Ερωτήσεις- Απαντήσεις για την Σύμβαση Παροχής Υγειονομικού Υλικού

Ποιοί δικαιούνται αναλώσιμα ΣΔ;

Όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ προμηθεύονται τα αναλώσιμα από τα ιδιωτικά Φαρμακεία, εκτός από τους δικαιούχους του Ν. 4368 («ανασφάλιστοι») οι οποίοι τα προμηθεύονται από Δημόσιες δομές, κάτι που αναγράφεται ευκρινώς στο κάτω μέρος της γνωμάτευσης, μια τέτοια γνωμάτευση δεν εκτελείται από το σύστημα των φαρμακείων μας.

Ποιές ειδικότητες ιατρών μπορούν να συνταγογραφούν αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη;

Οι εξής ειδικότητες:

  • Παθολόγοι-Ενδοκρινολόγοι-Παιδίατροι-Νεφρολόγοι-Γενικοί γιατροί-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
  • Αγροτικοί γιατροί (με γνωμάτευση ειδικού)
  • Γυναικολόγοι (για διαβήτη κυήσεως, με γνωμάτευση του ενδοκρινολόγου)

Πώς συνταγογραφούνται τα Αναλώσιμα ΣΔ;

Συνταγογραφούνται είτε σε επαναλαμβανόμενες γνωματεύσεις δίμηνης ισχύος (π.χ. για ταινίες – σκαρφιστήρες), είτε σε γνωματεύσεις μηνιαίας ισχύος αλλά με ετήσιο πλαφόν, δηλ. με ποσότητες από 1 μήνα έως και για 5 μήνες (π.χ. για βελόνες)

Χρειάζονται θεώρηση από ελεγκτή ιατρό τα αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη;

ΟΧΙ, τα υλικά σακχαρώδη διαβήτη (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαρφιστήρες) δεν χρειάζονται.

Ποιές είναι οι σωστές συμμετοχές για ΣΔ;

Παρόλο που υπάρχουν οι γνωστοί ενημερωτικοί πίνακες με τις συμμετοχές των διαφόρων υλικών ανά κατηγορία τύπου ασθένειας, ωστόσο ο Φ/ός δεσμεύεται από τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ κατά την εκτέλεση της γνωμάτευσης από τη συμμετοχή που αυτή συνταγογραφείται! Άλλωστε, ειδικά για τα αναλώσιμα διαβήτη, το σύστημα εκδίδει τις γνωματεύσεις με μία και μοναδική δυνατότητα επιλογής συμμετοχής από τον ιατρό ανάλογα με την διάγνωση, άρα η συμμετοχή με την οποία εκδίδεται η γνωμάτευση είναι και η σωστή! Στα αναλώσιμα δεν ισχύει ΕΚΑΣ

Ποιές είναι οι σωστές ποσότητες που δικαιούται ο ασφαλισμένος με ΣΔ;

Παρόλο που υπάρχουν οι γνωστοί ενημερωτικοί πίνακες με τις σωστές ποσότητες που δικαιούται ο ασφαλισμένος στα αναλώσιμα διαβήτη, εντούτοις εφόσον το σύστημα εκδίδει τις γνωματεύσεις μέσω πλαφόν υλικών για κάθε ΑΜΚΑ ανάλογα την κατηγορία πάθησης, αν η συνταγογραφημένη ποσότητα ξεπεράσει το πλαφόν η γνωμάτευση εκδίδεται με την προειδοποίηση «απαιτείται απόφαση ΑΥΣ» (δείτε παραπάνω) και άρα ο Φαρμακοποιός δεν μπορεί να εκτελέσει

Μπορούμε να εκτελέσουμε μερικώς μια γνωμάτευση με υλικά ΣΔ;

Φυσικά και μπορούμε να εκτελέσουμε όσες διαφορετικές μάρκες του ίδιου υλικού (π.χ. ταινίες μέτρησης) χρειάζεται ο ασθενής στην ίδια γνωμάτευση, μέχρι φυσικά του συνολικού ποσοτικού ορίου που έχει συνταγογραφηθεί! Το σύστημα μπορεί να εισάγει όλα τα διαφορετικά υλικά με όποιον από τους 2 εναλλακτικούς τρόπους που περιγράψαμε (δείτε παραπάνω) επιθυμούμε, ακόμα και συσκευασίες διαφορετικών ποσοτήτων (π.χ. ένα κουτί με 100 σκαρφιστήρες συν 2 κουτιά με 50 για συνολικό άθροισμα χορήγησης 200 σκαρφιστήρων)

Μπορούμε να εκτελέσουμε διαφορετικές μάρκες υλικών ΣΔ στην ίδια γνωμάτευση;

Φυσικά και μπορούμε να εκτελέσουμε μικρότερη ποσότητα υλικών από την συνταγογραφημένη, εφόσον ο ασθενής δεν επιθυμεί να παραλάβει όλη την ποσότητα! Όμως δεν μπορεί να επανεκτελεστεί η ίδια γνωμάτευση, αν π.χ. ο ασθενής θελήσει αργότερα να παραλάβει και την υπόλοιπη ποσότητα.

Από πότε είναι υποχρεωτική η ύπαρξη άυλου κουπονιού στα αναλώσιμα ΣΔ;

Από 1-1-2019 δεν εκτελείται κανένα αναλώσιμο χωρίς άυλο κουπόνι!

Χρειάζεται συγκεντρωτική κατάσταση για τα αναλώσιμα ΣΔ;

Όχι! Τα αναλώσιμα δεν χρειάζονται ΣΚΠ, αρίθμηση ή τίποτα άλλο εκτός από το αποδεικτικό κατάθεσης που εκδίδεται από το eΔΑΠΥ, τις γνωματεύσεις και το τιμολόγιο.

Σε ποιες κατηγορίες ασθενών αποζημιώνεται το σύστημα Libre

Το σύστημα μέτρησης σακχαρώδη διαβήτη Libre αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο σε ασθενείς Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, και το ποσό αποζημίωσης για τους αισθητήρες είναι στα 53€ / τεμάχιο.