PGEU(13.05.2022): Μετά τις αναφορές περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης από τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αναφερθεί επιπλέον κρούσματα σε παιδιά

  • Η ειδική επιτροπή για την πανδημία, εξέλεξε την Kathleen Van Brempt ως πρόεδρό της, μαζί με τέσσερις αντιπροέδρους, και θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα.
  • Μετά τις αναφορές περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης από τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν αναφερθεί επιπλέον κρούσματα σε παιδιά στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Επίσης, έχουν αναφερθεί εννέα περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μεταξύ 1 και 6 ετών στην πολιτεία της Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ECDC συνεργάζεται με ομάδες σε καθεμία από τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα, μαζί με τον ΠΟΥ και άλλους βασικούς εταίρους για να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες έρευνες.
  • Πρόσφατα, ο ΠΟΥ μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας της Μολδαβίας διοργάνωσε ένα 3ήμερο μάθημα για τη διαχείριση μαζικών ατυχημάτων (MCM), που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία. Συνολικά 32 χειρούργοι, τραυματολόγοι και διευθυντές εγκαταστάσεων από 13 νοσοκομεία επωφελήθηκαν από την εκπαίδευση.
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να παραδώσει 15 γεννήτριες στα νοσοκομεία. Η αποστολή τους από την αποθήκη του ΠΟΥ στο Lviv ξεκίνησε την Τρίτη και δύο γεννήτριες ντίζελ θα μεταφερθούν στη Μαριούπολη, δήλωσε ο Bhanu Bhatnagar, εκπρόσωπος του ΠΟΥ/Ευρώπης.
  • Οι «Φαρμακοποιοί Χωρίς Σύνορα» της Αυστρίας μαζί με το Αυστριακό Επιμελητήριο Φαρμακοποιών και στον Ιατρικό Σύλλογο μαζεύουν φάρμακα για το λαό της Ουκρανίας.
  • Τα φαρμακεία μέλη της Φινλανδικής Ένωσης Φαρμακοποιών έχουν δωρίσει σχεδόν 115.000 ευρώ για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς. Δωρεές έχουν γίνει μέσω του Φινλανδικού Ερυθρού Σταυρού, της Unicef, της Church Aid και της Save the Children, μεταξύ άλλων.
  • Εμφανίστηκε ξέσπασμα Salmonella typhimurium, σε ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό παιδιών τα οποία νοσηλεύονται μάλιστα με σοβαρά κλινικά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια. Ως  πιθανή οδός μόλυνσης θεωρούνται συγκεκριμένα προϊόντα σοκολάτας. Οι ανακλήσεις προϊόντων έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως με στόχο την πρόληψη κατανάλωσης προϊόντων.
  • Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω της πανδημίας μέχρι το τέλος του 2021.

Φιλανδία: Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι έχει αναπτύξει ένα μόριο που μπορεί ίσως να χρησιμοποιηθεί ως βιολογική μάσκα κατά του κοροναϊού.  Σε πειράματα σε ζώα, το μόριο απέτρεψε την εξέλιξη της μόλυνσης σε ποντίκια για επιπλέον τέσσερις ώρες μετά την έκθεση. Είναι επομένως πιθανό το ρινικό σπρέι να καταπολεμήσει τη λοίμωξη ακόμη και μετά την είσοδο του ιού στον ρινικό βλεννογόνο.

Φιλανδία: Η εκστρατεία Face Entrepreneur υπενθυμίζει ότι ένας φαρμακοποιός δεν είναι απλώς ιδιοκτήτης φαρμακείου, αλλά εργάζεται ως επαγγελματίας υγείας και ως μέρος της τοπικής κοινότητας.

Ιταλία: Η απόφαση του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων (Aifa) που απλοποιεί την πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα για τη θεραπεία του Covid-19 ανοίγει μια νέα φάση στην καταπολέμηση της πανδημίας.«Η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από φαρμακοποιούς – συνεχίζει ο Mandelli – είναι ένα θεμελιώδες βήμα για να γίνουν αυτές οι θεραπείες πραγματικά προσβάσιμες, σε μεγάλες πόλεις καθώς και σε μικρότερα κέντρα. Συγχρόνως αναβαθμίζεται και ο ρόλος του φαρμακοποιού.»

Πολωνία: Η νομοθεσία για το επάγγελμα του φαρμακοποιού έχει δημιουργήσει νομικές δυνατότητες για την εφαρμογή και την ανάπτυξη μιας σειράς φαρμακευτικών υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς. Η ρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των προκλήσεων για την υγεία που αντιμετωπίζει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.