PGEU (5.07.2022) : Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία παγκοσμίως

  • Στις 20 Ιουνίου, η PGEU συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο «Ακρόαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τους αποτελεσματικούς τρόπους επένδυσης στην υγεία σχετικά με το σχέδιο γνωμοδότησης για τη διαχείριση της μικροβιακής αντοχής σε όλο το σύστημα υγείας».
  • Συνολικά 2.746 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν πλέον εντοπιστεί σε 29 χώρες στην περιοχή του ΠΟΥ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ σε κοινή δήλωση με το ECDC αργά την Τετάρτη. Από αυτά τα κρούσματα, τα 1.796 επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά. Πάνω από το 99 τοις εκατό των περιπτώσεων είναι μεταξύ ανδρών.
  • Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων στο Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε χθες η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποια κοινοτική μετάδοση.
  • Ένα σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικαιροποίηση της σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ευνοεί την επέκταση των συνηθισμένων εξετάσεων (καρκίνο του μαστού, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου) ώστε να συμπεριληφθούν οι καρκίνοι του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου.
  • Το δισθενές ενισχυτικό εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Moderna που στοχεύει το αρχικό στέλεχος Omicron — γνωστό και ως mRNA-1273.214 — δημιούργησε περισσότερο από πενταπλάσια ώθηση στην παραγωγή αντισωμάτων που στοχεύουν τις μεταλλάξεις BA.4 και BA.5 της Omicron, ανακοίνωσε χθες η εταιρεία.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει σχέδια για τον κανονισμό για την αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας, σε μια ημερήσια διάσκεψη. Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, δεν θα ισχύει μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Οι ενδιαφερόμενοι θα ακούσουν πώς η Επιτροπή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα επόμενα τρία χρόνια για να προετοιμαστεί για αυτήν την προθεσμία.
  • Η μικροβιακή αντοχή προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία παγκοσμίως. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet νωρίτερα αυτό το έτος ποσοτικοποίησε μέρος του προβλήματος: εκτιμάται ότι 1,2 εκατομμύρια θάνατοι το 2019 οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Οι μη θεραπεύσιμες ανθρώπινες λοιμώξεις είναι ακριβώς αυτό που ανησυχεί τον Bernhard Url, εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων.
  • Η επιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του EMA (CHMP) συνέστησε τη χορήγηση επέκτασης της ένδειξης για το εμβόλιο COVID-19 Nuvaxovid ώστε να συμπεριληφθεί η χρήση σε εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών. Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από τη Novavax CZ, a.s., έχει ήδη εγκριθεί για χρήση σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.
  • Ο EMA συνέστησε τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το εμβόλιο COVID-19 (αδρανοποιημένο, ανοσοενισχυμένο) Valneva για χρήση στον αρχικό εμβολιασμό ατόμων ηλικίας από 18 έως 50 ετών.

Δανία: Η επανεξέταση και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι πολλοί ασθενείς με υψηλή κατανάλωση φαρμάκων δεν λαμβάνουν υπερβολική φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να χειροτερεύσει την υγεία τους. Ο γιατρός πρέπει να αποφασίσει να αφαιρέσει κάποιο φάρμακο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με το φαρμακοποιό, γράφει ο Jesper Gulev Larsen σε μια ανάρτηση συζήτησης στο Sundhedsmonitor, 22 Ιουνίου 2022.

Ολλανδία: Υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς για τους φαρμακοποιούς που ασχολούνται με  τη φροντίδα Ουκρανών προσφύγων.

Νορβηγία: Η Apokus είναι ένα κέντρο δεξιοτήτων και ανάπτυξης για φαρμακεία. Κάθε χρόνο, αναπτύσσουν 16 μαθήματα ηλεκτρονικής μάθησης. Δύο φορές το χρόνο, όλοι οι υπεύθυνοι των φαρμακείων συγκεντρώνονται για να συζητήσουν ποια νέα μαθήματα θα αναπτύξει η Apokus. Η εκπαίδευση σε ολόκληρο τον κλάδο συμβάλλει σε ένα κοινό επαγγελματικό πρότυπο για την καθοδήγηση και τις συμβουλές που παρέχονται στα φαρμακεία.

Νορβηγία: Τα τελευταία δέκα χρόνια, η χρήση φαρμάκων για την αλλεργία έχει αυξηθεί κατά 54%.  Μέχρι στιγμής φέτος, η χρήση φαρμάκων για την αλλεργία είναι στα ίδια επίπεδα με το 2021, γεγονός που δείχνει ότι η φετινή περίοδος αλλεργιών είναι αρκετά φυσιολογική.