PGEU(25.06.2021):Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία η οποία αφορά την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

 • Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία η οποία αφορά την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA). Θεωρεί ότι ένας ισχυρότερος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα διαδραματίσει πιο ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση υγειονομικών  κρίσεων και θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη επάρκεια φαρμάκων και ιατρικών συσκευών αλλά θα προωθεί και την  άμεση ανάπτυξη φαρμάκων για οποιαδήποτε καινούρια απειλητική ασθένεια.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο σύστημα συλλογής πληροφοριών για πανδημίες με σκοπό να εκδίδει ετήσια έκθεση για την κατάσταση ετοιμότητας της Ευρώπης. Επίσης η Επιτροπή αργότερα φέτος θα δημοσιεύσει πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού, της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Επείγουσα Αντιμετώπιση θεμάτων Υγείας (HERA).
 • Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) εξέδωσαν μία νέα οδηγία σύμφωνα με την οποία οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και όσοι έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε self-test ή καραντίνα. Εξαίρεση αποτελούν οι ταξιδιώτες που ταξιδεύουν από χώρες που είναι στο κόκκινο ή στις οποίες υπάρχουν ανησυχητικές μεταλλάξεις του ιού.
 • Η Novavax ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο κορωνοϊού ήταν 90,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη περιπτώσεων COVID-19 και 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη μέτριας έως σοβαρής νόσου σε δοκιμές φάσης 3.
 • Η γερμανική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε ποσοστό αποτελεσματικότητας 47% έναντι όλων των περιπτώσεων COVID-19.
 • Το ECDC και η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ SANTE) ξεκίνησαν μια σειρά δραστηριοτήτων για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών ΕΕ / ΕΟΧ να εντοπίζουν μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
 • Η ροή προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή μετά το Brexit αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρεί ότι υπάρχει επαρκές νομικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Ο EMA δημοσίευσε σήμερα την ετήσια έκθεσή του για το 2020, η οποία παρέχει μια επισκόπηση των σημαντικών επιτευγμάτων και των συνεισφορών του Οργανισμού στη δημόσια υγεία της Ευρώπης.
 • ΒΕΛΓΙΟ: Βάσει συνταγματικής απόφασης, περιορίζεται η εξαγωγή συγκεκριμένων φαρμάκων, με σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
 • ΙΤΑΛΙΑ: Σύμφωνα με τη μελέτη STADA Health Report 2021, που πραγματοποιήθηκε σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, πάνω από το 60% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τον φαρμακοποιό για θέματα υγείας σε σχέση με άλλους επαγγελματίες υγείας. Όσο αφορά την Ιταλία, ο επερχόμενος πρόεδρος της PGEU Roberto Tobia, τονίζει ότι η έναρξη εμβολιασμών στα φαρμακεία ήταν η πιο σημαντική επιτυχία του φαρμακευτικού επαγγέλματος τα τελευταία 20 χρόνια ενώ αποτελεί αφορμή και για μελλοντικές εκστρατείες ανοσοποίησης.
 • ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκεται σε διάλογο με τις αρχές για να δημιουργήσει ένα σύστημα που μπορεί να παρέχει συνεχή και ενημερωμένα δεδομένα αποθεμάτων συμβάλλοντας στη διαχείριση κρίσεων.
 • ΣΚΩΤΙΑ: To NHS (εθνικό σύστημα υγείας) σε συνεργασία με τα φαρμακεία ανέπτυξαν την υπηρεσία pharmacy first η οποία επιτρέπει στα φαρμακεία της κοινότητας να προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ασθενείς που παρουσιάζουν ορισμένες δευτερεύουσες παθήσεις επί πληρωμή. Σύμφωνα με τα δεδομένα σε διάστημα μόλις 2 μηνών πραγματοποιήθηκαν από τα φαρμακεία γύρω στις 500.000 συμβουλευτικές συνεδρίες.