PGEU(Ιούνιος 2024): Γιατροί και φαρμακοποιοί σε κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση της κρίσης των ελλείψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση

PGEU – Ιούνιος 2024

  • Η γενική συνέλευση στο Άμστερνταμ και η εκλογή νέου προεδρείου
  • Ελλείψεις – Το φλέγον θέμα της ατζέντας- Από κοινού προτείνουν λύσεις γιατροί και φαρμακοποιοί στο τραπέζι των συζητήσεων
  • Νέες υπηρεσίες πρόληψης στα φαρμακεία της κοινότητας

 

Γενική συνέλευση της PGEU – Amsterdam, Ιούνιος 2024

 

Με επιτυχία στέφθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των Ευρωπαίων φαρμακοποιών στις 10 και 11 Ιουνίου στο Amsterdam. Η Ελλάδα κέντρισε το ενδιαφέρον των υπολοίπων χωρών, με τη νέα υπηρεσία που θεσμοθετήθηκε πριν από λίγες μέρες και αφορά την δράση πρόληψης έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου και τη διάθεση των τεστ ταχείας ανίχνευσης στα φαρμακεία της κοινότητας. Μετά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας από την ομάδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τον πρόεδρο κύριο Απόστολο Βαλτά, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και διευκρινιστικές ερωτήσεις από τους Ευρωπαίους ομολόγους, οι οποίοι συνεχάρησαν τους Έλληνες συναδέλφους για την πρωτότυπη αυτή δράση.

Η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ υπό τον πρόεδρο Απόστολο Βαλτά, τον Κωνσταντίνο Κούβαρη, μέλος του ΔΣ ΠΦΣ, και τον Κωνσταντίνο Λιάρα, σύμβουλο του ΠΦΣ στην PGEU, οι οποίοι παρουσίασαν τη νέα υπηρεσία πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στη χώρα μας

 

Η στροφή στην πρόληψη κερδίζει έδαφος στα φαρμακεία της Ευρώπης με το βλέμμα στραμμένο σε ασθενοκεντρικές υπηρεσίες ποιότητας για τους πολίτες και σχεδιασμένες με την προοπτική εξασφάλισης της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Καθ΄όλη τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης υπήρχε θετικό κλίμα προς τις νέες υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν.

 

Η διάθεση HPV test kits στα φαρμακεία της Εσθονίας αυξάνει τη συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

 

Τα φαρμακεία στην Εσθονία έχουν συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στον οργανωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσφέροντας Kit αυτοδειγματοληψίας HPV. Σε ορισμένες περιοχές, τα ποσοστά προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έφτασαν το 70% το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη της Υγείας. Εκτός από τις επιλογές δοκιμής στην κλινική και ηλεκτρονικής παραγγελίας Kit αυτοδειγματοληψίας, διεξήχθη ένα πιλοτικό έργο στο οποίο συμμετείχαν 89 φαρμακεία σε πέντε κομητείες της Εσθονίας. Αυτά τα φαρμακεία διέθεταν πληροφορίες και διένειμαν τα HPV tests μαζί με προπληρωμένους φακέλους, σε γυναίκες του target group προ συμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του τραχήλου της μήτρας το 2023. Το προσωπικό του φαρμακείου εκπαιδεύτηκε κατάλληλα να απαντά σε ερωτήσεις και παρείχε πληροφορίες σχετικά με τον HPV, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον προ συμπτωματικό έλεγχο και την διαδικασία του self testing κατά την προσφορά των Kit. Από τα 6.700 Kit αυτοδειγματοληψίας που διανεμήθηκαν, περισσότερα από 600 (σχεδόν το 10%) διανεμήθηκαν μέσω των φαρμακείων.

Στην Ανατολική Εσθονία, την περιοχή με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στον προληπτικό έλεγχο, σχεδόν οι μισές γυναίκες που επέλεξαν αυτοδειγματοληψία για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έλαβαν το κιτ από φαρμακείο. Πρόκειται για μία σημαντική συμβολή στους συνολικούς στόχους, που έχει θέσει το Εθνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Υγείας. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην Εσθονία αυξήθηκε από 45% το 2020 σε 64% το 2023.

Η Ly Rootslane, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Φαρμακείων της Εσθονίας, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα από τα φαρμακεία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των φορέων υγείας και θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, βοηθώντας στην αύξηση της συμμετοχής στον προ συμπτωματικό έλεγχο το 2024, καθώς τα φαρμακεία στις πέντε κομητείες θα συνεχίσουν να διανέμουν Kit αυτοδειγματοληψίας HPV καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η δράση πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μία ουσιαστική δράση προάσπισης της δημόσιας υγείας, που αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης και είναι θεμιτό να υιοθετηθεί έγκαιρα και από άλλες. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, όντας ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος που εμφανίζεται στις γυναίκες, μπορεί ακόμη και να εξαλειφθεί με τον έγκυρο εμβολιασμό των εφήβων και τη μέγιστη συμμετοχή των γυναικών στον προ συμπτωματικό έλεγχο. Τα φαρμακεία της κοινότητας, με αφορμή το παράδειγμα της Εσθονίας, μπορούν σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς υγείας, να συμβάλουν ουσιαστικά, τόσο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και την μείωση της θνησιμότητας, όσο και στην εξάλειψη του.

Εκλογή νέου προεδρείου για το 2025

 Ιρλανδή η νέα πρόεδρος της PGEU για το 2025 – Η PGEU εξέλεξε την Clare Fitzell από την Irish Pharmacy Union (IPU) ως Πρόεδρο της PGEU για το 2025 και την Claude Hostert-Pfeiffer από την Ένωση Φαρμακοποιών του Λουξεμβούργου (SPL) ως Αντιπρόεδρο της PGEU. Η θητεία τους ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους.
Γιατροί και φαρμακοποιοί σε κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση της κρίσης των ελλείψεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Βασικό θέμα της συνδιάσκεψης που ακολούθησε τη Γενική Συνέλευση της PGEU στο Άμστερνταμ αποτέλεσαν οι ελλείψεις στα φάρμακα, στις ιατρικές συσκευές, αλλά και στο προσωπικό στο χώρο της υγείας.

Η Ένωση Ευρωπαίων Ιατρών (CPME) και η Ένωση Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU) ανταλλάξαν απόψεις, για πρώτη φορά μαζί σε μία συνδιάσκεψη, προτείνοντας λύσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και επαγγελματιών υγείας. Στην κοινή εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ασθενών, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τη βιομηχανία και άλλους χώρους.

Οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αύξηση των ελλείψεων φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη, που επηρεάζει την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών.

Ο Πρόεδρος της PGEU Aris Prins δήλωσε: «Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί χρειάζονται νωρίτερα ειδοποιήσεις για τις ελλείψεις. Η ασφάλεια του εφοδιασμού θα μπορούσε να βελτιωθεί περαιτέρω με τη διασφάλιση, ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες διαθέτουν ισχυρά σχέδια πρόληψης και μετριασμού των ελλείψεων και εισάγοντας προοδευτικές απαιτήσεις για τα κυλιόμενα αποθέματα ασφαλείας. Η αναθεώρηση της γενικής φαρμακευτικής νομοθεσίας και ένας πιθανός νόμος περί βασικών φαρμάκων θα μπορούσαν να παρέχουν ευκαιρίες για προσφορά λύσεων».

Οι επαγγελματίες ανησυχούν επίσης για το γεγονός ότι οι ελλείψεις ορισμένων βασικών ιατρικών συσκευών γίνονται όλο και πιο συχνές, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε πολλές περιπτώσεις. Ο Πρόεδρος της CPME, Δρ Christiaan Keijzer, τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διαθεσιμότητα «ορφανών» ιατροτεχνολογικών προϊόντων και η ανάγκη ύπαρξης ενός συνετού συστήματος κινήτρων, που να αποφεύγει την τεχνητή «ορφανοποίηση» συσκευών.

Στο τέλος της ημέρας, φαρμακοποιοί και γιατροί κατέληξαν, πώς οι ελλείψεις σε επαγγελματίες υγείας απειλούν τα θεμέλια ολόκληρου του κλάδου υγείας. Η CPME και η PGEU προτρέπουν τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν μία συντονισμένη στρατηγική της ΕΕ για το εργατικό δυναμικό υγείας, που δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση του υπάρχοντος δυναμικού και στις νέες προσλήψεις, διασφαλίζοντας τις ελάχιστες απαιτήσεις κατάρτισης και τις νόμιμες συνθήκες πρακτικής.

Αξίζει να σημειωθεί η ανάδειξη της σημασίας της διεπιστημονικής συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας, μέσω της κοινής συνέλευσης των επίσημων φορέων ιατρών και φαρμακοποιών για τα Ευρωπαϊκά δρώμενα.

Η Ευρώπη δηλώνει έμπρακτα την ανάγκη αντιμετώπισης από κοινού όλων των θεμάτων που αφορούν την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η υγειονομική φροντίδα, η φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και οι ελλείψεις που αποτελούν καθημερινό πρόβλημα, επιβάλλουν τη συνεργασία και τη σύμπνοια ιατρών και φαρμακοποιών, ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Μία ανάλογη προσέγγιση είναι θεμιτή και στον τομέα της πρόληψης, με δράσεις συνεργασίας και υπηρεσίες ποιότητας, που υποστηρίζονται από κοινού από όλους τους αρμόδιους φορείς υγείας.