ΠΟΥ: Περισσότεροι από 140.000 πέθαναν από την ιλαρά το 2018, ενώ οι περιπτώσεις αυξάνονται παγκοσμίως

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 140.000 άνθρωποι πέθαναν από την ιλαρά το 2018, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτοί οι θάνατοι συνέβησαν καθώς οι περιπτώσεις ιλαράς αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν μεταξύ των παιδιών κάτω των 5 ετών. Τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από λοιμώξεις από ιλαρά, με πιθανές επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα (πρήξιμο του εγκεφάλου), καθώς και δια βίου αναπηρία – μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, τύφλωση ή απώλεια ακοής.

Πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι η σύσταση του ιού της ιλαράς μπορεί να έχει περαιτέρω μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς ο ιός καταστρέφει τη μνήμη του ανοσοποιητικού συστήματος για μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνση. Αυτή η «ανοσοποιητική αμνησία» αφήνει τους επιζώντες ευάλωτους σε άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η γρίπη, βλάπτοντας την ανοσολογική άμυνα του σώματος.

“Το γεγονός ότι  παιδιά πεθαίνουν από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με εμβόλια, όπως η ιλαρά, είναι ειλικρινά μια συλλογική αποτυχία για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου”, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreysus, Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Για να σωθούν ζωές, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα εμβόλια – κάτι που σημαίνει την επένδυση στην ανοσοποίηση και την ποιοτική υγειονομική περίθαλψη ως δικαίωμα για όλους”.

Η ιλαρά μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού παγκοσμίως έχουν παραμείνει στάσιμα για σχεδόν μια δεκαετία. Ο  ΠΟΥ και η UNICEF εκτιμούν ότι το 86% των παιδιών παγκοσμίως έλαβε την πρώτη δόση εμβολίου κατά της ιλαράς μέσω των υπηρεσιών ρουτίνας εμβολιασμού της χώρας τους το 2018 και λιγότερο από το 70% έλαβε τη δεύτερη συνιστώμενη δόση.

Ο ΠΟΥ συστήνει ότι απαιτείται κάλυψη εμβολιασμού 95% με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς σε κάθε χώρα και σε όλες τις κοινότητες για την προστασία των πληθυσμών από την ασθένεια.

Στατιστικά

  • Το 2000 υπήρχαν 28.219.100 περιπτώσεις ιλαράς και 535.600 θάνατοι
  • Το 2017 υπήρχαν 7.585.900 εκτιμώμενες περιπτώσεις και 124.000 εκτιμώμενοι θάνατοι.
  • Το 2018 υπήρχαν 9.769.400 εκτιμώμενες περιπτώσεις ιλαράς και 142.300 σχετικοί θάνατοι παγκοσμίως

 

Στην Ελλάδα

  • κατά τα έτη 2017-2018 δηλώθηκαν στο Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΕΟΔΥ 3259 κρούσματα ιλαράς, που αφορούσαν κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και νεαρούς ενήλικες (25-44 ετών) από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσοι στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι επαγγελματίες υγείας.
  • Από 1η Ιανουαρίου 2019 έως και σήμερα, έχει καταγραφεί περιορισμένος  αριθμός κρουσμάτων ιλαράς, κυρίως σε παιδιά από κοινότητες Ρομά αλλοδαπής εθνικότητας, και σε ενήλικα άτομα με πρόσφατο ταξίδι σε ενδημικές χώρες.  Καταγράφηκαν επίσης σποραδικά κρούσματα σε ατελώς εμβολιασμένους ενήλικες του γενικού πληθυσμού χωρίς ιστορικό ταξιδίου σε ενδημικές χώρες. Εντός του 2019 δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από ιλαρά στη χώρα μας.

Πηγή :https://www.who.int/

  https://eody.gov.gr/