Οδηγίες που βασίζονται στο σχετικό Πρωτόκολλο Οδηγιών του ΕΟΔΥ και αφορούν στη διαχείριση υπόπτου κρούσματος που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με COVID -19

 

 

 

 

 

Αθήνα, 5/11/2020

Οδηγίες που βασίζονται στο σχετικό Πρωτόκολλο Οδηγιών του ΕΟΔΥ και αφορούν στις περιπτώσεις Διαχείρισης  υπόπτου κρούσματος που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη   COVID -19

1.Κλινικά κριτήρια

Ασθενής με ένα τουλάχιστον από τα κατωτέρω συμπτώματα :

  • επίμονος βήχας
  • πυρετός
  • δύσπνοια
  • αιφνίδια εκδήλωση ανοσμίας, αγευσίας ή δυσγευσίας

(επιπρόσθετα λιγότερο ειδικά συμπτώματα περιλαμβάνουν: κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, καταβολή, έμετο και διάρροια)

  1. Επιδημιολογικά κριτήρια
  • Στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 εντός 14 ημερών πριν την έναρξη συμπτωμάτων

 

Διαχείριση υπόπτου κρούσματος εργαζόμενου του φαρμακείου

  1. Εάν ένας φαρμακοποιός ή άλλος εργαζόμενος εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 «εκτός του χώρου της οργανικής μονάδας» δηλαδή εκτός του φαρμακείου όπως περιγράφεται σε αντίστοιχα πρωτόκολλα, τότε παραμένει στο σπίτι.
  1. Εάν ένας φαρμακοποιός ή άλλος εργαζόμενος εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 «εντός της οργανικής μονάδας» δηλαδή εντός του φαρμακείου ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:

α) Φοράει μάσκα, αποχωρεί άμεσα από τον χώρο εργασίας και παραμένει στο σπίτι του για ανάρρωση .

β) Γίνεται Ιατρική αξιολόγηση (από εφημερεύον Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή από τον ιδιώτη θεράποντα ιατρό) και εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα το μοριακό διαγνωστικό τεστ.

γ) Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο αποφεύγοντας τις επαφές με τους οικείους του.

δ) Μετά την αποχώρηση του ύποπτου κρούσματος ακολουθείται επιμελής καθαρισμός, εφαρμογή απολυμαντικού σε όλες τις επιφάνειες του χώρου όπου κινήθηκε ο εργαζόμενος με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από τον διενεργούντα τον καθαρισμό και την απολύμανση .

ε)  Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στη μοριακή εξέταση PCR, ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ ο οποίος διενεργεί την επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση  των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και επισκεπτών κλπ) σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Γίνεται  περαιτέρω εκτίμηση κινδύνου και αποφασίζονται επιπλέον επιδημιολογικά μέτρα  πρόληψης της διασποράς, όπως  προσωρινή αναστολή εισόδου ατόμων στον στενό χώρο εργασίας του υπόπτου κρούσματος για ένα 24ωρο. Ταυτόχρονα γίνεται ιατρική αξιολόγηση και υποβολή σε μοριακό τεστ των υπολοίπων εργαζομένων του φαρμακείου.

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι είναι αρνητικοί μετά τον μοριακό έλεγχο μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους.

Επίσης διενεργείται και πάλι πολύ καλός αερισμός και σχολαστικότερος καθαρισμός του χώρου και απολύμανση των επιφανειών του χώρου που κινήθηκε ο εργαζόμενος , με τη χρήση κατάλληλων μέσων προστασίας και ο χώρος επαναχρησιμοποιείται κανονικά

στ) Οι εργαζόμενοι του φαρμακείου που ευρέθησαν θετικοί στον μοριακό έλεγχο μπορούν να επιστρέφουν στην εργασία- εφ’ όσον ελέγχονται πλέον αρνητικοί κατά το μοριακό έλεγχο –  και μετά το χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο ΕΟΔΥ (7-10 ημέρες ).

Τα παραπάνω μέτρα αποσκοπούν στην παροχή των πληροφοριών που χρειάζεται να γνωρίζει ο φαρμακοποιός για να μπορέσει να διαχειριστεί ένα ενδεχόμενο περιστατικό στην εργασία του , το οποίο είναι πιθανό να συμβεί κατά την εξέλιξη της πανδημίας. Παρέχουν μία προσαρμοσμένη και πρακτική προσέγγιση σε αυτά που έχουν ήδη συμβεί και τη σειρά των βημάτων που έχουν ήδη ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν αναιρεί και δεν αντικαθιστά πιθανές οδηγίες που θα δοθούν από τον ΕΟΔΥ για ένα ενδεχόμενο περιστατικό , μετά από επικοινωνία με τον Οργανισμό , η οποία σίγουρα πρέπει να γίνει.

Υπενθυμίζουμε την ανάγκη για πιστή τήρηση των κατευθυντηρίων οδηγιών και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που έχουμε ήδη αποστείλει προς τα φαρμακεία προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι στην πρόληψη της διασποράς του ιού SARS –CoV –2.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος