29 Οκτωβρίου : Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ψωρίασης
Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι η ημέρα ειδικά αφιερωμένη σε άτομα με ψωρίαση / ψωριασική αρθρίτιδα. Σχεδιασμένο από ασθενείς για ασθενείς, η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι ένα παγκόσμιο γεγονός που διεξάγεται για να δώσει μια διεθνή φωνή στα εκατομμύρια άτομα με ψωρίαση / ψωριασική αρθρίτιδα.
Τι είναι η ψωρίαση;
Είναι μια συχνή, χρόνια, φλεγμονώδης δερματοπάθεια που προσβάλλει περίπου το 2% του πληθυσμού και διαφέρει ανάλογα με τη φυλή, το γεωγραφικό πλάτος και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Οι άντρες και οι γυναίκες προσβάλλονται εξίσου. Η συνήθης ηλικία έναρξης είναι η 3η – 4η δεκαετία της ζωής. Περίπου 10-15% των ασθενών εμφανίζουν τη νόσο πριν την ηλικία των 10 ετών. Στην περίπτωση αυτή προσβάλλεται μεγαλύτερη έκταση του σώματος και η νόσος ανταποκρίνεται σημαντικά λιγότερο στην τοπική θεραπεία.
Η ψωρίαση αποτελεί πρωτίστως ανοσολογικό νόσημα, που σημαίνει ότι σχετίζεται με το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Το τελευταίο είναι «λανθασμένα» ενεργοποιημένο στην ψωρίαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τα κύτταρα του δέρματος να ωριμάσουν και να πολλαπλασιαστούν πιο γρήγορα και κατόπιν να συσσωρεύονται στα ανώτερα στρώματα του, δημιουργώντας τις ψωριασικές «πλάκες». Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ-λεμφοκύτταρα), φτάνουν με την κυκλοφορία του αίματος σε κάποιο σημείο του δέρματος, δημιουργούν μια τοπική φλεγμονή και με τις ουσίες που παράγουν διαταράσσουν τον φυσιολογικό κύκλο των κυττάρων του δέρματος.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες, αφού το 1/3 των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, με ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειάς τους να πάσχουν από κάποια μορφή ψωρίασης. Παρ’ όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.
Άλλοι παράγοντες είναι:
- Τραυματισμοί του δέρματος
- Φάρμακα (λίθιο, ορισμένα καρδιολογικά φάρμακα, ιντερφερόνη κ.α.)
- Ενδοκρινικοί παράγοντες (εφηβεία, εμμηνόπαυση)
- Ορισμένες λοιμώξεις (κυρίως στρεπτοκοκκικές)
- Η αυξημένη χρήση αλκοόλ
Ποιες οι θεραπείες της ψωρίασης;
- Τοπική θεραπεία
Μια τοπική θεραπεία περιλαμβάνει κάθε είδους φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα. Οι τοπικές θεραπείες είναι συνήθως το πρώτο είδος φαρμάκου που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη θεραπεία της ψωρίασης.
- Φωτοθεραπεία
Η φωτοθεραπεία περιλαμβάνει την χρήση διαφορετικών ειδών υπεριώδους φωτός για τη θεραπεία της ψωρίασης. Συχνά χρησιμοποιείται σε ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση και συχνά συνδυάζεται με τοπικές θεραπείες. Η φωτοθεραπεία γίνεται συνήθως σε ιατρείο ή με ειδικό εξοπλισμό στο σπίτι. Για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί συχνή θεραπεία (έως τρεις φορές την εβδομάδα).
- Συστηματικές Θεραπείες
Μια συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο που χορηγείται με τη μορφή ενός χαπιού ή μιας ένεσης. Μπορούν να έχουν αποτελέσματα σε άλλα μέρη του σώματος, όχι μόνο στο δέρμα. Λόγω των πιθανών κινδύνων τους, οι συστηματικές θεραπείες χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία πιο σοβαρών περιπτώσεων ψωρίασης.
- Θεραπείες με χρήση βιολογικών σκευασμάτων.
Είναι μια νέα κατηγορία συστηματικών θεραπειών για μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση. Είναι κατασκευασμένα από πρωτεΐνες που παράγονται από ζωντανά κύτταρα, αντί να δημιουργούνται σε εργαστήριο μέσω του συνδυασμού χημικών, όπως τα περισσότερα φαρμακευτικά φάρμακα.
Τα βιολογικά σκευάσματα , που χορηγούνται με ένεση, μπλοκάρουν τμήματα της διαδικασίας του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγούν στην ψωρίαση.Η μακροπρόθεσμη ασφάλεια των βιολογικών βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη.
Πηγή: https://www.epidermia.gr/
http://www.kalipso.gr/
http://www.worldpsoriasisday.com/