Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διαδικτυακό (Live) σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη για τα μέλη των Φ. Σ. Ζακύνθου, Κέρκυρας & Κεφαλληνίας
Με τη διαδικτυακή συμμετοχή 40 φαρμακοποιών από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Ζακύνθου, Κέρκυρας & Κεφαλληνίας ολοκληρώθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, το πέμπτο από τα διαδικτυακά σεμινάρια με θέμα «Η φαρμακευτική φροντίδα του Σακχαρώδους Διαβήτη», που πραγματοποιεί ο ΠΦΣ και το ΙΔΕΕΑΦ, σε συνεργασία με τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και εκπαιδευτή τον κ. Διαμαντή Κλημεντίδη, φαρμακοποιό, MSc in Clinical Pharmacy.
Ο κύκλος αυτός των σεμιναρίων εντάσσεται στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 2020 του ΠΦΣ και του ΙΔΕΕΑΦ και έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νέες συνθήκες που έχουν επιβληθεί από την πανδημία. Για τον λόγο αυτό υλοποιούνται μέσω του διαδικτύου σε ζωντανή μετάδοση (LIVE) με δυνατότητα ενεργής συμμετοχής των φαρμακοποιών, διατυπώνοντας τις ερωτήσεις τους είτε γραπτά, είτε προφορικά (σε πραγματικό χρόνο).
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς, ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ζακύνθου, κ. Ανδρέας Βίτσος, και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Κέρκυρας, κ. Αλέξανδρος Σταματάκος.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Βαλτάς, «Τα σεμινάρια για τη φαρμακευτική φροντίδα του Σακχαρώδους Διαβήτη έχουν ως στόχο να αποκτήσουν οι φαρμακοποιοί όλες εκείνες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να αποτελέσουν στιβαρό σύμμαχο και σύμβουλο του ασθενούς. Πρόθεση μας είναι η πραγματοποίηση τους να γίνει και δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες που δυστυχώς μας περιορίζουν στην διαδικτυακή επιμόρφωση».
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου αποτελείται από Α’ & Β’ μέρος. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
Α’ μέρος
- Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης
- Φαρμακολογία των Αντιδιαβητικών φαρμάκων
- Οι εναλλακτικές θεραπείες στον Διαβήτη: ποιες συμπληρωματικές προσεγγίσεις έχουν τεκμήρια αποτελεσματικότητας;
Β’ μέρος
- Διατροφή, Άσκηση, Συμπληρώματα
- Βασικά σημεία της επικοινωνίας με τον ασθενή με Διαβήτη & στοιχεία Συμβουλευτικής.
Για την πιστοποίηση της παρακολούθησης και τη λήψη της μοριοδότησης (2 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης από το ΙΔΕΕΑΦ), ο φαρμακοποιός συμπληρώνει το ερωτηματολόγιο που εμφανίζεται στην οθόνη του, στη λήξη του σεμιναρίου.