Απόστολος Βαλτάς: “Ορισμένοι φαρμακοποιοί συγχέουν την υπηρεσία με την πώληση”
Αντίθετος δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας στο 2o Συνέδριο Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου στην επιβολή κατώτατου πλαφόν στις τιμές των rapid tests από την πολιτεία εκφράζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητά του να βάλει φρένο -μέσω και των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων σε πρώτη φάση- σε λογικές που δημιουργούν συνθήκες κανιβαλισμού στον κλάδο και λειτουργούν ως «βόμβα» γενικότερα για τις υπηρεσίες στο φαρμακείο.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Δυσφορία και απογοήτευσή ήταν τα συναισθήματα που εξέφρασε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς για την επιλογή ορισμένων φαρμακοποιών να μετατρέψουν την ευκαιρία ανάδειξης του επιστημονικού τους ρόλου μέσα από τη διενέργεια των rapid tests στα φαρμακεία, σε ένα «φθηνό δόλωμα» για την προσέλκυση πελατείας σε βάρος των συναδέλφων τους, εξευτελίζοντας ουσιαστικά την αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Συμμετέχοντας στις εργασίες του 2oυ Συνεδρίου Φαρμακοποιών Περιφέρειας Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου με θέμα «Καινοτόμες υπηρεσίες στο σύγχρονο Φαρμακείο», στην ομιλία του για τις «τελευταίες εξελίξεις στις δράσεις και το έργο του ΠΦΣ» ο κ. Βαλτάς αναφερόμενος στην υπηρεσία διενέργειας των rapid tests, μίας υπηρεσίας που όπως και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται επί πληρωμή και στα ελληνικά φαρμακεία, σημείωσε ότι ορισμένοι φαρμακοποιοί με τη μείωση και σε κάποιες περιπτώσεις τον εξευτελισμό των τιμών, ουσιαστικά «κανιβαλίζουν» τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους που δεν μπαίνουν σε αυτήν τη διαδικασία πλειστηριασμού των τιμών για να τραβήξουν πελατεία.
Ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι η διάθεση και διενέργεια των rapid tests από τα φαρμακεία ήταν στις επιλογές της διοίκησης εξαρχής καθώς πρόκειται για μία υπηρεσία που παρεχόταν από τα φαρμακεία στην Ευρώπη εδώ και μήνες. Υπενθύμισε δε ότι το θέμα είχε έρθει και είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ήδη από τον Μάρτιο και με ψήφους 13 – 2 είχε απαντήσει θετικά στην προοπτική να μπει ως υπηρεσία στα φαρμακεία. Όπως εξήγησε το θέμα δεν είχε προχωρήσει τότε καθώς είχε σκάσει παράλληλα το θέμα της δωρεάν διάθεσης των self tests από τα φαρμακεία και ¨δεν μπορούσαμε να έχουμε εκατομμύρια self και ταυτόχρονα να κάνουμε και rapid διότι τότε ο πελάτες θα μου έλεγε “κάνε μου κι εμένα το self”».
Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε θέσει βέτο για το θέμα της διενέργειας rapid test από τα φαρμακεία και με προσωπική του παρέμβαση στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη δεν προχώρησε η ψήφιση στη Βουλή της σχετικής διάταξης Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το casus belli που είχε πει «ήταν γι΄ αυτές τις συνθήκες. Επειδή το είπα, όταν η αγορά ομαλοποιήθηκε, αυτήν την αγορά θα έπρεπε να την απεμπολήσω ή θα έπρεπε να μείνω κολλημένος σαν αυτούς τους παλιούς που λένε “είπα αυτό, δεν το παίρνω πίσω;”»
Για τον ίδιο η συζήτηση και η απόφαση για να μπουν τα rapid tests στα φαρμακεία ήταν μία ακόμη απόφαση των φαρμακοποιών να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει τη χώρα ενόψει της τόσο σημαντικής για την οικονομία της χώρας διασφάλισης μίας καλής και ασφαλούς τουριστικής περιόδου. «Εννέα υπουργοί στην ουσία ζήτησαν να συμβάλλουμε ώστε στα νησιά, όπου δεν υπήρχαν μικροβιολογικά εργαστήρια να τα κάνουν (σ.σ. τα rapid tests) οι φαρμακοποιοί. Και ωφελήθηκαν τα φαρμακεία που καταστράφηκαν πέρσι οικονομικά ή ωφελούνται όλα τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή. Ή δεν ωφελούνται όσοι κάνουν;».
Από εκεί και πέρα οι φαρμακοποιοί αγκάλιασαν σιγά σιγά αυτή την επί πληρωμή υπηρεσία καθώς υπάρχει ακόμη από πολλούς φαρμακοποιούς μία διστακτικότητα. Τον ίδιο όμως, όπως είπε δεν τον απασχολεί ο αριθμός των φαρμακοποιών που συμμετέχουν στην υπηρεσία διενέργειας των rapid tests όσο ο κανιβαλισμός που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλάδο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν την υπηρεσία ορισμένοι φαρμακοποιοί. Όπως ανέφερε «δεν ζητάω όλοι να κάνουν. Ξεκινήσαμε με 1500 και τώρα είναι πάνω από 5.500 – 6.000 φαρμακοποιοί. Ίσως να φτάσουν και τους 7.000 φαρμακοποιούς την άλλη εβδομάδα. Δεν με ανησυχεί αυτό αγαπητοί συνάδελφοι. Άλλο με ανησυχεί. Ο κανιβαλισμός ο οποίος πραγματικά έχει οδηγήσει στον εξευτελισμό των τιμών από ορισμένους συναδέλφους. Αυτό όμως οφείλεται στην φιλοσοφία μας. Οφείλεται στο γεγονός ότι θέλουμε πολλή δουλειά για να πιστεύουμε στην υπηρεσία. Έχουμε μπερδέψει την υπηρεσία με τη λιανική πώληση. Νομίζουν ότι επιχειρούν με φθηνές τιμές για την προσέγγιση πελατών. Δεν κατανοούν ότι η υπηρεσία δεν έχει καμία σχέση με τη λιανική πώληση. Δεν κατανοούν ότι εδώ είναι ο επιστημονικός μας ρόλος. Γιατί αύριο θα είναι άλλη υπηρεσία, συνάδελφοι. Και άλλη και άλλη. Τι σχέση έχει η υπηρεσία με το τι πουλάς; Η υπηρεσία είναι το brand του φαρμακοποιού. Γιατί σε λίγο θα έρθει η υπηρεσία και για την αναπνευστική συσκευή. Σε λίγο θα έρθει η υπηρεσία για τη διανυκτέρευση. Δηλαδή θα μου πείτε ότι στη διανυκτέρευση θα έχω φαρμακοποιούς που θα λένε ότι “εγώ δεν παίρνω τέσσερα ευρώ αποζημίωση μετά τις 12 τη νύχτα”. Σοβαρολογείτε; Και παρακαλώ τους Συλλόγους να λειτουργήσουν διαφορετικά. Η προσέγγιση των συναδέλφων είναι θέμα εμπιστοσύνης. Κάποιος με έπιασε εδώ στην Καλαμάτα και μου είπε “άμα το δεχτεί ο άλλος, θα το κάνω κι εγώ”. Και επαναλαμβάνω. Είναι δυνατόν να απεμπολούμε αυτό που σε τελική ανάλυση δείχνει τον επιστημονικό μας ρόλο, πέραν των άλλων; Σαν φαρμακείο των υπηρεσιών πάντα. Σε ποια χώρα της Ευρώπης ρίχνουν τις τιμές οι φαρμακοποιοί;».
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου δήλωσε τέλος την αντίθεσή του στη λογική ενός μέτρου ορισμού κατώτατης τιμής εξηγώντας ότι τελικά αυτό θα έκανε ζημιά στους φαρμακοποιούς. Δήλωσε δε απευθυνόμενος σε όσους έχουν κατεβάσει πάρα πολύ τις τιμές ότι «θα πρέπει να συνέλθουν και να καταλάβουν ότι ναι, δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε αλλά θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο σεβασμός της υπηρεσίας δεν μπορεί να συνάδει με αυτά που γίνονται με τις τιμές, 40% έκπτωση, 50% έκπτωση, 60% έκπτωση, εκποίηση των προϊόντων μας. Αυτό εμείς δεν θα το επιτρέψουμε, θα βρεθεί τρόπος να μαζευτούν, με το καλό εγώ πιστεύω. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι θέμα brand, είναι θέμα επιστημονικότητας, είναι θέμα αξιοπρέπειας. Και το κυριότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να απεμπολήσουμε και να εκποιήσουμε την πρώτη υπηρεσία».
Θύμισε δε στους παρευρισκόμενους αλλά και σε όλο το ακροατήριο –κάποιοι παρακολουθούσαν το συνέδριο διαδικτυακά- ότι ναι μεν για τους φαρμακοποιούς η βασική τους προτεραιότητα πάντα ήταν το φάρμακο αλλά η συζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας στο φαρμακείο είναι κάτι που συζητιέται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Σε όλα τα συνέδρια, εδώ και είκοσι χρόνια, απ’ όταν ξεκίνησα να συνδικαλίζομαι, αυτό άκουγα. Γι’ αυτό δεν ζούσαμε; Το λέω, το πιστεύω και ανατριχιάζω. Και το σκοτώνουμε εμείς; Για ποιο λόγο;».
Πηγή: DailyPharmaNews