PGEU(10.03.2022): Ο κανονισμός που ενισχύει τον ρόλο του EMA στην ετοιμότητα και τη διαχείριση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων τίθεται σε ισχύ από 1.03.2022

 • Ο κανονισμός που ενισχύει τον ρόλο του EMA στην ετοιμότητα και τη διαχείριση φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων τίθεται σε ισχύ από 1 Μαρτίου 2022.Ο EMA είναι πλέον υπεύθυνος για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάσταση κρίσης, καθώς και για την αναφορά ελλείψεων κρίσιμων φαρμάκων κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
 • Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA) βοηθά στον συντονισμό των ιατρικών προμηθειών για τους Ουκρανούς — τόσο εκείνους που εγκαταλείπουν τη χώρα όσο και εκείνους που παραμένουν στην Ουκρανία.
 • Ο ΠΟΥ κάνει έκκληση ώστε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία, η υγεία να παραμείνει πυλώνας προτεραιότητας της ανθρωπιστικής αντίδρασης, με τα συστήματα και τις εγκαταστάσεις υγείας να παραμένουν προστατευμένα, λειτουργικά, ασφαλή και προσβάσιμα σε όλους όσους χρειάζονται βασικές ιατρικές υπηρεσίες και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να προστατεύονται ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να σώζουν ζωές.
 • Το HFD της Κροατίας εκφράζει την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στους Ουκρανούς συναδέλφους και τον ουκρανικό λαό.
 • Η Medifon, θυγατρική της Φινλανδικής Φαρμακευτικής Ένωσης, αναχωρεί σήμερα για προμήθειες υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία. Η μεταφορά αποτελεί μέρος της έκτακτης βοήθειας της ΕΕ, στην οποία η ίδια η Medifon δώρισε περισσότερα από 10.000 ευρώ σε προϊόντα περιποίησης τραυμάτων.
 • Οι φαρμακευτικοί οργανισμοί στη Γαλλία προωθούν ενεργά δημόσιες εκκλήσεις για την παροχή δωρεών στον οργανισμό «PharmacieHumanitaireInternationale (PHI), ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα για να αγοράσει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό σε Ουκρανούς πρόσφυγες.
 • Η Federfarmaστην Ιταλία αποδέχτηκε αμέσως την πρόσκληση της PGEU, με τη συμμετοχή των ιταλικών φαρμακείων, των επαρχιακών ενώσεων και των περιφερειακών ενώσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση χρημάτων, για την αγορά κιτ πρώτων βοηθειών, φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας.
 • Επίσης την πρόσκληση της PGEU για βοήθεια στην Ουκρανία αποδέχτηκαν οι φαρμακοποιοί της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Πολωνίας.
 • Έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση και την ενίσχυση της δράσης των κρατών μελών κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR).
 • Η μετάλλαξη BA.2 της Omicron δεν φαίνεται να οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με την αρχική μετάλλαξη Omicron. Ωστόσο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου σημειώνει ότι πρόκειται για πρώιμες εκτιμήσεις.
 • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τις συστάσεις του για τη σύνθεση του εμβολίου για τη χειμερινή γρίπη.
 • Η προώθηση της υπεύθυνης χρήσης αντιμικροβιακών στα ζώα προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μικροβιακής αντοχής στη δημόσια υγεία είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του κανονισμού (ΕΕ) 2019/6 για τα κτηνιατρικά φάρμακα («ο κανονισμός»), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή την 28 Ιανουαρίου 2022.
 • Η φαρμακοβιομηχανία έχει τρεις προτεραιότητες για την αύξηση της πρόσβασης στα εμβόλια: α)αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες ώστε να είναι έτοιμες να αναπτύξουν εμβόλια, β) συμβολή στη δίκαιη κατανομή των δόσεων εμβολίων και γ) προώθηση της καινοτομίας. Η αδυναμία των χωρών να απορροφήσουν τα παραδοθέντα εμβόλια έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.
 • Στόχος της υπουργικής διάσκεψης στις 28 Φεβρουαρίου 2022 ήταν να συζητηθεί η προστιθέμενη αξία της ενίσχυσης των δράσεων της ΕΕ για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της που πλήττονται από σπάνιες ασθένειες.Η ευρωπαϊκή συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας θα αντιμετωπιστεί ιδίως στο πλαίσιο πρωτοβουλιών όπως το EJPRD (Ευρωπαϊκό Κοινό Πρόγραμμα για τις Σπάνιες Παθήσεις) από το INSERM και από την EURORDIS, μια ευρωπαϊκή συμμαχία ενώσεων ασθενών.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε δεκατρία φάρμακα για έγκριση στη συνεδρίασή της τον Φεβρουάριο του 2022.[ Kimmtrak* (tebentafusp),PreHevbri (εμβόλιο ηπατίτιδας Β), Kapruvia (difelikefalin), Orgovyx (relugolix),Vydura (rimegepant),Inpremzia (ανθρώπινη ινσουλίνη (rDNA)),TruvelogMix 30 (ινσουλίνη),Neuraxpharm,Polpharma,Amversio (άνυδρη βεταΐνη), SitagliptinAccord (σιταγλιπτίνη)].
 • Η CHMP συνέστησε να συμπεριληφθείη χρήση του Spikevax ως αναμνηστικής δόσης σε άτομα που έχουν ολοκληρώσει προηγουμένως έναν αρχικό εμβολιασμό με άλλο εμβόλιο mRNA ή εμβόλιο αδενοϊικού φορέα καθώς και να συμπεριληφθεί η χρήση αυτού του εμβολίου COVID-19 σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών.
 • Στις 11 Φεβρουαρίου 2022, η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας για τα διαλύματα για έγχυση υδροξυαιθυλικού αμύλου (HES) σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για το Kimtrak (tebentafusp), μια μονοθεραπεία για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μελάνωμα του Uveal, έναν σπάνιο τύπο καρκίνου των ματιών.

 

Τσεχία-Δανία:Οι ειδικοί προειδοποιούν ιδιαίτερα για τη λεγόμενη προληπτική χρήση των χαπιών ιωδίου, η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Τα διαθέσιμα προϊόντα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα ιωδίου, το οποίο δεν θα βοηθήσει σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης. Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό. Η υπερδοσολογία ιωδίου είναι επικίνδυνη. Μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα ιωδισμού (δηλητηρίαση από ιώδιο) όπως πονοκέφαλος, πόνος και πρήξιμο των σιελογόνων αδένων, πυρετός και λαρυγγίτιδα, οίδημα ή φλεγμονή του λαιμού, γαστρεντερικά προβλήματα και διάρροια.

Φινλανδία:Η πανδημία αποκάλυψε τις δυνατότητες των φαρμακείων. Τα φαρμακεία έχουν μειώσει την πίεση στους άλλους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης αναλαμβάνοντας νέες ευθύνες.

Λουξεμβούργο: Τα φαρμακεία διενεργούν εμβολιασμούς κατά της COVID. Αφού ολοκληρώσουν ένα θεωρητικό και πρακτικό μάθημα που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εμβολιάσουν κατά της COVID. Προς το παρόν συμμετέχει το 10% των Λουξεμβουργιανών Φαρμακείων, με αναμενόμενη άνοδο στο 25% τους επόμενους μήνες.

Νορβηγία: Με βάση τα στοιχεία που αντλήθηκαν από τις στατιστικές φαρμάκων της Farmalogg από το 2019, παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών από τους νέους.Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών.