Πανυγειονομική πρωτοβουλία του ΠΦΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΝΠΔΔ

Αθήνα, 3/12/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πανυγειονομική πρωτοβουλία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου για την απόσυρση της παρ.3 του άρθρου 74 που αφορά στην πώληση συμπληρωμάτων από τα γυμναστήρια και τους χώρους εκμάθησης αθλημάτων, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις» το οποίο  έχει κατατεθεί στη Βουλή και βρίσκεται στο στάδιο της Δημόσιας Διαβούλευσης.

Η σχετική επιστολή έχει σταλεί στους  Προέδρους των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών, στους προέδρους των δευτεροβαθμίων Υγειονομικών Συνδικαλιστικών Οργάνων και στις Επιστημονικές Εταιρείες, καλώντας τους να λάβουν θέση για την απόσυρση της επίμαχης διάταξης.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά με την διάταξη αυτή, «νομιμοποιείται η ανεξέλεγκτη διάθεση παντός είδους σκευασμάτων μέσω των ιδιωτικών γυμναστηρίων και των ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων, κατά τρόπο που θέτει άνευ άλλου σε κίνδυνο την υγεία των αθλούμενων και κυρίως των εφήβων και των νέων , καθώς τα σκευάσματα αυτά θα πωλούνται ελεύθερα δίχως την συμβουλή, τον έλεγχο και την εποπτεία ενός Επιστήμονα Υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος.

Εγκρίνεται με τη διάταξη αυτή  επίσης, η απουσία ενημέρωσης για τις παρενέργειες από τη λήψη αυτών των σκευασμάτων (όπως η υπερβιταμίνωση), η έλλειψη οδηγιών για την ορθή λήψη, για τη δοσολογία και για το ποιοι κίνδυνοι συνοδεύουν την διάθεση και χρήση όλων αυτών των σκευασμάτων».

Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε ότι «αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων των υγειονομικών και των επιστημόνων, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, να στηρίξουν μέσα από το  θεσμικό τους ρόλο τον αγώνα αυτόν».

Εκ του ΠΦΣ