Τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΦΣ, κ. Απόστολου Βαλτά, στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ

Αθήνα 15.02.2023

Στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον έλεγχο, την διακίνηση και τη διάθεση των φαρμάκων, αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Απόστολος Βαλτάς, στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ.

Ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του φαρμακείου και ένα μείζων ζήτημα για την Δημόσια Υγεία, είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και αναφερόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας τους κάλεσε να αυξήσουν την ποσότητα των φαρμάκων που διανέμουν στην ελληνική αγορά είτε απευθείας, είτε μέσω των φαρμακαποθηκών καθώς και τα αποθέματα τα οποία διατηρούν, ειδικά τώρα που είναι σε ισχύ μόνιμη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών.

Παράλληλα απευθυνόμενος στον ΕΟΦ, ζήτησε την αύξηση του καταλόγου των σκευασμάτων για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, γιατί αρχίζουν πλέον και παρουσιάζονται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα. Τέλος, ζήτησε να ενταθεί και να γίνεται σε συνεχή βάση ο έλεγχος σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου, εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε πως πρέπει να γίνει πράξη, η από τριετίας περίπου, εξαγγελία του πρωθυπουργού, για τη διάθεση μέχρις ενός ορισμένου ποσού των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ή σοβαρών ασθενειών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι «ουρές της ντροπής» όπως έχουν χαρακτηριστεί, πρέπει όπως ανέφερε να εκλείψουν. Ο πολίτης θα σταματήσει να ταλαιπωρείται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να προμηθευτεί το φάρμακό του από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να υφίσταται πολύωρες καθυστερήσεις. Οι δε φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιβαρυνθούν και θα είναι διασφαλισμένες διότι μέσω των φαρμακείων τα σκευάσματα μπορούν πλήρως να ιχνηλατηθούν και είναι αδύνατον να εξαχθούν.

Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο το Εθνικό Σύστημα Αυθεντικοποίησης των Φαρμάκων  (Η.Ν.V.O.) και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να συσταθεί, να οργανωθεί και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, εφόσον ο στόχος είναι κοινός και τα φαρμακεία έχουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της διαδικασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη εισαγωγής στην αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και στην εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εκλογίκευση των δαπανών και στην εξοικονόμηση πόρων του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης.