PGEU(1.06.2022):Η ευλογιά των πιθήκων (MPX) είναι αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη λοίμωξη στους ανθρώπους μετά την εκρίζωση της ευλογιάς και τη διακοπή του καθολικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς

 • Η ευλογιά των πιθήκων (MPX) είναι αυτή τη στιγμή είναι η πιο διαδεδομένη λοίμωξη στους ανθρώπους μετά την εκρίζωση της ευλογιάς και τη διακοπή του καθολικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς. Περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν αναφερθεί σύμφωνα με τον ορισμό των περιπτώσεων του ECDC και λαμβάνονται μέσω ελέγχου επίσημων ιστοσελίδων. Οι περιπτώσεις που αναφέρονται εκτός ΕΕ/ΕΟΧ συλλέγονται μέσω ελέγχου επίσημων ιστότοπων και πηγών μέσων ενημέρωσης.
 • Η 75η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ξεκίνησε στη Γενεύη την Κυριακή, με μια τελετή υποδοχής στην οποία παρευρέθηκαν οι ηγέτες της Κροατίας, της Γαλλίας, της Κένυας, της Μποτσουάνα, του Μπουτάν και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Στη συνέλευση αυτή δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση βελτίωση της χρηματοδότησης του ΠΟΥ καθώς και η σημασία της ύπαρξης αντανακλαστικών για την αντιμετώπιση της επόμενης πανδημίας.
 • Σε μια Ταχεία Εκτίμηση Κινδύνου που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντικών φαρμάκων και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.
 • Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον οκτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ – Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο – έχουν αναφέρει κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων τις τελευταίες ημέρες. Όμως έχουν εμφανιστεί κρούσματα και στην Αυστραλία, στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αγοράσει δόσεις του εμβολίου της Bavarian Nordic και έχει δώσει 1.000 δόσεις σε στενές επαφές κρουσμάτων υψηλού κινδύνου. Το Imvanex της Bavarian Nordic, είναι το μοναδικό εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων που διατίθεται στην ΕΕ. Συγχρόνως ο EMA ενέκρινε το Tecovirimat, από τη SIGA, το οποίο μπορεί να θεραπεύσει την ευλογιά, την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων, καθώς και επιπλοκές που μπορεί να συμβούν μετά τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.
 • Το Εαρινό Πακέτο Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει στα κράτη μέλη υποστήριξη και καθοδήγηση δύο χρόνια μετά τον πρώτο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 και εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εαρινή οικονομική πρόβλεψη του 2022 προβλέπει ότι η οικονομία της ΕΕ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2022 και το 2023.
 • Αυτή την εβδομάδα, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Dr Hans Henri P. Kluge οδήγησε μια αντιπροσωπεία στην Ουκρανία για να επανεξετάσει τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες υγείας και τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσει το σύστημα υγείας να αντέξει και να ανακάμψει από τη ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο.
 • Απαιτούνται 43 εκατομμύρια επιπλέον γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο παγκοσμίως. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (IHME).
 • Η Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε μια λίστα με προτάσεις για τη θεραπεία για τον COVID-19*. Με τίτλο «COVID-19 Therapeutic Innovation Booster», η έκθεση καλύπτει μια σειρά από διαφορετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών, πραγματικών στοιχείων και μακροχρόνιου COVID.
 • Η Επιτροπή αναφέρει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την BioNTech/Pfizer για την κλιμάκωση ορισμένων παραδόσεων εμβολίων μέχρι το 2024. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Επιτροπής, για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου mRNA, ισχύει μέχρι το 2023. Ωστόσο, οι χώρες έχουν παραπονεθεί ότι λαμβάνουν πάρα πολλές δόσεις και δεν ξέρουν τι να τις κάνουν.
 • Ως μέρος των προσπαθειών του να υποστηρίξει μια παγκόσμια προσέγγιση για την ανάπτυξη νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο EMA δημοσίευσε την τελική αναθεωρημένη κατευθυντήρια γραμμή για την αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση για τη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων. Η μικροβιακή αντοχή (AMR) μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είναι υπεύθυνη για περίπου 33.000 θανάτους ετησίως και εκτιμάται ότι κοστίζει στην ΕΕ 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε κόστος υγειονομικής περίθαλψης και απώλειες παραγωγικότητας.
 • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπό εξαιρετικές περιπτώσεις για το Zokinvy (lonafarnib), μια θεραπεία για ασθενείς με γενετικά επιβεβαιωμένη διάγνωση του συνδρόμου Hutchinson-Gilford Progeria ή προγεροειδών ελαιοπαθειών. Το Zokinvy ενδείκνυται για χρήση σε παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω.
 • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων (CHMP) του EMA συνέστησε την αναστολή των αδειών κυκλοφορίας πολλών γενόσημων φαρμάκων που έχουν δοκιμαστεί από την Synchron Research Services, έναν ερευνητικό οργανισμό με σύμβαση (CRO) που βρίσκεται στο Ahmedabad της Ινδίας.

 

Τσεχία: Λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, παρατηρείται οι τιμές των φαρμάκων να αυξάνονται και κυρίως εκείνων των φαρμάκων που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.

Δανία: Τα φαρμακεία καλωσορίζουν την ευρεία υποστήριξη από τους πελάτες-ασθενείς τους για την επέκταση του ρόλου του φαρμακείου και στην ανάληψη περισσότερων αρμοδιοτήτων. Αυτό που υποστηρίζουν οι ασθενείς είναι ότι τα φαρμακεία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο   στη σωστή χρήση των φαρμάκων, στη μείωση της σπατάλης φαρμάκων και στη μείωση του  κίνδυνου από χορήγηση λανθασμένου  φαρμάκου.

Φινλανδία: Σύμφωνα με τον βουλευτή Sari Sarkomaa, οι δραστηριότητες των φαρμακείων θα πρέπει να αναπτυχθούν πάνω από όλα ως μέρος της υγειονομικής περίθαλψης, έτσι ώστε τα φαρμακεία να μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηρίξουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Επίσης ο Eija Pelkonen, Διευθύνων Σύμβουλος της Fimea, επαινεί τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και τονίζει ότι δεν υπήρχε ούτε ένα παράπονο για τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Γερμανία: Οι Γερμανοί φαρμακοποιοί χαιρετίζουν την απόφαση της γερμανικής Bundestag να επιτρέψει να συμμετάσχουν τα δημόσια φαρμακεία στη διενέργεια των εμβολίων κατά της γρίπης από την ερχόμενη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Ιρλανδία: Οι φαρμακοποιοί της Ιρλανδίας  καλούν τον Υπουργό Υγείας να αλλάξει αμέσως τη νομοθεσία για να παρέχει στους φαρμακοποιούς αυξημένες επιλογές για τη χορήγηση προϊόντων HRT. Αυτή είναι μια κίνηση που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη διακοπή της παροχής ορισμένων προϊόντων θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (HRT) στην Ιρλανδία.

Νορβηγία: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι γιατροί που ασχολούνται με τον διαβήτη, Stein Vaaler και Kristian Furuseth βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης μιας πρωτότυπης διαδικασίας  για έναν επαγγελματικό διάλογο υγείας μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού σε σχέση με την υπηρεσία καθοδήγησης Medisinstart. Το έργο είναι μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος της Medisinstart για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.