24 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία είναι μια εκστρατεία που δημιουργήθηκε και καθιερώθηκε το 2012 από το FH Foundation με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας.

Εορτάζεται ετησίως στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία (FH) είναι η πιο κοινή γενετική πάθηση που οδηγεί σε πρώιμη καρδιακή νόσο. Στην πραγματικότητα, 1 στους 250 ανθρώπους έχουν Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία . Αυτό είναι 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί και 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Δυστυχώς, το 90% των ατόμων που γεννιούνται με την νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδιάγνωστα.

Τα άτομα με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία έχουν ένα υψηλό ποσό της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) ή «κακή χοληστερόλη» λόγω μιας μετάλλαξης σε ένα από τα γονίδια που ελέγχει τον τρόπο που η χοληστερόλη αποβάλλεται από το σώμα. Ως αποτέλεσμα, η χοληστερόλη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί τελικά να συγκεντρωθεί στα τοιχώματα των αρτηριών. Η χοληστερόλη που συσσωρεύεται στο τοίχωμα της αρτηρίας ονομάζεται σκλήρυνση των αρτηριών ή αρτηριοσκλήρωση και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια σε νέους ενήλικες και ακόμη παιδιά.

Η Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία κληρονομείται και μεταφέρεται μέσω των οικογενειών

Τεράστια σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση των ατόμων του πληθυσμού που έχουν οικογενή υπερχοληστερολαιμία προκειμένου να εφαρμοσθεί η κατάλληλη θεραπεία και μάλιστα από μικρή ηλικία. Η εφαρμογή μίας τέτοιας επιθετικής προληπτικής στρατηγικής αναμένεται να μειώσει τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε αυτούς τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, η γνώση ότι ένα άτομο πάσχει από οικογενή υπερχοληστερολαιμία είναι σημαντική και σε επίπεδο προγεννητικής συμβουλής και οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς εάν ένας από τους δύο γονείς πάσχει από Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία, υπάρχει 50% πιθανότητα το κάθε παιδί να την κληρονομήσει.

 

             

Πηγή: https://thefhfoundation.org/

http://www.atherosclerosis.gr/