PGEU(06.08.2021): Η Ευρωπαικη Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει 120 εκατ. ευρώ στην έρευνα για την αντιμετώπιση του κορονοιού
6 Αυγούστου 2021
- Σύμφωνα με το ECDC έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 κατά 64,3% στην ΕΕ τα οποία αφορούν κυρίως ηλικίες 15-24.
- Η Ευρωπαικη Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει 120 εκατομμύρια ευρώ στην έρευνα για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Οι ερευνητικές εργασίες είναι 11 και θα πραγματοποιηθούν από 312 ερευνητικές ομάδες από όλο τον κόσμο.
- Στις 22 Ιουλίου προστέθηκε το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) ως μια «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου του Johnson & Johnson για τον κορονοϊό. Να σημειωθεί ότι στα 21 εκατομμύρια που είχαν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο, αναφέρθηκαν 108 περιπτώσεις GBS και 1 θάνατος.
- Κατόπιν αιτήματος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δημιουργήθηκε μια τεχνική συμβουλευτική ομάδα (TAG) για την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας σχετικά με τις βασικές επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία.
- Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αρχίσει να αξιολογεί τη χρήση του ανοσοκατασταλτικού anakinra, επίσης γνωστού με το εμπορικό σήμα Kineret, στη θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 σε άτομα που μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.
- Τσεχία: Η Επιτροπή εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Τσεχίας ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ
- Ιρλανδία: Η Επιτροπή εγκρίνει τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ιρλανδίας ύψους 989 εκατομυρίων ευρώ.
- Ισπανία: Tα κοινοτικά φαρμακεία της Ισπανίας εντάσσονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στον σχεδιασμό για την ανίχνευση της COVID-19, μετά την έγκριση στις 21/07/2021 από το Συμβούλιο Υπουργών του Βασιλικού Διατάγματος. Για τη διευκόλυνση αυτού του σκοπού, εκπονήθηκε ένας “Οδηγός για τους φαρμακοποιούς της κοινότητας για τη διανομή προϊόντων αυτοελέγχου για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2’’.
- Μ. Βρετανία:
α) Ξεκινά η δημιουργία του Ταμείου Καινοτόμων Φαρμάκων, το οποίο θα παρέχει γρήγορη πρόσβαση στις τελευταίες τεχνολογίες, όπως κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών και είναι ανοιχτό για όλους τους θεραπευτικούς τομείς.
β) Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας ενέκρινε το φάρμακο Πεμιγατινίμπη για τη θεραπεία μιας σπάνιας μορφής καρκίνου των χοληφόρων πόρων.
- Γερμανία: O γερμανικός νόμος ESG, εισάγει νέες υποχρεώσεις για τις γερμανικές εταιρείες όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποχρεώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.
- Πορτογαλία: Ο Infarmed ενέκρινε τη χρήση των φαρμάκων Kaftrio και Orkambi για τη θεραπεία της κυστικής ίνωσης.