“Λιγότερο αλάτι ίσον λιγότερη υπέρταση και λιγότεροι θάνατοι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια”
Όπως ανακοινώθηκε χθες στο ESC 2019 που διεξάγεται στο Παρίσι, η προληπτική μείωση της λήψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό, μειώνει κατά 50% τον αριθμό των ανθρώπων που θα παρουσιάσει υπέρταση στην ζωή του.
Αυτό ανακοίνωσε ο καθηγητής Jaime Miranda από το Universidad Peruana Cayetano Heredia, από τη Λίμα του Περού.
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι το κλειδί για λιγότερα προβλήματα στην καρδιά και λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες και οι γιατροί συστήνουν μείωση του αλατιού και αύξηση του καλίου για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Μάλιστα υπάρχει συμφωνία κρατών με την παγκόσμια οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) να μειωθεί παγκοσμίως η λήψη αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025. «Οι παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο δημόσιας υγείας για την μείωση του αλατιού στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση είπε ο καθηγητής.
Η μελέτη από το Περού
Η μελέτη διεξήχθη σε έξι χωριά του Περού όπου η λήψη αλατιού γίνεται μόνο μέσω του μαγειρεμένου φαγητού και όχι από επεξεργασμένες τροφές, καθώς στις περιοχές αυτές είναι δυσεύρετες. Η ομάδα του καθηγητή Miranda προσέφερε στα νοικοκυριά αλάτι με 25% κάλιο και 75% αλάτι , αντικαθιστώντας στα λιγοστά καταστήματα των περιοχών αυτών τα προϊόντα με αλάτι 100%. Στη συνέχεια, μεταξύ των ετών 2014 με 2017, εξέταζαν τακτικά μια τυχαία ομάδα 2.376 κατοίκων των περιοχών αυτών μετρώντας την πίεσή τους κάθε πέντε μήνες.
Όπως αποδείχτηκε, με την μείωση του αλατιού, μειώθηκε η πίεση κατά μέσον όρο 1,23 βαθμούς.
«Με μια πρώτη ματιά, αυτό φαίνεται μικρή αλλαγή στην πίεση αλλά αν λάβουμε υπόψη ότι μέσα σε αυτούς τους 2.376 ανθρώπους υπήρχαν και πολλοί υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη υπέρτασης, και ότι μειώθηκαν τα περιστασιακά με καρδιαγγειακά επεισόδια κατά 10%, τότε καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για τεράστιο αντίκτυπο», σχολίασε ο καθηγητής.
Και συνέχισε λέγοντας: «Στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που η υπέρταση είναι πολύ δεδομένη, η μείωση τόσο στα περιστατικά που παρουσίασαν υπέρταση έφτασε το 50%».
Όπως επισημαίνει ο Δρ Miranda, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλες κοινωνίες. Αλλά καθώς στα δικά μας χωριά -που δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ και πολλά αγαθά διατροφής επεξεργασμένα και «έτοιμα-, είναι εύκολο να αλλάξουμε απλά το μαγειρικό αλάτι, σε άλλες κοινωνίες με πληθώρα έτοιμων και βέβαια επεξεργασμένων αγαθών, πρέπει μα γίνουν ολόκληρες στρατηγικές μείωσης του αλατιού. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την υπέρταση, τα εγκεφαλικά και την θνητότητα από καρδιαγγειακά επεισόδια».
Από τη Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Πηγή: DailyPharmaNews