Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και πιο υγιείς, αλλά ο κορωνοϊός COVID-19 απειλεί να απομακρύνει την πρόοδο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε την  Παγκόσμια Στατιστική Υγείας 2020 , η οποία συνοψίζει τις πρόσφατες τάσεις στο προσδόκιμο ζωής και αναφέρει την πρόοδο προς τους κύριους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) που σχετίζονται με την υγεία και την υγεία και τους συναφείς στόχους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σε όλο τον κόσμο, η πανδημία COVID-19 προκαλεί σημαντική απώλεια ζωής, διαταράσσει τα προς το ζην και απειλεί τις πρόσφατες εξελίξεις στην υγεία και την πρόοδο προς τους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους που επισημαίνονται στις Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας του 2020 που δημοσιεύθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο και πιο υγιείς. Τα κακά νέα είναι ότι ο ρυθμός προόδου είναι πολύ αργός για να επιτύχει τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και θα αποκλίνει περαιτέρω από το COVID-19 », δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

«Η πανδημία υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη όλων των χωρών να επενδύσουν σε ισχυρά συστήματα υγείας και πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, ως η καλύτερη άμυνα ενάντια σε εστίες όπως το COVID-19, και ενάντια στις πολλές άλλες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Τα συστήματα υγείας και η ασφάλεια της υγείας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. ”

Οι Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας του ΠΟΥ – ένας ετήσιος έλεγχος για την υγεία του κόσμου – αναφέρουν την πρόοδο σε σχέση με μια σειρά βασικών δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, αποκαλύπτοντας ορισμένα σημαντικά μαθήματα όσον αφορά την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν.

Το προσδόκιμο ζωής και το προσδόκιμο υγιούς ζωής έχουν αυξηθεί, αλλά άνισα.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αναφέρθηκαν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά 21% ή 11 χρόνια μεταξύ 2000 και 2016 (σε σύγκριση με αύξηση 4% ή 3 ετών σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα).

Ένας κινητήριος μοχλός προόδου σε χώρες χαμηλού εισοδήματος ήταν η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες για την πρόληψη και τη θεραπεία του HIV, της ελονοσίας και της φυματίωσης, καθώς και ο αριθμός παραμελημένων ασθενειών όπως το ινδικό σκουλήκι. Επιπρόσθετα, ένας άλλος μοχλός προόδου ήταν η καλύτερη μητρική και παιδική περίθαλψη, η οποία οδήγησε στο μισό της θνησιμότητας των παιδιών μεταξύ του 2000 και του 2018.

Αλλά σε ορισμένους τομείς, η πρόοδος έχει καθυστερήσει. Η κάλυψη ανοσοποίησης αυξήθηκε μόλις τα τελευταία χρόνια και υπάρχουν φόβοι ότι τα οφέλη από την ελονοσία ενδέχεται να αντιστραφούν. Και υπάρχει μια γενική έλλειψη υπηρεσιών εντός και εκτός του συστήματος υγείας για την πρόληψη και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD) όπως καρκίνος, διαβήτης, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 2016, το 71% όλων των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε NCD, με την πλειονότητα των 15 εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων (85%) να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτή η άνιση πρόοδος αντικατοπτρίζει σε γενικές γραμμές τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Μόνο μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού του παγκόσμιου πληθυσμού μπόρεσε να αποκτήσει βασικές υπηρεσίες υγείας το 2017. Η κάλυψη υπηρεσιών υγείας σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα παραμένει πολύ κάτω από την κάλυψη σε πλουσιότερες, όπως και οι πυκνότητες εργατικού δυναμικού υγείας. Σε περισσότερο από το 40% όλων των χωρών, υπάρχουν λιγότεροι από 10 ιατροί ανά 10.000 άτομα. Πάνω από το 55% των χωρών έχουν λιγότερα από 40 νοσηλευτικές και μαίες ανά 10.000 άτομα.

Η αδυναμία πληρωμής για υγειονομική περίθαλψη είναι μια άλλη σημαντική πρόκληση για πολλούς. Σχετικά με τις τρέχουσες τάσεις, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι φέτος, το 2020, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι (σχεδόν το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα δαπανήσουν τουλάχιστον το 10% του προϋπολογισμού των νοικοκυριών τους για υγειονομική περίθαλψη. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Η πανδημία COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας των ανθρώπων από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία, καθώς και για την προώθηση της καθολικής κάλυψης της υγείας και των υγιέστερων πληθυσμών ώστε να αποτραπούν τα άτομα από την ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας μέσω πολυκεντρικών παρεμβάσεων», δήλωσε η Δρ Samira Asma, Βοηθός Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Το 2017, περισσότερο από το ήμισυ (55%) του παγκόσμιου πληθυσμού εκτιμάται ότι στερείτο πρόσβασης σε υπηρεσίες υγιεινής με ασφαλή διαχείριση και περισσότερο από το ένα τέταρτο (29%) στερείτο πόσιμου νερού. Την ίδια χρονιά, δύο στα πέντε νοικοκυριά παγκοσμίως (40%) δεν διέθεταν βασικές εγκαταστάσεις για το πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό στο σπίτι τους.

Οι Παγκόσμιες Στατιστικές Υγείας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για ισχυρότερα συστήματα πληροφοριών και υγείας. Ανισομερείς δυνατότητες συλλογής και χρήσης σωστών, έγκαιρων και συγκρίσιμων στατιστικών για την υγεία, υπονομεύουν την ικανότητα των χωρών να κατανοούν τις τάσεις της υγείας του πληθυσμού, να αναπτύσσουν κατάλληλες πολιτικές, να κατανέμουν πόρους και να δίνουν προτεραιότητα στις παρεμβάσεις.

Για σχεδόν το ένα πέμπτο των χωρών, περισσότεροι από τους μισούς βασικούς δείκτες δεν έχουν πρόσφατα βασικά ή άμεσα υποκείμενα στοιχεία, μια άλλη σημαντική πρόκληση που επιτρέπει στις χώρες να προετοιμαστούν, να αποτρέψουν και να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην υγεία, όπως η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ υποστηρίζει τις χώρες στην ενίσχυση της παρακολούθησης και των συστημάτων πληροφοριών και υγείας, ώστε να μπορούν να μετρήσουν την κατάστασή τους και να διαχειριστούν βελτιώσεις.

«Το μήνυμα από αυτήν την έκθεση είναι σαφές: καθώς ο κόσμος καταπολεμά την πιο σοβαρή πανδημία των 100 χρόνων, , πρέπει να δράσουμε μαζί για να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και να επικεντρωθούμε στους πιο ευάλωτους μεταξύ μας προκειμένου να εξαλείψουμε τις σοβαρές ανισότητες που υπαγορεύουν ποιος ζει μια μακρά, υγιή ζωή και ποιος όχι », πρόσθεσε η Asma. «Θα το πετύχουμε μόνο βοηθώντας τις χώρες να βελτιώσουν τα συστήματα πληροφοριών δεδομένων και υγείας».

World Health Statistics 2020

 

Πηγή: https://www.who.int/