Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Τι μπορείτε να κάνετε για την γρίπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει για τα μέτρα προφύλαξης έναντι της εποχικής γρίπης.

“Καθώς οι χώρες προετοιμάζουν τα συστήματα υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των κλινικών, για την ετήσια επιδημία, μπορούμε όλοι να λάβουμε μέτρα για να είμαστε έτοιμοι και να βοηθήσουμε να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Καθώς ξεκινάμε την ετοιμότητά μας για εποχική γρίπη με την ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τη γρίπη, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα 3 βήματα.

  1. Να εμβολιαστείτε

Οποιοσδήποτε μπορεί να επωφεληθεί από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο ΠΟΥ συστήνει να εμβολιαστούν οι ηλικιωμένοι, οι έγκυοι, τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τα άτομα με υποκείμενη κατάσταση υγείας όπως το άσθμα ή ο διαβήτης. Εάν κάποιος αγαπημένος εμπίπτει σε μία από αυτές τις κατηγορίες, ενθαρρύνετε τους να λάβουν το εμβόλιο.

  1. Χρησιμοποιήστε καλούς τρόπους όταν βήχετε και φτερνίζεστε

Ο βήχας και το φτέρνισμα διαδίδουν τα μικρόβια που προκαλούν τη γρίπη. Καλύψτε το στόμα όταν βήχετε ή φτερνίζετε χρησιμοποιώντας το χέρι ή ένα χαρτομάντηλο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πετάξει το χαρτομάντηλο πριν πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

  1. Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά

Το πλύσιμο των χεριών σας τακτικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να προστατευθείτε από τη γρίπη και άλλα μικρόβια.

Και αν έχετε γρίπη

Εάν έχετε γρίπη, θυμηθείτε ότι τα τμήματα έκτακτης ανάγκης του νοσοκομείου είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις. Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, πονόλαιμο, βήχα και φτάρνισμα, παραμείνετε σπίτι και ξεκουραστείτε ώστε να μην μολύνετε άλλους. Κρατηθείτε ζεστοί και πίνετε πολλά υγρά. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με τους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις τοπικές κλινικές και τους φαρμακοποιούς για να ζητήσετε συμβουλές σχετικά με τα συμπτώματά σας.

Η γρίπη δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους τα συμπτώματα θα βελτιωθούν μέσα σε λίγες μέρες χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείτε γιατρό. Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας νωρίς, καθώς μπορεί να σας επιτραπεί να πάρετε αντιική θεραπεία.

Ποτέ μην παίρνετε αντιβιοτικά αν δεν σας συνταγογραφήθηκαν. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν με ιούς, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται λανθασμένα για τη γρίπη χωρίς κανένα όφελος.

Η κακή χρήση ή η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι η  κινητήρια δύναμη της αντιμικροβιακής αντοχής, η οποία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, και σημαίνει ότι οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να πάρει μια ακατάλληλη λοίμωξη – ακόμη και από φαινομενικά μικρούς τραυματισμούς.”

Πηγή:http://www.euro.who.int