15.01.2021: Ενημέρωση της PGEU αναφορικά με τα σημαντικότερα θέματα του Οργανισμού- Ανασκόπηση των Δράσεων του ΠΦΣ

 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Το Brexit έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναγνωρίζει πολλές κανονιστικές διαδικασίες της ΕΕ αλλά δεν θα ισχύει και το ίδιο από την ΕΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε τη διαδικασία πιστοποίησης της ΕΕ (σήμα CE), αλλά θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τις αποφάσεις των πιστοποιημένων οργανισμών της ΕΕ για δυόμισι χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC) θα συνεχίσει να προσφέρει δωρεάν ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης για όσους ταξιδεύουν στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο μέχρι να λήξει. Και από τις δύο πλευρέςσταματάει η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, επηρεάζοντας επίσης τις προσλήψεις στην υγειονομική περίθαλψη.
 • Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε σήμερα το εμβόλιο του κορωναϊου της Moderna για ευρεία χρήση σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Επιτροπή έχει συνάψει συμφωνία για 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.
 • Η CureVac, μια γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη Bayer για την παραγωγή εμβολίου κατά του Covid-19.
 • Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε συμφωνία για 300 εκατομμυρία επιπλέον δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer coronavirus, διπλασιάζοντας την αρχική παραγγελία. Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ.
 • Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας ανακοίνωσε σήμερα τον πρώτο γύρο άμεσων επενδύσεων σε 42 εξαιρετικά καινοτόμες νεοσύστατες επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα επιδοτηθούν με 178 εκατομμύρια αυρώ.
 • Ανακοινώθηκε την Τετάρτη ότι ο μεγάλος χονδρέμπορος φαρμάκων AmerisourceBergen θα αποκτήσει την πλειοψηφία της επιχείρησης διανομής χονδικής “Alliance Healthcare” της Walgreens Boots Alliance για 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Ο EMA συνιστά εξαγωγή μίας επιπλέον δόσης από φιαλίδια του εμβολίου Covid-19 (6η δόση).
 • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τα φαρμακεία επιτρέπεται να διενεργούν εξετάσεις αντιγόνου για COVID-19 σε πολίτες χωρίς συμπτώματα. Επίσης η ABDA – Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Φαρμακευτικών Συλλόγων, χαιρετίζει τη χρήση φαρμακοποιών και επιπρόσθετου φαρμακευτικού προσωπικού στα περιφερειακά κέντρα εμβολιασμού και κινητές ομάδες εμβολιασμού, οι οποίες έχουν εμβολιάσει πολλές χιλιάδες άτομα κατά της COVID-19 από τα τέλη Δεκεμβρίου 2020.
 • ΙΣΠΑΝΙΑ: Οι φαρμακοποιοί προσφέρουν προγράμματα φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια. Περισσότερα από 22.000 ισπανικά φαρμακεία είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ως σημεία πληροφόρησης.
 • ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Εκατοντάδες κοινοτικά φαρμακεία είναι έτοιμα για τη χορήγηση εμβολίων COVID-19.
 • Στις 06 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος και η Γραμματεία της PGEU συναντήθηκαν με τη Γενική Διευθύντρια της DG SANTE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Sandra Gallina, για να συζητήσουν τη στρατηγική επικοινωνίας εμβολιασμού COVID-19 και το πιθανό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

 

Ανασκόπηση εβδομαδιαίων δράσεων του ΠΦΣ

 • Συνεργαστήκαμε με τους Βέλγους συναδέλφους, μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας αναφορικά με το σχεδιασμό του αντιγριπικού εμβολιασμού και τη συμμετοχή των φαρμακείων της κοινότητας.
 • Ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Λετονικής αντιπροσωπείας για παροχή ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα που αφορούν τα φαρμακεία της υπαίθρου και απομακρυσμένων περιοχών
 • Στις συνεδρίασεις των Advisory και Economic Working Groups της PGEU που πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη συμμετοχή των φαρμακοποιών στην εκστρατεία εμβολιασμών έναντι της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα. Έγινε ανάλυση του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΙΔΕΕΑΦ για την “Προαγωγή του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία” και ανακοινώθηκε η συμμετοχή μας στην ενημέρωση και στο κλείσιμο ραντεβού εμβολιασμών των πολιτών μέσω της αντίστοιχης πλατφόρμας. Επίσης, τους ενημερώσαμε  ότι οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια που θα συντηρούνται σε ευνοϊκότερες συνθήκες και κυρίως τα μονοδοσικά, θα πραγματοποιούνται και στα φαρμακεία.