Ο Σωτήρης Τσίοδρας ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς για την συμβολής τους στην αντιμετώπιση του COVID-19

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον νέο Κορωνοϊό, κος Σωτήρης Τσίοδρας,  στην χθεσινή ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών υγείας αναφέρθηκε στην συμβολή των φαρμακοποιών στην πανδημία.

 

Ν. ΚΑΨΗ: Κύριε Καθηγητά, σε σημερινή επικοινωνία με νοσοκομείο της Βοστώνης, ενημερωθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε τεστ αντισωμάτων στη βόρεια Βοστώνη, το οποίο έδειξε ότι το 32% των κατοίκων έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχουν αναπτύξει αντισώματα και οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Το μεγάλο αυτό ποσοστό δείχνει ότι κρίσιμο ρόλο στη μετάδοση παίζει και η πυκνότητα του πληθυσμού. Υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα τέτοιο ποσοστό, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Αθήνα; Στο ίδιο νοσοκομείο σταματούν τη χρήση χλωροκίνης στους ασθενείς, γιατί είδαν ότι με τη διακοπή της σταματούν και οι πολύ σοβαρές αρρυθμίες. Επειδή κάνουμε και στην Ελλάδα χρήση, ποια είναι η γνώμη σας;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είναι δυο ερωτήματα. Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει με αυτό που είπα για τα αντισώματα. Θα δούμε για τα αντισώματα, δεν μπορώ να πω τίποτα. Ο ιός κινείται με διαφορετικές ταχύτητες, σε διαφορετικά γεωγραφικά μήκη και πλάτη και έχει σίγουρα πολύ μεγαλύτερη διασπορά σε περιοχές της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης, από ότι είχε στην Πατρίδα μας.
Δε νομίζω ότι θα έχουμε τέτοια ποσοστά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως η Αθήνα, ακριβώς γιατί πήραμε τα μέτρα και καθυστερήσαμε τη διασπορά του ιού. Θα είναι πολύ χαμηλότερα τα ποσοστά, αλλά αυτό θα το δείξει το μέλλον.
Το δεύτερο σε σχέση με τη χλωροκίνη. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, ακόμα δεν έχουν με σαφήνεια οδηγήσει στο καταλυτικό συμπέρασμα ότι είναι το τέλειο φάρμακο. Παρ’ όλα αυτά, έχει δοθεί έγκριση και σε πολλά μέρη του κόσμου και Κυβερνήσεις του κόσμου και για κλινικές μελέτες και στην Αμερική, οι οποίες δοκιμάζουν το φάρμακο και το χορηγούν σε ανθρώπους που νοσούν από τον ιό.
Στις περισσότερες μελέτες στις οποίες καταγράφηκε αρρυθμία σχετιζόμενη με το φάρμακο, ήταν σε υψηλές δόσεις του φαρμάκου. Παραδείγματος χάριν, κάποιες μελέτες στην Ινδία, στη Βραζιλία, στην Κίνα, δεν χρησιμοποιήσαν τις δόσεις του φαρμάκου που χορηγούμε εμείς στην Πατρίδα μας.
Παρ’ όλα αυτά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι για κάθε φάρμακο, και ιδιαίτερα για φάρμακα που μπαίνουν σε μια νέα φαρμακευτική στρατηγική έναντι ενός νέου ιού, πρέπει να υπάρχει αυτό που ονομάζουμε φαρμακοεπαγρύπνηση και εδώ μας έχει βοηθήσει πραγματικά πάρα πολύ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και τον ευχαριστώ, ώστε να παρακολουθούμε τυχόν τέτοιες επιπλοκές.
Οι γιατροί έχουν ενημερωθεί για αυτό. Γίνονται συστηματικά καρδιογραφήματα σε αυτούς τους αρρώστους. Καταγράφουμε αυτές τις παρενέργειες και θα δούμε εάν οδήγησαν σε κάποιο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα. Δεν φαίνεται, δεν έχουμε αυτή την στιγμή ενημέρωση για τέτοιες σημαντικές παρενέργειες στον ελληνικό πληθυσμό. Αλλά σίγουρα είναι κάτι το οποίο θα δούμε ακόμα καλύτερα όταν θα έχουμε και τα αποτελέσματα, τα πρώτα αποτελέσματα από το μητρώο καταγραφής των ασθενών μας.
Θέλει πολλή προσοχή όταν χρησιμοποιείς ένα νέο φάρμακο. Και οι φαρμακοποιοί μας γενικά, μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ αυτή την περίοδο και τους ευχαριστώ θερμά από την καρδιά μου, παίρνοντας σαν αφορμή αυτή την ερώτηση, οι οποίοι με πολλή λογική και σύνεση χειρίζονται τις ανάγκες του πληθυσμού σε φάρμακα. Ένας πληθυσμός ο οποίος και πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχει ανάγκη να συνεχίσει τα φάρμακά του.
Εγώ τονίζω την ανάγκη ιδιαίτερης ευαισθησίας για καρδιοπαθείς, επειδή αυτοί φαίνεται ότι επηρεάζονται και από το νέο ιό, αλλά και πιθανώς από χορήγηση τέτοιου φαρμάκου. Και οι συνάδελφοί μου το ξέρουν, το γνωρίζουν και τους παρακολουθούν ακόμα πιο στενά.