“Τακτικός Έλεγχος Συνταγών: Πλήρως ενημερωμένοι οι τοπικοί φαρμακευτικοί Σύλλογοι από τον Πανελλήνιο”
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Φρένο στην ανησυχία που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς φαρμακοποιούς εξαιτίας των συζητήσεων που άνοιξαν διαδικτυακά, για το θέμα του μεγέθους των πιθανών περικοπών που θα φέρει η έναρξη εφαρμογής, από πλευράς ΕΟΠΥΥ, του πλήρως αυτοματοποιημένου τακτικού λογιστικού ελέγχου των συνταγών φαρμάκων βάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).
Η ανησυχία αυτή είναι εντελώς αδικαιολόγητη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews, εκτός της συστηματικής προσπάθειας που έχει γίνει για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα από πλευράς διοίκησης του ΠΦΣ, ώστε να προχωρήσει ομαλά και χωρίς ταλαιπωρία και κόστος για τους φαρμακοποιούς αυτή η μεγάλη μετάβαση, από το παλιό καθεστώς του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου στη νέα του μορφή, υπήρξε και σχετική σύσκεψη πριν δύο εβδομάδες του Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με όλους τους προέδρους των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, όπου έγινε αναλυτική ενημέρωσή τους για το ζήτημα και από πλευράς τους δεν υπήρξε κάποια αντίδραση που να δείχνει ότι πράγματι υπάρχει λόγος οι φαρμακοποιοί να ανησυχούν.
Ο φαρμακευτικός και διοικητικός έλεγχος που θα εφαρμοστεί, στο πλαίσιο της από 1ης Ιουνίου έναρξης της πλήρους εφαρμογής του τακτικού ελέγχου των φαρμάκων, είναι μία ορισμένη διαδικασία και δεν υπάρχουν εκπλήξεις, αναφέρουν οι πηγές από τον ΠΦΣ. Μέσα από τη δουλειά που έχει προηγηθεί έχει επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που ήταν ακριβώς αυτός. Να υπάρχει μία ορισμένη διαδικασία πλήρως γνωστή σε όλους και μάλιστα θωρακισμένη με ηλεκτρονικούς ελέγχους (κόφτες) εκεί που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα για τους φαρμακοποιούς.
Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με το ότι δεν έχει φτάσει ακόμη σε όλους τους φαρμακοποιούς η σχετική ενημέρωση καθώς αυτό επίσημα δεν μπορεί να γίνει ακόμη καθότι δεν έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο και σε αυτό το κομμάτι ο ΠΦΣ μέσα από τη σύγκλιση σχετικής σύσκεψης όλων των προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, έδωσε την απαραίτητη ενημέρωση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς από τότε που ανακοινώθηκε, καθώς υπάρχει το προηγούμενο του 2017 με ανάλογη μεταρρύθμιση από πλευράς ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, που ταλαιπώρησε και έφερε στα όρια του τον κλάδο, αποτελώντας ίσως και τη βασική αιτία μη επανεκλογής της τότε διοίκησης.
Στην εν λόγω σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνο παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι πίνακες ελέγχου των περιπτώσεων φαρμακευτικού και διοικητικού ελέγχου, αλλά έγινε συζήτηση επ’ αυτών και αυτό είναι το πιο σημαντικό όπως λένε οι πηγές- δεν υπήρξε ουδεμία ένσταση από κανέναν φαρμακευτικό σύλλογο και καμία απορία επί της διαδικασίας που θα εφαρμοστεί.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως ευθύς με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αυτό θα παρουσιαστεί αναλυτικά στους φαρμακοποιούς και θα υπάρξει επαρκέστατος χρόνος ώστε όλοι να γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με την έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου ελέγχου των συνταγών στα φαρμακεία, ο οποίος μάλιστα τονίζουν, ότι θωρακίζει ακόμη περισσότερο τους φαρμακοποιούς σε σχέση με τον υφιστάμενο μέχρι σήμερα έλεγχο, λόγω του ηλεκτρονικού ελέγχου της υπέρβασης στη συνταγογράφηση περισσότερων εμβαλαγίων από ότι ορίζει το δασολογικό σχήμα του ιατρού, στις περιπτώσεις δισκίων, σιροπιών και αναπνευστικών σκευασμάτων.
Γίνεται ήδη προσομοίωση σε επίπεδο δείγματος στον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο σε σχέση με τον τακτικό, δηλαδή ίδιος αριθμός συνταγών σκανάρεται και ετοιμάζονται οι υπηρεσίες για τον τακτικό έλεγχο πλην όμως το δείγμα δεν λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο επειδή δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον τακτικό έλεγχο. Αλλάζει λοιπόν ο τρόπος συλλογής του δείγματος, αλλάζει η αναγωγή αλλά θωρακίζεται η διαδικασία ελέγχου από αυτό που ισχύει τώρα.
Οι φαρμακοποιοί λοιπόν θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς καθώς και τώρα οι περικοπές είναι ελάχιστες, αφορούν κατά κύριο λόγο – το 90% των περιπτώσεων – τις χειρόγραφες συνταγές που με την κατάργησή τους και την πλήρη ηλεκτρονικοποίησή τους που ήδη έχει πετύχει ο ΠΦΣ, ουσιαστικά θα περιοριστούν σε ελάχιστες περιπτώσεις που και αυτές μάλιστα θα αναδειχτούν μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ώστε πλέον οι φαρμακοποιοί να αφήσουν οριστικά πίσω τους κάθε ανησυχία για πιθανή αναίτια τιμωρία τους, με επιβολή προστίμων από πλευράς ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: DailyPharmaNews