Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μετά την ανάδειξη των προβλημάτων από τον ΠΦΣ

Αθήνα, 14.5.2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΝΠΔΔ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ

ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΦΣ

Πραγματοποιήθηκε χθες  Δευτέρα  13.5.2019, σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Αθαν. Γιαννόπουλου, του πρόεδρου της ΗΔΙΚΑ κ. Αν. Τάγαρη και υπηρεσιακών παραγόντων με την συμμετοχή του προέδρου του ΠΦΣ  κ. Αποστ. Βαλτά και  μελών του προεδρείου.

Στην σύσκεψη συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε εξαιτίας της εγκύκλιου του ΕΟΠΥΥ για εφαρμογή από 2.05.2019 του νόμου 4600/2019 περί κατάργησης των χειρόγραφων συνταγών και έκδοσης ηλεκτρονικών ειδικών συνταγών για τα ναρκωτικά.

Οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ έθεσαν επίσης το ζήτημα της διαχείρισης από την πλευρά των φαρμακείων,  των συνταγών ναρκωτικών που συνταγογραφούνται εκτός ασφαλιστικών ταμείων (ελεύθερες)  και των περιπτώσεων που ο συνταγογράφος ιατρός  αδυνατεί να συνταγογραφεί μέσω ΗΔΙΚΑ (επισκέψεις κατ΄ οίκον) όπως και αυτές των ταμείων που δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ.

Μετά την ανάδειξη των  προβλημάτων από τον ΠΦΣ  και την επιβεβαίωση της ΗΔΙΚΑ ότι   δεν είναι έτοιμη για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου ο Γεν. Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί παράταση ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος  μέχρι την εναρμόνιση των συστημάτων της ΗΔΙΚΑ με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νέος νόμος.

Επομένως οι συνταγές των ναρκωτικών θα συνεχίσουν  να εκτελούνται όπως μέχρι σήμερα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ