που μερικές φορές συνδέονται με μεγάλα γεγονότα ή πάρτι.
 • Η MedsDisposal προσπαθεί να αποτρέψει τα αχρησιμοποίητα ή ληγμένα φάρμακα να καταλήξουν στο περιβάλλον, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σωστό τρόπο απόρριψής τους στην Ευρώπη. Επειδή η Ευρώπη νοιάζεται  για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, αποστολή της είναι να υποστηρίζουμε το κοινό, τους επαγγελματίες υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με εργαλεία και πληροφορίες για να κάνουν μια αλλαγή για το καλό, προς όφελος του περιβάλλοντος.
 • Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/839 ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Μαΐου 2022 για τον καθορισμό μεταβατικών κανόνων για τη συσκευασία και την επισήμανση κτηνιατρικών φαρμάκων που έχουν εγκριθεί ή καταχωριστεί σύμφωνα με την οδηγία 2001/82/ΕΚ ή τον κανονισμό (ΕΚ) 726/2004 έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα (ΕΕ L148/6 – https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2022/839/oj).
 • Γενικός Γραμματέας της CPME ορίστηκε η Sarada Das. Η Sarada εντάχθηκε στο CPME το 2009 και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας από το 2016. Η κα Das είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στις Ευρωπαϊκές Σπουδές και LL.M. στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ.
 • Το EuroHealthNet, η ευρωπαϊκή εταιρική σχέση δημόσιων αρχών και οργανισμών που εργάζονται για τη βελτίωση της ισότητας και της ευημερίας στην υγεία, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον νέο πρόεδρό του, Καθ. Martin Dietrich, Αναπληρωτή Διευθυντή του Ομοσπονδιακού Κέντρου Αγωγής Υγείας (BZgA) στη Γερμανία.
 • Ο αριθμός των ασθενών που πιστεύεται ότι ζουν με Long COVID συνεχίζει να αυξάνεται, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο να πιστεύεται ότι αντιμετωπίζουν την πάθηση. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν οι επίσημες έρευνες, αναφέρει ο Guardian.
 • Το Novavax μπορεί να ήταν ένα από τα τελευταία εμβόλια COVID-19 που κυκλοφόρησαν στην αγορά, αλλά η εταιρεία έχει ξεκινήσει δοκιμές φάσης 3 του ειδικού της εμβολίου Omicron που θα μπορούσε να χορηγηθεί ως αναμνηστικό.
 • Ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ όσο αφορά την παραίτηση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για το εμβόλιο COVID-19 από τις εταιρείες.
 • Ένας νέος διαδικτυακός κόμβος μοντελοποίησης που κυκλοφόρησε σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Σεναρίων για τον COVID-19, θα παρουσιάσει προβολές μοντελοποίησης για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η πανδημία του COVID-19 όσοn αφορά τα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Αυτός ο κόμβος θα χρησιμεύσει ως πηγή για τα κράτη μέλη στον σχεδιασμό τους για την πανδημία.
 • EP Study Artificial Intelligence in Healthcare. Αυτή η μελέτη προσφέρει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει τη μελλοντική υγειονομική περίθαλψη, ιδίως αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των κλινικών γιατρών, βελτιώνοντας την ιατρική διάγνωση και θεραπεία και βελτιστοποιώντας την κατανομή ανθρώπινων και τεχνικών πόρων.
 • Ως μέρος των προσπαθειών του να υποστηρίξει μια παγκόσμια προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο EMA δημοσίευσε την τελική αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή για την αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων.
 • Ο Steffen Thirstrup διορίστηκε ως Chief Medical Officer του Σε αυτό το ρόλο, θα παρέχει επιστημονική ηγεσία στον EMA και στις επιστημονικές του επιτροπές για να ενισχύσει την ικανότητα του Οργανισμού να ανταποκρίνεται σε προκλήσεις και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και να διαμορφώσει τη συμβολή του EMA σε πρωτοβουλίες για την υγεία της ΕΕ,

Τσεχία: η ηλεκτρονική βάση δεδομένων συνταγών εξατομικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων (IPLP), η οποία δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Τσεχικού Επιμελητηρίου Φαρμακοποιών, είναι ήδη διαθέσιμη στη διεύθυνση https://iplprecept.cz.

Φιλανδία: Οι Φινλανδοί είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον φαρμακευτική βιομηχανία και φαρμακευτική πολιτική, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.

Γερμανία: Η ABDA ξεκινάει μια νέα καμπάνια  με το σύνθημα «Πολύτιμες συμβουλές από τον φαρμακοποιό», όπου οι ασθενείς ενημερώνονται για τις πολυάριθμες δραστηριότητες του φαρμακοποιού.

Ιρλανδία: Ενόψει της έναρξης των εξετάσεων Leaving Cert και Junior Cert την επόμενη εβδομάδα, οι φαρμακοποιοί προσφέρουν σήμερα συμβουλές για το πώς να διαχειριστείτε το άγχος για να αποτρέψετε το να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την απόδοση των μαθητών των εξετάσεων. Οι φαρμακοποιοί συμβουλεύουν τους μαθητές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το άγχος των εξετάσεων δεν επηρεάζει την υγεία τους.