29.01.2021: Εβδομαδιαία ενημέρωση της PGEU-Δράσεις Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καθορίζονται οι βασικές δράσεις για τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) που θα βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων και στον έλεγχο του ιού.
 • Έως τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον το 80% των ατόμων άνω των 80 ετών και το 80% των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας κάθε κράτους μέλους, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει το 70% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού.
 • Η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει ένα πρωτόκολλο πιστοποιητικού εμβολιασμού σε επίπεδο ΕΕ έως το τέλος του μήνα. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.
 • Όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να αποθαρρύνονται έως ότου η επιδημιολογική κατάσταση βελτιωθεί σημαντικά.
 • Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στα εμβόλια, η Επιτροπή πρόκειται να δημιουργήσει το μηχανισμό Team Europe. Η Team Europe έχει ήδη εξασφαλίσει 853 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της COVAX.
 • Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη διαβεβαίωσε σήμερα τους νομοθέτες της ΕΕ ότι η Επιτροπή εργάζεται για να δώσει στους ευρωβουλευτές περισσότερη πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες που αφορούν τις συμβάσεις προμήθειας εμβολίων και μάλιστα ευχαρίστησε την εταιρία CureVac της Γερμανίας, τον πρώτο κατασκευαστή εμβολίων που συμφώνησε να επιτρέψει στους ευρωβουλευτές να ελέγξουν τη σύμβασή της.
 • Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons υπέβαλε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Pfizer, κατηγορώντας την εταιρεία για κατάχρηση κυριαρχίας στην απόφασή της να επιβραδύνει την παράδοση εμβολίων στην Ευρώπη. Συγχρόνως, η Ιταλική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νομικής δράσης εναντίον της Pfizer, μετά την καθυστερημένη παράδοση εμβολίων για τον κοροναϊό.
 • Οι περιορισμένες αρμοδιότητες της ΕΕ για την υγεία δυσχέραναν την αντίδραση της στην εξάπλωση του κορωνοϊού, σύμφωνα με μια ανασκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.
 • Η AI (Τεχνητή νοημοσύνη) μπορεί να μεταμορφώσει την αλυσίδα εφοδιασμού φαρμακευτικών προϊόντων βελτιώνοντας την. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον αλγόριθμο Machine Learning (ML) ο οποίος αναγνωρίζει παρόμοια μοτίβα και μπορεί να προβλέψει μελλοντικά συμβάντα με εκπληκτική ακρίβεια αρκεί να του παρέχονται αρκετά δεδομένα.
 • ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Σε 220 δήμους, το προσωπικό υγείας στα φαρμακεία έχει ήδη ολοκληρώσει την απαραίτητη εκπαίδευση για τον εμβολιασμό έναντι της COVID ώστε να είναι έτοιμοι για δράση. Περίπου το 90% του πληθυσμού στη Νορβηγία ζει στους εν λόγω δήμους.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην προετοιμασία δόσεων εμβολίων που είναι έτοιμα να χορηγηθούν, ενώ συγχρόνως συνεργάζονται, μαζί με την ομάδα εμπειρογνωμόνων COVID-19 από κάθε νοσοκομείο, στο πρωτόκολλο και τη συνεχή ενημέρωση των οδηγών θεραπείας, ενσωματώνοντας νέες θεραπευτικές επιλογές και παρακολουθώντας την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: 65 φαρμακεία συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19.
 • Στις 19 Ιανουαρίου, η PGEU συναντήθηκε με οργανώσεις Ευρωπαίων γιατρών, οδοντιάτρων και κτηνιάτρων για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως τη συνεργασία για την εκπαίδευση One Health, το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, τη μικροβιακή ανθεκτικότητα και την αναθεώρηση της οδηγίας για τα επαγγελματικά προσόντα (PQD).
 • Στις 21 Ιανουαρίου, η PGEU συναντήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και συζήτησαν τη μεταξύ τους συνεργασία καθώς και τον ρόλο των φαρμακοποιών στους εμβολιασμούς Covid19, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακοεπαγρύπνησης και της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πιστοποίησης Φαρμάκων.

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 • Εστάλη στην PGEU ενημέρωση αναφορικά με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών των Ελλήνων Φαρμακοποιών.
 • Συμμετείχαμε σε έρευνα της ΕΕ για τις ελλείψεις φαρμάκων.
 • Γνωμοδοτήσαμε πάνω στο τελικό κείμενο της PGEU αναφορικά με τα Health Data ώστε να κοινοποιηθεί στη συνέχεια στην ΕΕ.