Ο Π.Φ. Σ. επενδύει στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Πλέον υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον των εταιρειών στις ενέργειες που κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και πιο συγκεκριμένα γι’ αυτό το πρόγραμμα που ξεκινήσαμε για όλη την Ελλάδα  με στόχο την εκπαίδευση των φαρμακοποιών στη ορθή χρήση των αναπνευστικών συσκευών». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας σε στρογγυλό τραπέζι με τίτλο «Οι κρίκοι της Αλυσίδας του Φαρμάκου στη Νέα Εποχή» στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου «Το Φαρμακείο στην Υγεία, την Ομορφιά και την Ευεξία» το οποίο διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης και Δωδεκανήσου (ΣΥΦΑΚ) στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κ. Βαλτάς μέσα από την ομιλία του κατέστησε σαφές ότι ο ΠΦΣ είναι έτοιμος να επενδύσει στη σημασία του ρόλου που έχει ο φαρμακοποιός στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία και στη σωστή χρήση των φαρμάκων, συνταγογραφούμενων και μη αλλά και όλων των σκευασμάτων για την υγεία που διακινούνται για την υγεία μέσα από το φαρμακείο.

Ήδη η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει φαίνεται πως αποδίδει αποτελέσματα καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΦΣ «είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη στιγμή μεγάλες εταιρείες σκέπτονται (σ.σ. για τα φαρμακεία και τους φαρμακοποιούς) όπως σκεπτόντουσαν για μεγάλους (σ.σ. φαρμακευτικούς) Συλλόγους μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και έρχονται και λένε: αυτό το project εκπαίδευσης θα έρθουμε να το αναλάβουμε εμείς. Και βεβαίως χωρίς να βάλουν ταμπέλα να διαφημίσουν το προϊόν τους αλλά με τη λογική ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτου δια Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) μερικές φορές χρηματοδοτώντας όλη την ενέργεια. Όπως γίνεται στο εξωτερικό. Αυτά για μας είναι πρωτόγνωρα. Τα θέσαμε και σιγά σιγά αλλάζει το πνεύμα».

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του τραπεζιού αποκαλύφθηκε ότι βρίσκεται στα σκαριά συνεργασία μεταξύ του ΠΦΣ και του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης με σκοπό τη συστηματική εκπαίδευση των φαρμακοποιών για τη διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους προς τους πολίτες σε σχέση με τα προϊόντα αυτοφροντίδας και την ανάδειξη του σημαντικού συμβουλευτικού τους ρόλου. Η πρόταση του ΕΦΕΧ θα τεθεί στο Δ.Σ. του ΠΦΣ προς συζήτηση, όπως ανέφερε ο κ. Βαλτάς ο οποίος μίλησε για την αναγκαιότητα να αναγνωριστεί η μεγάλη αξία του φαρμακοποιού ως κρίκου στην αλυσίδα του φαρμάκου  θεωρώντας αδιανόητο τα φάρμακα να διακινούνται εκτός του χώρου του φαρμακείου.

 

Σημαντικός ο ρόλος συμβούλου υγείας

Όπως είπε στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαλτάς «ο φαρμακοποιός επιτελεί διττό ρόλο. Αφενός του επιστήμονα υγείας ο οποίος με τις γνώσεις που διαθέτει χορηγεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή στον ασθενή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, αφετέρου του συμβούλου. Ο ρόλος αυτός είναι ιδιαίτερα σημαντικός σήμερα σε μια περίοδο που παγκοσμίως τα συστήματα υγείας δέχονται μεγάλες πιέσεις στα οικονομικά τους. Αυτό τα εξωθεί σε περιορισμό των παροχών τους. Η κατάσταση αυτή απειλεί σ’ ένα μεγάλο ποσοστό το μέλλον τους και για το λόγο αυτό επιβάλλεται μία αλλαγή κατεύθυνσης σε πιο ασθενοκεντρικό προσανατολισμό που μπορεί να επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση όλων των αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό ο φαρμακοποιός διεθνώς διαδραματίζει αναγνωρισμένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που μέχρι σήμερα ακούγονταν μεν αλλά που δυστυχώς δεν τους δόθηκε στο παρελθόν η δέουσα σημασία. Θέματα όπως η συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή, η συνεχής παρακολούθηση και η προφύλαξη από τις παρενέργειες, τις αντενδείξεις και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, η αναφορά των παρενεργειών στον ΕΟΦ, η αυτοθεραπεία, ο ενδεδειγμένος τρόπος καταστροφής των ληγμένων φαρμάκων. Όσα καινοτόμα φάρμακα κι εάν ανακαλυφθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, όταν ο ασθενής δεν συμμορφώνεται, δεν μπορεί αυτό το καινοτόμο φάρμακο να είναι αποτελεσματικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού σε αυτούς τους κρίκους και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στον τελευταίο κρίκο που είναι ο ασθενής».

Αναφερόμενος δε σε στοιχεία μίας πρόσφατης μελέτης ο κ. Βαλτάς δήλωσε προβληματισμένος για το ότι το 50% των ασθενών δεν λαμβάνει το φάρμακό του, όπως έχει συνταγογραφηθεί. Προκαλούνται ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ενώ ένα 10% των ασθενών καταλήγει στο νοσοκομείο. Μάλιστα τόνισε ότι οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος από μη συμμόρφωση στη θεραπεία ή κακή χρήση του φαρμάκου είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από το να αυτοκτονήσει και 30% μεγαλύτερη από το να πεθάνει σε ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών.

Το ερώτημα προς τη φαρμακοβιομηχανία

Και έθεσε ευθέως το ερώτημα προς τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας στο τραπέζι στο οποίο συμμετείχαν ακόμη ο Δημήτρης Αλιμπέρτης, Γενικός Διευθυντής Ομίλου ΣΥΦΑΚ ως συντονιστής και οι κ.κ. Δημήτρης Κούβελας, Πρόεδρος Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΣΦΕΕ,  Βασίλης Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ,  Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος ΕΦΕΧ και Αποστόλης Γενετζάκης, Πρόεδρος ΔΣ ΣΥΦΑΚ, Μέλος ΔΣ ΟΣΦΕ, για το εάν καταλαβαίνουν τη σημασία του ρόλου του φαρμακοποιού στο θέμα της συμμόρφωσης.

Μάλιστα το συνέδεσε ευθέως με το θέμα συζήτησης των ημερών, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για τα οποία όπως είπε θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ο όρος Φάρμακα Ειδικών Παθήσεων καθώς ο ισχύων δεν είναι ορθός. Έθεσε λοιπόν το ερώτημα: «Οι εταιρείες που διακινούσαν μέσω εταιρειών courier φάρμακα στο ασθενή το καταλαβαίνουν;» σημειώνοντας ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε να συζητούνται διεξοδικά μεταξύ των φορέων καθώς κοινό μέλημα όλων είναι η καλύτερη δυνατή από άποψη ποιότητας αλλά και ασφάλειας παρεχόμενη υπηρεσία προς τον ασθενή.

Δεν είναι όμως μόνο η ανάδειξη του σημαντικότατου ρόλου του φαρμακοποιού στη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία μόνη προτεραιότητα για τον ΠΦΣ. Ο κ. Βαλτάς επισήμανε ότι ο φαρμακοποιός παίζει σημαντικό ρόλο γενικότερα στην πολιτική πρόληψης, ότι βρίσκεται διαχρονικά δίπλα σε κάθε δράση και προγραμματισμό του υπουργείου και ήδη «εδώ και μήνες στις περισσότερες περιπτώσεις προηγούμαστε ως επιστημονικός κλάδος στο σχεδιασμό της πολιτείας».

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των οποίων δράσεις για τους εμβολιασμούς και για την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ανέφερε ότι «τα 11.500 φαρμακεία τα οποία είναι άριστα κατανεμημένα στο σύνολο της χώρας και έτσι είναι τα πλέον προσβάσιμα σημεία παροχής υπηρεσιών υγείας μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο στην αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τόσο ο ΠΦΣ όσο και όλοι οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν ήδη χαράξει μία νέα πολιτική ενεργούς συμμετοχής σε προγράμματα δράσεων όπως η εκστρατεία κατά του καπνίσματος, οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί, η καταπολέμηση της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, η συμμόρφωση των ασθενών».

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως οι φαρμακοποιοί κοιτούν στο άμεσο μέλλον να μπορέσουν να πετύχουν να αναγνωριστεί ο ρόλος τους στο σύστημα υγείας και σε βάθος χρόνου, αφού οργανωθούν όπως πρέπει, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές των φαρμακοποιών σε άλλες προηγμένες υγειονομικά χώρες, να πετύχουν, αφού φανεί μέσα από στοιχεία η εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν για το σύστημα μέσα από την παροχή υπηρεσιών στα φαρμακεία, να τους αναγνωριστεί από την πολιτεία όχι μόνο η δυνατότητα να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες αλλά και να αποζημιώνονται γι’ αυτές.

Ένα δείγμα αυτών των προθέσεων έδωσε ο κ. Βαλτάς. Επικαλέστηκε τα στοιχεία δημοσιευμένης έρευνας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών σύμφωνα με την οποία προηγμένες υπηρεσίες στα φαρμακεία παρέχονται από φαρμακοποιούς στα φαρμακεία της κοινότητας σε 79 χώρες παγκοσμίως. Ενδεικτικά η υπηρεσία της φαρμακοθεραπευτικής  ανασκόπησης είναι διαθέσιμη σε έναν μεγάλο αριθμό χωρών. Μάλιστα υπάρχουν χώρες που μέσω κρατικού φορέα πληρώνουν γι’ αυτήν την υπηρεσία. Υπάρχουν χώρες που η επίδειξη αναπνευστικής συσκευής με σκοπό να γίνει αποτελεσματικότερο το φάρμακο πληρώνεται μέσω του κρατικού μηχανισμού στις εταιρείες. Επομένως κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα «είμαστε υποχρεωμένοι να επιμορφωθούμε, να εκσυγχρονιστούμε, να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο ώστε κι εμείς να παρουσιάσουμε ένα μοντέλο φαρμακοποιού που μπορεί κάποια στιγμή αυτές τις υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι υπηρεσίες συμβουλευτικής να τις αξιοποιήσουμε».

Πηγή:DailyPharmaNews