Συνάντηση Π.Φ.Σ. – ΗΔΙΚΑ για την συνταγογράφηση ναρκωτικών

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.Π.Δ.Δ. 

Α.Π. 2972/17-7-2019

Θέμα : Συνάντηση Π.Φ.Σ. – ΗΔΙΚΑ για την συνταγογράφηση ναρκωτικών

Μετά από σημερινή συνάντηση κλιμακίου του Π.Φ.Σ. με στελέχη της ΗΔΙΚΑ σας ενημερώνουμε τα κάτωθι που αφορούν στην εφαρμογή του νέου νόμου περί συνταγογράφησης Ναρκωτικών:

1)      Όσες συνταγές  εκδίδονται με την αναγραφή της νέας ένδειξης « Ειδική συνταγή ναρκωτικών» εκτελούνται ως εξής :

 α)  Δεν  απαιτούν συνοδευτικά έγγραφα  π.χ. (μονόγραμμη – δίγραμμη) , οι οποίες με τον 4600/2019 καταργήθηκαν.

β)  Εκτυπώνουμε αντίγραφο της συνταγής το οποίο φυλάσσουμε επί τριετία από την καταχώρηση της , σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

γ) Εάν πρόκειται για φάρμακα που απαιτούσαν δίγραμμη θεωρημένη από Νομαρχία τότε καταχωρούμε αυτά τα φάρμακα στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών , κατά τα γνωστά.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για παράδειγμα , στα κωδεινούχα για τα οποία άλλαζε ο τύπος συνταγής ανάλογα την συνολική περιεκτικότητα ανά συνταγή – μέχρι 200 mg απλή ιατρική συνταγή, άνω τωv 400 mg δίγραμμη θεωρημένη – θα πρέπει ο εκτελών φαρμακοποιός να καταχωρήσει την συνταγή στο Ειδικό Βιβλίο Ναρκωτικών, όπου απαιτείται.

δ)  Εκτελούνται κανονικά ανεξαρτήτως εάν συμπεριλαμβάνουν τυχόν άλλα φάρμακα πλην Ναρκωτικών .

ε) Ο νέος τύπος Ειδικής  Συνταγής Ναρκωτικών περιλαμβάνει όλους τους γνωστούς πίνακες Ναρκωτικών Ουσιών.

στ)   Υπάρχουν Ναρκωτικά σκευάσματα της Αρνητικής Λίστας.  Αυτά θα εκδίδονται και θα εκτελούνται  με 100% συμμετοχή.  Θα αναφέρουν επάνω το ταμείο του Ασφαλισμένου (π.χ. ΙΚΑ , ΤΕΒΕ κ.λ.π.) ΑΛΛΑ  θα αποθηκεύονται στα προγράμματά μας ως ελεύθερη πώληση (χωρίς Ταμείο).

2)                        Όσες συνταγές έχουν εκδοθεί με τον παλιό τρόπο και αναγράφουν στο κάτω μέρος « Απαιτούνται συνοδευτικά έγγραφα» , είτε πρόκειται για συνταγές που έχουν εκδοθεί πρίν  την εφαρμογή του νέου συστήματος  , είτε πρόκειται για επαναλαμβανόμενες αυτές θα εκτελούνται  φυλάσσοντας  την συνοδευτική κόκκινη συνταγή κατά τα γνωστά .

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

·         Σύντομα θα αποτυπώνεται πάνω στην εκτέλεση  η ταξινόμηση των ναρκωτικών που περιλαμβάνονται σε κάθε συνταγή (π.χ. Πίνακας Β,Γ,ΓΣ,Δ) , αφού πρέπει κάθε συνταγή να περιέχει σκευάσματα ΜΟΝΟ του ιδίου πίνακα. Έτσι οι φαρμακοποιοί θα ταξινομούν πιο εύκολα τις  φυλασσόμενες συνταγές τους.

·         Από την συνάντηση με την ΗΔΙΚΑ διευκρινίστηκε ότι δεν έχει προβλεφθεί η ειδική συνταγή ναρκωτικών για :

α)  Ελεύθερη πώληση εκτός  Ταμείου.

β)  Ταμείων εκτός ΗΔΙΚΑ ( π.χ. Στρατός , Εθνική )

γ)  Πολίτες εκτός Ε.Ε. που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΕΚΑΑ.

·         Καταργήθηκαν οι αποφάσεις Νομαρχίας .

·         Οι κτηνίατροι συνταγογραφούν ναρκωτικά στο ΑΜΚΑ του ιδιοκτήτη του ζώου.

Σας ενημερώνουμε ότι η εφαρμογή του Νέου Νόμου παρουσιάζει πολλά ζητήματα , για τα οποία θα σας ενημερώσουμε μετά από άμεση συνάντηση που ζητήσαμε με το Υπουργείο Υγείας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ                    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ