18.12.2020: Εβδομαδιαία Ενημέρωση της PGEU- Δράσεις Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

 • Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι φαρμακοποιοί θα χορηγήσουν τα εμβόλια Covid-19 σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η επικοινωνία με επαγγελματίες υγείας και το κοινό θα είναι καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού Covid-19.
 • Η διάθεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από κοινού από τις GSK και Sanofi θα καθυστερήσει, μετά την αποτυχία να δείξει επαρκή αποτελεσματικότητα σε ηλικιωμένους ασθενείς.
 • Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσέγγιση στην έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη για συντονισμένες εκστρατείες εμβολιασμού Covid-19 και ακριβείς πληροφορίες για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια.
 • Επειδή παρατηρήθηκαν δύο περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης μεταξύ των μελών του προσωπικού του NHS (Ηνωμένο Βασίλειο), ο Ρυθμιστικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) εξέδωσε συμβουλές σε νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι όποιος έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να εμβολιαστεί.
 • Η Ιρλανδική εταιρεία λογισμικού Pharmapod, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια ανάπτυξης ενός συστήματος που θα βελτιώσει τη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου, επιτρέποντας στους ασθενείς να κλείσουν το ραντεβού εμβολιασμού τους, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σε επαγγελματίες υγείας, καθώς και επιχειρήσεις και φορείς δημόσιας υγείας.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε μια κρίσιμη απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει ελάφρυνση του ΦΠΑ για τα εμβόλια και τα διαγνωστικά kit. Θεωρείται ένα από τα  βασικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί  για να παρέχεται καλύτερη και φθηνότερη πρόσβαση στα εργαλεία που απαιτούνται για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του κορωνοϊού.
 • Η Γαλλία θα δημιουργήσει έναν οργανισμό μολυσματικών ασθενειών.
 • ΗΠΑ: Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα φαρμακεία είναι υψηλή μετά την αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες σχετικές με την Covid-19.
 • Η έκθεση σχετικά με την προσέγγιση εφαρμογής της λεγόμενης ψηφιακής υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής των G20. Ο ΠΟΥ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε πολλούς τομείς στρατηγικών προτάσεων σε αυτήν την έκθεση και δεσμεύεται να υποστηρίξει χώρες για την ενίσχυση της αξιοποίησης της ψηφιακής παρέμβασης για αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών μέσω προώθησης της διεθνούς συνεργασίας.
 • Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) στην ιατρική σημειώνει μεγάλη πρόοδο. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και οι ειδικοί πιστεύουν ότι η AI έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να διαγνώσει, να διαχειριστεί και να θεραπεύσει μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Όμως θα πρέπει να καθοριστούν σαφή κριτήρια λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.
 • Ο EMA και οι επικεφαλής των οργανισμών φαρμάκων (HMA) δημοσίευσαν τη στρατηγική τους για τα επόμενα πέντε χρόνια, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο φαρμάκων μπορεί να συνεχίσει να επιτρέπει την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών εν όψει των προκλήσεων που δημιουργούνται από τις συνεχώς επιταχυνόμενες εξελίξεις στην επιστήμη, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την παγκοσμιοποίηση καθώς και τις απειλές που προκύπτουν για την υγεία, όπως η πανδημία COVID-19.
 • Γερμανία: Τα φαρμακεία θα διανέμουν δωρεάν προστατευτικές μάσκες σε ασθενείς και άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 • Ιρλανδία: Η Boots Ireland θα είναι η πρώτη αλυσίδα φαρμακείων στην Ιρλανδία που θα προσφέρει υπηρεσία διαγνωστικών test Covid-19 στα σημεία της. Η δοκιμή στο κατάστημα κοστίζει 139 €.
 • Ιταλία: Η FOFI και η Feder farma επιβεβαιώνουν εκ νέου την προθυμία τους να συμμετάσχουν φαρμακοποιοί στη δεύτερη φάση εμβολιασμού κατά του SARS-CoV-2.
 • Ολλανδία: Οι δαπάνες για ορφανά φάρμακα αυξήθηκαν κατά 45% ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων που έλαβαν ορφανό φάρμακο αυξήθηκε κατά 52% σε τέσσερα χρόνια.
 • Νορβηγία: Τα φαρμακεία αύξησαν την πρόσβαση στα εμβόλια κατά της γρίπης κατά 20%.
 • Ισπανία: Εστάλη στους φαρμακοποιούς ένας οδηγός δράσης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και μέτρα για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των test αντισωμάτων COVID-19 στα φαρμακεία.
 • Ηνωμένο Βασίλειο: Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί που εργάζονται σε κέντρα εμβολιασμού έχουν αναλάβει την «κύρια ευθύνη» για τη διασφάλιση του ασφαλούς χειρισμού και χορήγησης εμβολίων COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής των φαρμακοποιών της Αγγλίας.

 

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 • Στις 14/12 παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τις υπηρεσίες στα φαρμακεία της Ευρώπης, που διεξήγαγε το ινστιτούτο ISBE της Πορτογαλίας υπό την αιγίδα της PGEU. Στη συλλογή στοιχείων για την έρευνα συμμετείχε ενεργά και ο ΠΦΣ. Μετά την επίσημη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνας σε επιστημονικό journal, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα στοιχεία και στους φαρμακοποιούς της χώρας μας.