2η Ημερίδα φαρμακευτικής φροντίδας της παχυσαρκίας, στην Κοζάνη-«Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων» στη Θεσσαλονίκη

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

2η Ημερίδα φαρμακευτικής φροντίδας της παχυσαρκίας, στην Κοζάνη

 

            Με διπλή θεματολογία συνεχίσθηκε ο κύκλος των σεμιναρίων για θέματα φαρμακευτικής φροντίδας, του μεγάλου Εκπαιδευτικού Προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ για το 2023, υπό την ευθύνη και την εποπτεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η δεύτερη ημερίδα διεξάχθηκε στην Κοζάνη, με θέμα: «Παχυσαρκία: Νόσος ή αισθητική διαταραχή», σε συνεργασία με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης  και Φλώρινας και χορηγό την εταιρεία Novo Nordisk.

Τους παρευρισκόμενους προλόγισε η πρόεδρος του Φ.Σ Κοζάνης κυρία Μαρία – Θηρεσία Χαραμή, η οποία απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθως μίλησε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς ο οποίος στην εναρκτήρια παρέμβαση του, μιλώντας και για τις συνενώσεις, τόνισε ότι η μελέτη έγινε με βάση το μικρό και μεσαίο φαρμακείο και με στόχο την επίτευξή ποιότητας ζωής για τον φαρμακοποιό αλλά και την ανάπτυξη και την κερδοφορία για το φαρμακείο.

Ο Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Αντιπρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Σεραφείμ Ζήκας ανέφερε ότι πρόκειται για μια προσπάθεια με στόχο την έγκυρη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στη διαχείριση των χρονίως πασχόντων ασθενών .

Εισηγητές της ημερίδας είναι η κα Ρεβέκκα Γυφτάκη Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, SCOPE fellow (Obesity World Federation), Συνεργάτης Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και ο κ. Διαμαντής Κλημεντίδης Κλινικός Φαρμακοποιός, MSc in Clinical Pharmacy, MSc στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις Συνενώσεις Φαρμακείων και συγκεκριμένα θα αναλύθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από τον κ. Αθανάσιο Γουβάλα, φαρμακοποιό MSc, PgDip, και συγκεκριμένα το άρθρο 52 του νόμου 4999/2022. Συζητήθηκαν  οι προοπτικές που ανοίγονται για την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων σε μια μεταβατική εποχή, γεμάτη προκλήσεις για το επάγγελμά μας.

Στην  ημερίδα παραβρέθηκαν πολλοί φαρμακοποιοί και επίσης οι πρόεδροι κ.κ. Σωκράτης Κουρέλλας (Φ.Σ. Γρεβενών), Ιωάννης Σαββόπουλος (Φ.Σ. Καστοριάς) , Αν. Ρόντσης (Φ.Σ. Σερρών) και Αθαν. Κουτσούκης (Φ.Σ. Λάρισας).

 «Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων» στη Θεσσαλονίκη

Με την συμμετοχή 100 και πλέον φαρμακοποιών, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Εργαστήριο Φαρμακείου, το διήμερο σεμινάριο με θέμα «Υποδειγματική παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων – Διασφάλιση ποιότητας στο εργαστήριο του φαρμακείου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία». Τα σεμινάρια αυτά τελούν υπό την αιγίδα των Τμημάτων Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πατρών και ΑΠΘ.

 

Τα σεμινάρια διενεργούνται υπό την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Δημήτριου Φατούρου και του επίκουρου καθηγητή Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Παρασκευά Δάλλα.

Την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου, τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Γραμματέας του Φ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Κιοσές, που αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα διοργάνωσης τέτοιων σεμιναρίων. Την δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου, χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς και  πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ κ. Σεραφείμ Ζήκας οι οποίοι ανέφεραν ότι θα συνεχισθεί ο κύκλος αυτών των σεμιναρίων που έχουν αγκαλιάσει οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας καθόσον το δίκτυο των 11000 φαρμακείων μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στην Π.Φ.Υ.

Κάθε σεμινάριο είχε διάρκεια 8 ωρών (2 ώρες θεωρία και 6 ώρες πρακτική).  Πιο συγκεκριμένα:

Στο θεωρητικό μέρος δόθηκε έμφαση στην έννοια της «Διασφάλισης ποιότητας γαληνικών σκευασμάτων» που προτείνει το ψήφισμα των υπουργών του Συμβούλιου της Ευρώπης CM/ResAP(2011)1 και CM/ResAP(2016)1 και επιβάλει η Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία (Ph. Eur.) από το 2014. Στο πρακτικό μέρος οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο πέρασαν  από τη θεωρία στην πράξη.

 

Πανελλήνιος  Φαρμακευτικός Σύλλογος