Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση
Οι καπνιστές βρίσκονται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές για μετεγχειρητικές επιπλοκές, όπως διαταραχές της λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων, λοιμώξεις και καθυστερημένη ή μειωμένη επούλωση πληγών.
Ωστόσο νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα περίπου 4 εβδομάδες ή περισσότερο πριν από επέμβαση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και καλύτερα αποτελέσματα έξι μήνες μετά ενώ είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές με την αναισθησία σε σύγκριση με τους κανονικούς καπνιστές.
Μια νέα κοινή μελέτη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Πανεπιστήμιο του Newcastle και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αναισθησιολόγων (WFSA), δείχνει ότι κάθε εβδομάδα μετά από 4 εβδομάδες αποχής από το κάπνισμα βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας κατά 19% με βελτιωμένη ροή αίματος σε όλο το σώμα στα βασικά όργανα.
“Η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα από την αναβολή της χειρουργικής επέμβασης ώστε να δοθεί στους ασθενείς η ευκαιρία να σταματήσουν το κάπνισμα, οδηγώντας σε καλύτερη υγεία», δήλωσε ο Δρ Vinayak Prasad, επικεφαλής της μονάδας, No Tobacco, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.
Η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, που υπάρχουν στα τσιγάρα, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου και να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο καπνός επηρεάζει επίσης τους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη τη ροή του κατάλληλου ποσού αέρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετα-χειρουργικών επιπλοκών στους πνεύμονες. Το κάπνισμα παραμορφώνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς και μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης στην περιοχή του τραύματος.
Το κάπνισμα ενός μόνο τσιγάρου μειώνει την ικανότητα του σώματος να δώσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την επούλωση μετά από χειρουργική επέμβαση.
Ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τις χώρες να συμπεριλάβουν προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαιδευτικές εκστρατείες στα συστήματα υγείας τους για τη διάδοση της γνώσης και την παροχή βοήθειας στους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
Πηγή: https://www.who.int/